13 Nisan 2013 Cumartesi

Yönetmen Peter Weir'den sinema dersi


"Gallipoli/Gelibolu", "Dead Poets Society/Ölü Ozanlar Derneği", "Green Card/Yeşil Kart" ve "The Truman Show/Truman Show" gibi filmlerin usta yönetmeni Peter Weir, "Çocuklarınızı sinemaya yönlendirecekseniz onlara küçük bir kamera vermeye kalkmayın, küçük bir kalem verin" önerisinde bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 32. İstanbul Film Festivali kapsamında İstanbul'da bulunan yönetmen Peter Weir, üniversitede sinema dersi verdi.
Çocukluk yıllarından başlayarak yaşadığı deneyimleri ve Hollywood'a uzanan kişisel serüvenini anlatan Weir, sinema tarihinde yerini alan filmlerine dair merak edilen sorulara yanıt verdi.

Yönetmen olmadan önce, gençliğinde uzunca bir süre ne yapacağına karar veremediğini belirten usta sinemacı, gerek lise gerekse üniversitede hiç de parlak bir öğrenci olmadığını aktardı.

Weir, 1960'ların sonunda gemiyle çıktığı Avrupa yolculuğunun yaşamında önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, bu yolculukta sahneye koydukları küçük skeçler sonrasında geri kalan yaşamında "eğlendirici" olmaya karar verdiğini kaydetti.

Savaş hikayelerinin her zaman çok ilgisini çektiğini vurgulayan Weir, "Gelibolu" filmi için 1976'da Türkiye'ye geldiğini, bölgeyi gördüğünü ve orada yaşanan trajedinin bıraktığı enerjiyi sinemaya aktarmak istediğini anlattı.
Jim Carrey, Mel Gibson, Harrison Ford gibi ünlü oyuncularla çalışan Peter Weir, oyuncuların bir film için çok önemli olduğunu ve sınırlarını zorlayan aktörlerle çalışmanın yönetmene de büyük heyecan verdiğini bildirdi.
Weir, "Sinema ile aslında küçükken tanışıyoruz. Çocukken dünya bizler için hem heyecan verici hem de dehşetengiz bir yer. Her zaman gerilim hissediyorsunuz. Bu gerilim ileriki yaşlara geldiğinizde içinizdeki çocukla hala iletişim kurabilmeyi sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Bir yönetmen olarak her zaman hikayeye hizmet ettiğini, anonim kalmak istediğini belirten Weir, "Sinemada yazarlık çok önemli. Çocuklarınızı sinemaya yönlendirecekseniz onlara küçük bir kamera vermeye kalkmayın, küçük bir kalem verin" değerlendirmesinde bulundu.

Yönetmen Peter Weir'e yarın akşam 32. İstanbul Film Festivali'nin kapanış töreninde "Onur Ödülü" verilecek.

AA
kaynak: yirmidorthaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın