19 Mart 2014 Çarşamba

Şerif Yenen'den İstanbul'u dünyaya tanıtacak film

İRO Başkanı Şerif Yenen’in, İstanbul üzerine İngilizce seyahat belgeseli olarak hazırlanan İstanbul Unveiled filminin Kanyon Cinemaximum’da gerçekleştirilen galası büyük beğeni ve övgü topladı.


 İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı Şerif Yenen ve ekibi tarafından, 2011-2013 yılları arasında yapımı gerçekleştirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile turizm sektör paydaşlarının desteklediği, İstanbul Unveiled belgesel filminin Türkiye galası, TUROB ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün düzenlediği organizasyon ile 17 Mart 2014  tarihinde Kanyon Cinemaximum, Salon 9’da izleyici ile buluştu. 61 dakikalık belgesel, davetlilerden ve sektör mensuplarından büyük ilgi gördü.

Galanın açılış konuşmasını yapan İRO Başkanı Şerif Yenen, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili’ye, TUROB Başkanı Timur Bayındır’a, TUROB Genel Müdürü İsmail Taşdemir’e ve Kanyon Alışveriş Merkezine teşekkürlerini sundu.



İRO Başkanı Şerif Yenen:

İSTANBUL'LA İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULARIN YANITLARINI FİLME TAŞIDIK 

İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçilerin ortalama kalış sürelerinin 2-2,5 gün olduğunu ve bu süre içerisinde de kentin öne çıkan ve bilinen mekanlarını ziyaret ettiklerini ifade eden Yenen, “Turist, ilk gün Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet ve Kapalı Çarşı’yı ziyaret ederken, ikinci gün; Mısır Çarşısı, Dolmabahçe Sarayı ziyareti ve Boğaz turuna katılıyor. Turistin İstanbul’da geçirdiği süreyi bir şekilde yükseltmeliyiz. Bunun için de yabancı ziyaretçilere sunduğumuz alternatiflerin zenginleştirilmesi gerekiyor. Filmin oluşumundaki birinci motivasyon da buydu” dedi. Turistlerin dinimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istediklerini ya da semazenlerin neden döndüğünü merak ettiklerini belirten Yenen, filmin sürecine ilişkin şunları söyledi; “Ziyaretçiler, göbek dansı nedir, toplumun bu dansa bakış açısı nasıl, Türk hamamının aslı nedir, Fin hamamı ile benzer midir, Roma hamamının uzantısı mıdır, bu ve benzer birçok konuyu merak ediyorlar. Örneğin baklavayı tüm dünya biliyor, ancak nasıl yapıldığını kimse bilmiyor. Geleneksel el sanatlarımız, Kapalıçarşı’nın dışında alışveriş yapılabilecek yerler de yabancı ziyaretçilerin merak ettiği diğer konular arasında.

İNSANLARI BİR ARAYA GETİRECEK KÜLTÜREL ETKİLEŞİMLER YARATMAYA ÇALIŞTIK

Filmin bir diğer çıkış noktası da turistin merak ettiği sorulara yanıt olabilecek çıkışlar yaratmaktı. Kültürleri ve halkları bir araya getirerek, birbirlerini daha iyi tanımalarına aracı olmaya ve kültürel etkileşimler yaratmaya çalışıyoruz. İstanbul’un, Türkiye’nin ve Türk kültürünün; tarihi, kültürel ve egzotik değerlerinin yanı sıra modern bir yapısı olduğunu da yansıtmak istedik. Çünkü İstanbul’da; gece hayatı, Reina gibi eğlence mekanları, Kanyon gibi muhteşem ve dünya markalarının bir arada bulunabileceği modern alışveriş merkezleri , moda ve daha birçok şey var. Bütün bu değerler ve renkliliğin içinden hareketle filmimiz için 2011 yılında çalışmalara başladık. 2013 yılı Aralık ayında filmimizin ilk dünya galası Amerika’da, Smithsonian Enstitü ile Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliği’nde gerçekleştirildi. İlk sınavımızı başarı ile geçtik ve yaptığımız sunumlarda ayakta alkışlandık. Önümüzdeki dönem için bazı ülkelerden davetler aldık ve yavaş yavaş festival sonuçları da gelmeye başladı. Filmimiz Romanya’da bir turizm festivalin açılışında izleyici ile buluşacak. İstanbul Unveiled’e, 100’ün üzerinde kurum katkı sundu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”


TUROB Başkanı Timur Bayındır: 

FİLM İSTANBUL'UN TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK 

Filmin İstanbul’un tanıtımına büyük katkı sağlayacağına vurgu yapan TUROB Başkanı Timur Bayındır ise konu ile ilgili şunları aktardı; “İstanbul Unveiled’i başından beri yakından takip diyoruz. İstanbul, dünya çapında, içinde her şey olduğu, ama çoğu insanın bilmediği müthiş bir şehir. Bizler kentimizi tanıtmak için rehber arkadaşlarımız, devletimizin turizm bakanlığı teşkilatı ve özel sektör olarak yıllardır büyük çabalar sarf ettik. Ancak böylesi bir filme yatırım yapıp meydana çıkarmamız mümkün değildi. Şerif Yenen, cesur bir şekilde bu işe atıldı ve çok güzel bir film ortaya çıktı. İstanbul Unveiled, zaten çok gözde olan şehrimize, dünyanın bakış açısını biraz daha güçlendirecek ve İstanbul’u daha iyi anlamaya başlayacaklar. Kentimizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan film için başta Şerif Yenen olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili: 

İSTANBUL YENİDEN PROFESYONEL TANITIMI HAK EDİYOR

Konuşmasına İstanbul’un tarif edilemez güzellikte bir şehir olduğunu söyleyerek başlayan İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul’un aynı zamanda tanıtım açısından da zorlukları olan bir şehir olduğuna vurgu yaptı. Bilgili; “Tanıtımlar için hem büyük bütçe hem de profesyonellik gerekiyor. Ne yazık ki bugün tanıtım açısından isteğimiz seviyelere ulaşamadık. Ancak inanıyoruz ki, işbirliği ve profesyonel katılım ile çok daha iyi seviyelere ulaşabileceğiz. TUGEV’de yapılan kongre ile turizm temsilcileri yönetime dâhil oldu. TUGEV’in kongreleri destekleyen bir kuruluş olmasının ötesinde İstanbul’un yerelden tanıtımını yapan bir kuruluş olmasını istiyoruz. Çünkü İstanbul, yerinden ve profesyonelce yapılan bir tanıtımı hak ediyor. Kentimizin ne kadar önemli bir şehir olduğunu hepimizi biliyoruz ve Şerif Yenen ile 11 yıldır İstanbul için çalışıyoruz. Kendisinin aynı zamanda eli kalem tutuyor. Demek ki eli kalem tutan arkadaşlarımıza biraz da farklı bir sorumluluk yükleniyor. Yazınca da bugünkü gibi filmler ortaya çıkıyor. Filmin, İstanbul’un tanıtımı açısından çok ciddi bir aşama olduğunu düşünüyor ve devamını diliyoruz” dedi.

İstanbul Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Kazım Tekin:

İSTANBUL UNVEILED İLE BÜYÜK BİR ADIM ATILDI 

Filmin başarısı nedeniyle emeği geçen herkesi kutladığını söyleyen İstanbul Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Kazım Tekin ise şunları söyledi; “2010 yılında İstanbul’a tayin oldum ve İstanbul’u biraz tanıdıktan sonra hayatımı İstanbul ve İstanbul sonrası olarak ikiye ayırdım. İstanbul kültür ve değerleri ile öne çıkan bir şehir ve ne yazık ki şehrin tanıtımını layığı ile yaptığımız söylenemez. Şerif Yenen’in kişisel çabası başta olmak üzere, destek sağlayan kurum ve kişilerin de gayreti ile bu konuda büyük bir adım atılmıştır. Umuyoruz ki, TUGEV’deki gelişim de İstanbul’un tanıtımına olumlu bir şekilde yansıyacaktır.”

Film Hakkında:

İstanbul üzerine İngilizce seyahat belgeseli olarak hazırlanan İstanbul Unveiled filminin yazarlığını, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen İRO Başkanı Şerif Yenen, İstanbul’un bilinen mekanları ve özelliklerinin dışında kentin kendine özgü yapısı ve yaşam kültürünü gözler önüne seriyor. Amerikalı oyuncu Jayda Berkmen’in, İstanbul gezileri ve bu geziler sırasında görüştüğü farklı isimlerden edindiği bilgiler ışığında şekillenen filmde; TUROB Başkan Yardımcısı, Türk ve Osmanlı yemekleri uzmanı Vedat Başaran, Sultan Ahmed Camii imamı, ünlü modacı Dilek Hanif, baklava ustası Nadir Güllü, oryantal dans sanatçısı Asena, Boğaz’daki yalısında film ekibini ağırlayan Demet Sabancı, perküsyon sanatçısı Burhan Öçal gibi önemli isimler de yer alıyor. Müziklerini Babazula, Mercan Dede ve Burhan Öçal’ın yaptığı film, DVD (Pal ve NTSC) ve Blueray formatında müze mağazalarında ve D&R mağazalarında satışta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın