26 Mart 2014 Çarşamba

Pera'nın film şeridindeki Rumlar

Yapı Kredi Yayınları, sinemanın Osmanlı döneminde Pera’ya gelmesiyle başlayan serüvenini Rumların penceresinden inceledi. 'Paris’ten Pera’ya Sinema ve Rum Sinemacılar' adlı kitap sinemaseverler için zevkli bir çalışma ve belge niteliğinde olacak.

YKY Sanat Dizisi’nin 200. kitabı olan ‘Paris’ten 'Pera’ya Sinema ve Rum Sinemacılar’da sinemanın Pera’ya gelmesiyle başlayan serüveninde emeği geçen Rumlar, seyyar sinemacılar, tiyatro işletmecileri ve sinemanın gündelik hayattaki varlığına dair pek çok konuya ışık tutuyor. İstanbul’a ve sinemaya duyulan sevgiyi, bilgi ve metodolojiyle birleştirerek 15 yıllık sabırlı ve titiz bir araştırma sonucu elde edilen yeni belgeler sayesinde, Türk, Balkan ve Yunan sinema bibliyografyasına değerli bir katkıda bulunuyor. Sula ve Yorgo Bozis’in yazdığı 'Paris’ten Pera’ya Sinema ve Rum Sinemacılar', döneme ait zengin görsel malzeme ve belgelerle, unutulan ortak sosyal ve kültürel mirası açığa çıkaran panoramik bir belgesel kitap olacak.

Rumlar, 20. yu¨zyılın ilk çeyreğine kadar Pera’daki sinemaların izleyici kitlesini oluşturdu. Ayrıca yabancı film ithalatı ve temsilciliği ile sinema (gösterim) makineleri ithalatı ve sinema yöneticiliği gibi birçok alanda çok başarılı çalışmalar ortaya koydular.

kaynak: aksam.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın