9 Aralık 2011 Cuma

Bir Sonraki Durak Sinop


Gezici Festival'in Ankara yolculuğu Yangın Var'ın gösterimiyle sona eriyor.


. FESTİVAL BOYUNCA ZEKİ DEMİRKUBUZ'DAN ŞEBNEM VİTRİNEL'E, ÖZCAN ALPER'DEN MUZAFFER ÖZDEMİR'E SİNEMANIN ÖNEMLİ İSİMLERİNİ AĞIRLAYAN GEZİCİ FESTİVAL'İN BİR SONRAKİ DURAĞI SİNOP.

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen 17. Gezici Festival'in ilk durağı Ankara'daki gösterimler son günlerine yaklaşırken ilk günkü heyecan sinemacı konuklarıyla azalmadan devam ediyor. Her gün sinemanın önemli isimlerini Ankaralı sinemaseverlerle buluşturan Gezici Festival, kapanışını Yönetmen Murat Saraçoğlu ile yapımcı ve senaryo yazarı Koray Çalışkan'ın katılımlarıyla, Yangın Var filmi ile yapacak.

Bir yol komedisi olan Yangın Var, Diyarbakır Belediyesi'nin Trabzon'un Çayırbağı beldesine hediye ettiği bir itfaiye aracının hikayesini, bir aşk macerasının üzerine kurarak anlatıyor. Türkiye'nin güneydoğusuna ve insanlarına önyargısı olan Trabzonlu Koşman'ın Diyarbakırlı Asya'yla Güneydoğu Anadolu'dan Karadeniz'e uzanan yolculuklarında ikiliyi Osman Sonant ve Nesrin Cavadzade canlandırıyor. Filmin 8 Aralık gösteriminde Saraçoğlu ve Çalışkan festival izleyicileriyle buluşarak, 17. Gezici Festival'in Ankara yolculuğunu da noktalayacaklar.

Zeki Demirkubuz'la kısa söyleşiler 

Festivalin Zeki Demirkubuz: Kıskandığım Amerikan Filmleri bölümüne ismini veren çağdaş Türkiye sinemasının en büyük isimlerinden Demirkubuz, Gezici Festival için seçtiği filmlerin gösterimlerinden hemen önce izleyicilerle buluşarak film hakkındaki düşüncelerini paylaşıyor.

"Bu güzel festivalde sunuculuk görevini de almış oldum," diyerek 5 Aralık'ta gerçekleşen ilk konuşmasına başlayan Demirkubuz, Amerikan sinemasının Türkiye'de algılanışının değişmesi ve yalnızca "ticari, kötü örneklerle" değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

John Huston'ın yönettiği Uygunsuzlar filmini "ilk izlediği zamanki heyecanı" hatırlayan Demirkubuz, filmin "erkeklik ve ego meselesi" üzerine önemli şeyler anlattığını söyleyerek konuşmasını tamamladı. 6 Aralık'taki John Schlesinger'ın Geceyarısı Kovboyu filminin gösterimi öncesi, "kapitalizm ve dostluk üzerine bu kadarını izlemedim" diyen Demirkubuz, Dustin Hoffman ve John Voight'ın Oyunculuklarına özellikle dikkat çekti.

Film ekipleriyle Türkiye 2011 

17. Gezici Festival'in açılış filmi Entelköy Efeköy'e Karşı ile filmin yönetmeni Yüksel Aksu, yapımcılar ve Oyuncularının katılımıyla başlayan Türkiye 2011 gösterimleri ise filmlerin yapımcı, Yönetmen ve senaryo yazarlarının katılımlarıyla izleyicilerle soru cevap seanslarıyla tamamlanıyor. 5 Aralık'ta Çiğdem Vitrinel'in yönettiği Geriye Kalan'ın gösterimine katılan yapımcı ve senaryo yazarı Şebnem Vitrinel, kardeşiyle çalışmanın nasıl bir deneyim olduğunu ve biraz da "mecburen yapımcılık rolüne" soyunduğunu anlatırken, filmin "ağır mevzusunu basit bir anlatımla" vermeye çalıştıklarını söyledi.

Gelecek Uzun Sürer'in 6 Aralık'taki gösterimine Kurgu Yönetmeni Thomas Balkenhol ile katılan Yönetmen Özcan Alper, filmin gösterimi öncesi yaptığı kısa sunumda izleyicilere, "Otuz yıl süren bir savaşta genç olmak nasıldır, o gözle bakmak istedim," dedi. İstanbul'da yaşayan bir kadının birkaç aylığına ülkenin güneydoğusuna yaptığı yolculuk ekseninde bölgenin yakın siyasal tarihine eleştirel bir bakış getiren filmiyle ilgili "ifadelere yüklenmek istedim. Yüzler benim için çok önemli" diyen Alper, "genç bir sinemacı olarak ölümün normalleştiği, kanıksandığı bu coğrafyaya kamerasını çevirmek" istediğini film sonrası izleyicilerle paylaştı.

7 Aralık'ta gerçekleşen Yurt filminin gösteriminde ise, Uzak filmindeki rolüyle Cannes Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülü alan Muzaffer Özdemir, bu sefer filmin yönetmeni olarak izleyicilerle buluştu.

Gezici Festival'de panel, söyleşi ve atölyeler

Gezici Festival, film gösterimlerinin yanı sıra, panel, söyleşi ve atölyelerle de Ankaralı sinemaseverlere dört gün boyunca alternatif eğitim ve tartışma ortamları sundu.

Koray Löker'in moderatörlüğünde 3 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen Panel: Arap Baharı panelde Foti Benlisoy, Can Ertuna ve Emrah Göker Arap Baharı'nı tartıştılar. Foti Benlisoy, Arap Baharı'nın "neden politik mücadelelere esin kaynağı olduğunu" sorarken; Ertuna, bir televizyoncu olarak kişisel gözlemlerini paylaştı. Emrah Göker ise, Libya'nın politik ve sosyal yapısının tarihçesini katılımcılarla paylaştı.

Skyturk'te Televizyonun En Canlı Yeri isimli sinema programını hazırlayıp sunan Ceylan Özçelik, 4 Aralık Pazar günü gerçekleşen Dikkat Çekim Var! söyleşisinde "televizyonda sinema programı yapma"nın inceliklerini paylaştı. "Önemli olanın tutarlı ve özgün bir program yapmak olduğunu" vurgulayan Özçelik, Gezici Festival için hazırlanmış bir videoyu da izleyicilerle paylaştı.

Türkiye'nin önemli akademisyenlerinden Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse ve Dr. Serdal Bahçe, 4 Aralık Pazar günü Ahmet Gürata moderatörlüğünde gerçekleşen Panel: Sınıf'ta sınıf kavramını tartıştılar. Köse ve Bahçe, sınıf üzerine ortak çalışmalarından söz ederek, 1980'lerden bu yana sınıf kavramının sosyal bilimlerdeki dönüşümünü katılımcılarla paylaştılar. Boratav ise katılımcılara sınıf kavramını, Seren Yüce'nin Çoğunluk filminden yola çıkarak anlattı.

Sinema Laboratuarı: Senaryo Grubu'nun 5 Aralık'ta düzenledikleri Senaryo Atölyesi'nde ise Ersan Ocak, Okan Cem Çırakoğlu ve Özcan Yağcı, senaryo yazmanın inceliklerini izleyicilerle paylaştılar. Psikoloik anlamda bir "karakter" nasıl kurgulanır, karakterler (ve tipler) için inandırıcı diyaloglar nasıl yazılır, bir Yönetmen senaryoyu eline aldığında bu metinle ne yapar, tartışılan konular arasındaydı.

Kültürel ve görsel araştırmaların yanı sıra anlatıbiliminin de tanınmış isimlerinden, akademisyen ve eleştirmen Mieke Bal, Michelle Williams Gamaker'la birlikte gerçekleştirdiği son filmi Deliliğin Uzun Tarihi'nin 6 Aralık'taki gösteriminin ardından 'Kültürün Suskunlaştırdığı' teması çerçevesinde bir masterclass ile izleyiciyle buluştu.

Bir sonraki durak Sinop 

8 Aralık tarihinde Ankara durağındaki son gösterimlerini tamamlayacak Gezici Festival, ertesi gün Karadeniz kıyılarında daha önce uğramadığı bir şehre, Sinop'a misafir olacak. İkinci durağında Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi, Sinop Kültür ve Turizm Derneği ile işbirliği yapan Gezici Festival'in gösterimleri, 9-12 Aralık tarihleri arasında Sinop'un tek sineması olan Deniz Sineması'nda gerçekleşecek. Festivalin son durağı ise 14-18 tarihleri arasında İzmir olacak.
Festival duyuruları, program, filmler ve etkinlikleri Gezici Festival'in web sitesi, Facebook sayfası ve Twitter hesabından takip edebilir, fotoğrafları Flickr hesabından indirebilir, fragmanları Vimeo hesabından izleyebilirsiniz.

haberler.com
                                                                                                                                    Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın