27 Ağustos 2013 Salı

Woody Allen'dan Yeni Film: Blue Jasmine

WASHINGTON — Ünlü yönetmen Woody Allen’ın yeni filmi Blue Jasmine-Mavi Yasemin, 2008’deki borsa kriziyle hayatı altüst olan zengin bir kadının öyküsü. Çok ses getiren Mavi Yasemin’in  şimdiden Oscar adaylığı için adı geçiyor.

New York sosyetesinin ünlülerinden Jasmine’in hayatı, kocası Hal’in yatırım yolsuzluğunun ortaya çıkmasıyla altüst olur ve Jasmine, San Fransisco’da kasiyer olarak çalışan kızkardeşi Ginger’e sığınır. Beş parasız kalan Jasmine, huzuru anılarında, hayallerinde ve alkolde arar.

Jasmine karakteri, milyarder borsacı Bernie Madoff’un karısı Ruth Madoff’a dayanıyor. Yatırımcılarının milyarlarca dolarını batırarak hüküm giyen Bernie, 150 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Woody Allen’ın daha önceki filmleri gibi Blue Jasmine de bir karakter analizi. Tek fark, bu karakterin, yönetmenin önceki filmlerindeki gibi depresyon geçiren ama affeden bir kadın olmaması.

Woody Allen ünlü yazar Tennessee Williams’ın “İhtiras Tramvayı”ndaki mutsuz Blanche Dubois karakteriyle de paralellik çiziyor.

İhtiras Tramvayı filminde Blanche Dubois, tıpkı Jasmine’in kız kardeşinin erkek arkadaşıyla tartıştığı gibi hoyrat kayınbiraderiyle kavgaya girişiyor.

Woody Allen Blue Jasmine’de hayatlarının merkezi sadece zenginlik ve nüfuz olan kişilerin kibrini de ortaya koyuyor.

Ünlü oyuncu Kate Blanchett, tek varlığı olan parasını kaybedince kabuğuna çekilen Jasmine karakterini büyük bir başarıyla canlandırıyor.

Blue Jasmine’de oyuncu ekibi Wall Street krizi sırasında yaşanan acıları çok gerçekçi bir oyunla ortaya koyuyor. Jasmine’in başına gelenler  sinemaseverlere “oh olsun” dedirtebilir  belki ama çöküşünü izlemek gerçekten üzücü.

kaynak: amerikaninsesi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın