8 Ocak 2012 Pazar

Uzaylılar Moskova'ya!


Yeni dünya düzeni dedikleri değişim her alanda eski ezberleri dumura uğrattı. Sovyetler Birliği'nin parçalanması, Hollywood film sektörü için düşmanın ortadan kalkması demekti. Bu ani 'siliniş' aynı zamanda kan kaybı olarak yorumlanabilir.


O zamana dek özellikle bilimkurgu türünde yapımlarda 'dış uzaydan' gelen kötülük kolayca komünizmle eşlenirdi. Hatta dönemin siyasi yapısına göre, film antolojilerinde Vietkong Gerillaları'nın giydiklerine benzer uzaylı kostümlerine bile rastlamak mümkün. Komünizmin bu elim kaybı, kimi zaman kendisi bir rejim kadar güçlü biçimlenen Hollywood'u bir süre etkileyecekti. Öyle beklenileceği gibi uzaylı dostlarımız falan uğramadı sinema salonlarına. Uyanık olmak gerekliydi ne de olsa. Bakın ne yaptılar sonunda...
İki internet girişimcisi, belki de olacakları haberleyen bir fırtınalı uçak yolculuğu eşliğinde Moskova'ya iniyorlar. Peşinde oldukları iş konusunda dolandırıldıklarını öğrenen ikili, şehrin güzelliklerine yoğunlaşıyorlar. O gece olanlar olacak ve gökten inen tuhaf uzaylı figürler şehri teslim alacak. 'The Darkest Hour' (Karanlık Saat) böyle başlıyor...

'Independence Day'li günler geride kaldı. Artık kimse pazara, sadece Amerika'nın başına gelen felaket insanlığın başına gelmiştir denklemiyle girmiyor.  Bu kez insanlıkla eşlenen Rus komşularımız. Bu sizi yanıltmasın, zira bir dostane birlikten çok şirket evliliği gibi yürümüş işler.
Öte yandan farklı olmaya çabalayan uzaylı efektleri eşliğinde kurulan atmosfer başlarda bulduğu tempoyu ilerledikçe akıcılıktan çok karmaşaya dönüştürüyor ve final vuruşu dışında bir heyecan getirmiyor. Oyuncular, karakterlerin seçimi ve performansları da tartışmalı ve sıradan.

Bunlardan farklı olarak düşünmemiz gereken, dışarıdan gelen kötülüğün ilk geldiği, yani uzaylıların ilk istila ettikleri mekan. Moskova'da işadamlarının ve süper elit modellerin uğrak yeri olan gece kulübü 'Zvezda'.  Kazak yapımcı Timur Bekmambetov, ki kendisi reklam filmlerinden gelme ve eğlence alemini iyi bilenlerdendir, ucundan kıyısından da olsa bir eleştirel bakış sergileyebilmiş. 'Karanlık Saat', McDonald's'tan yıllar sonra uzaylıların istilasına uğrayan Moskova'nın fon olarak kullanıldığı sıradan, buna karşın kimi yönleriyle gelecekte film analizcilerine birkaç cümle kurdurtabilecek bir film.

VİZYON FİLMLERİ


BU SON OLSUN
Yönetmen: Orçun Benli
Oyuncular: Mustafa Uzunyılmaz, Ferit Kaya, Volga Sorgu, Ufuk Bayraktar
Kendilerine Balat semtini mesken tutmuş beş evsizin hayattaki tek gayeleri, karınlarını doyurmaktır. Onlarla aynı mahallede yaşayan ve sol gruplardan birine üye olan Sinan ile Lale arasında gönül ilişkisi vardır. Sokaklarda başlayan hikaye, bir dizi yanlışlıklar komedisi sonucu evsizlerin kendilerini siyasi mahkumlarla birlikte cezaevinde  bulmasıyla devam eder.

KURTULUŞ SON DURAK
Yönetmen: Yusuf Pirhasan
Oyn: Belçim Bilgin, Demet Akbağ, Asuman Dabak, Nihal Yalçın, Ayten Soykök, Damla Sönmez, Yavuz Bingöl, Ahmet Mümtaz Taylan, Mete Horozoğlu
Her türlü şiddete karşı harekete geçen altı kadının provokatif, fantastik hikayesi. Nikaha 2 hafta kala nişanlısı tarafından terk edilen psikolog Eylem, taşındığı mahalledeki 'Saadet Apartmanı'nda her şeyi değiştirecek! Ve tüm kadınların kendilerini sorgulamalarına neden olacak!

TUTKU GÜNLÜKLERİ
Yönetmen: Bruce Robinson
Oyuncular: Johnny Depp, Aaron Eckhart, Amber Heard, Giovanni Ribisi
New York'tan sıkılan Kemp, soluğu Porto Riko'da alır ve bir gazetede çalışmaya başlar. Bir süre sonra işadamı Sanderson'ın nişanlısı Chenault'ya abayı yakar. Sanderson, uyanık yatırımcılardan sadece biridir. Gazeteci Kemp'in önünde iki seçenek vardır, ya kalemini işadamlarına rant  sağlamak için ya da hepsinin ipliğini pazara çıkarmak için kullanacaktır.


Barış Bardakçı
baris.bardakci@mynet.com

aksam.com.tr
                                                                                                                                       Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın