31 Aralık 2011 Cumartesi

Sinema Ve Televizyonda Teknolojinin Önemi


[coverattach=1]Sinema Ve Televizyonda Teknolojinin Önemi-The Importance Of Technology In Cinema And Television
"Yeni makineler veya teknikler yalnızca yeni bir ürün değil, aynı zamanda taze, yaratıcı düşünceler için birer kaynaktır."
Toffler (1981: 33).
Teknolojinin gündelik yaşamımızda olduğu gibi sanat alanında da önemli bir yeri vardır. Tekno¬lojik aletler her şeyden önce fiziki katkılarıyla yapımların ortaya çıkmasına aracılık ederler. Bu temel işlevin yanı sıra alet kullanımı yapılan işi kolaylaştırma, çabuklaştırma, yaratıcılığa olanak tanıma, niteliği arttırma, estetik yapıyı kurma, harcamalarda tasarruf sağlama gibi çeşitli kaza¬nımlar sağlar.

Görüntü sanatları teknolojinin varlığı üzerine kuruludur. Sinema ve televizyon yaratıcı bir uygu¬lamayı gerektirir ve bu yaratıcı uygulamada teknoloji önemli bir rol oynar. Sinema ve televizyon alanındaki teknolojik gelişmeler bu araçların çalışma biçimlerinde önemli değişikliklere yol aça¬rak yeni anlatım biçimlerini ortaya çıkarmıştır. Yapımların gerek çekim gerekse kurgulanma süre¬cinde devreye giren teknolojik aletler bir yandan yapımların biçimi üzerinde etkili olurken diğer yandan da bu biçimle içerik/anlam üzerinde çeşitli etkilere yol açmaktadır.

Technology also has an importance in arts as it has in our daily lifes. First of all, technological tools helps physical contribution in productions to be made. Also with this main function, tools makes the process of production easier, quicker, more creative, qualified, aesthetical and less cheap.

Visual arts are based on the existance of the technology. Cinema and television requires a crea¬tive application and this technology plays an important role on this creative application. Techno¬logical developments in cinema and television leads to important differences in tools ' principal of work and this developments have created new ways of narration. The technological tools help us during the shooting and editing process have importance on the styles of production and also leads to different effects on the content/meaning of the style.

GİRİŞ
Teknoloji gerek gündelik yaşamımızda gerekse sanat yapıtlarının üretim sürecinde önemli bir yere sahiptir. Sanat bir anlamda, duygu ve düşüncelerin aktarma yöntemi olarak tanımla¬nabilir. Bu aktarma yönteminde aracı olan teknik, sanat ürünlerinin oluşumunda sanatın türüne bağlı olarak az ya da çok ama, önemli bir rol oynar. Özellikle uygulamalı sanatlar teknolojik gelişmelere çok daha bağımlıdır.

Tarihi süreç içinde sanatın gelişmesi maddi ve teknik olanaklara bağlı oldu. Sanat özneldir, yaratıcı bir uygulamayı gerektirir ve sanatı sanat yapan da budur. Sanatta yaratıcı uygula¬ma, sanatçının düşüncesinden başlayıp teknik ve anlatım diline ilişkin süreçleri içerir. İnsan¬lık tarihine baktığımızda sanatsal yaratımın alet olmadan ortaya çıkamadığını ve sanat eseri değerini kazanamadığını görürüz. Örneğin, ilk insanlar teknolojik gelişmeler sayesinde made¬ni işlemeyi başarmış ve bu da yeni sanat ürün¬lerinin doğmasına yol açmıştır. Sanat temel olarak düşünsel bir iş, ancak maddeye çevrilir¬ken malzeme ve teknik istiyor.

Teknolojinin yaşamımızdaki rolünden söz edildiğinde, çoğumuz genellikle neyin ima edildiğini anlarız. Ancak, teknolojiye yükledi¬ğimiz bu anlam, teknolojinin teknikle adeta özdeşleşmiş anlamına daha yakındır ve bu genel anlam teknolojinin düşünsel ve estetik boyutunu gözden kaçırmamıza neden olabilir. Teknolojik araçlar bir taraftan üretimde sağla¬dıkları kolaylıklar nedeniyle sorunlara çeşitli çözümler getirirken diğer taraftan da insanlara yaratıcılıkları, düşünce yöntemleri konusunda büyük olanaklar sağlarlar. Böylelikle sanat alanındaki teknolojik gelişmelerle sanat dalla¬rında yeni anlatım biçimleri ortaya çıktı ve sanat, teknolojiyi bünyesine katarak yapıtın biçim ve içeriğinde değişikliklere yol açtı.

Sinema ve televizyon yapımları insan gücü, teknolojik malzeme ve organizasyon öğelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu temel öğeler¬den biri olan teknolojik malzeme öncelikle sinema-televizyon yapımlarının fiziki olarak ortaya çıkmasında temel bir rol oynar.

Örneğin bir televizyon kamerası elektronik donanımıyla görüntüyü oluştururken video band kamera tarafından oluşturulan görüntünün saklanmasını, video göstericiler video band üzerine saptanan görüntünün izlenebilmesini sağlarlar. Ancak teknolojinin sinema ve tele¬vizyondaki rolü, yapımları fiziki olarak ortaya çıkarma, yapılan işi kolaylaştırma, yeni tekno¬lojilere zemin oluşturma gibi yalnızca maddi unsurlarla sınırlandırılamaz.

Bunların yanı sıra teknolojinin yaratıcılığa geniş olanaklar sağlayarak, yapımların estetik yapısını güçlendirerek ve anlatım dili üzerinde etkili olarak sinema ve televizyon yapımlarında önemli bir rolü vardır. Teknolojik gelişmelerin sağladığı olanaklar sanat ürünlerinin üretim biçimlerini doğrudan etkilemektedir. Teknoloji, bir neden olarak bir yandan teknik katkılarıyla sanat ürününün biçimi üzerinde etkili olurken diğer yandan da bu biçimle içerik/anlam üze¬rinde yol açtığı çeşitli etkilere sahiptir. Bu nedenle çalışmamızda, teknolojik araç- gereçlerin sinema ve televizyon yapımlarında ortaya çıkardığı sonuçlara başka bir deyişle, "neden" ve "sonuç" kavramlarına teknoloji ile sinema ve televizyon arasındaki ilişki açısından bakmaya çalışacağız.

A. Şükrü Künüçen
Yrd. Doç. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi
nuveforum.net
                                                                                                                                         Alıntıdır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın