5 Ocak 2013 Cumartesi

Sırpların Bosna'daki katliamı film oluyor


Bosna-Hersek'in milli şairi Latiç, AA'yı ziyaretinde, Sırpların Boşnak katliamını konu alan bir senaryo yazdığını belirterek, ''Biz de kendi Schindler'in Listesi filmimizi çekeceğiz'' dedi.

Bosna-Hersek'in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in cezaevi arkadaşı olan ve Bosna-Hersek milli marşının da sözlerini yazan Cemalettin Latiç, Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk'ü ziyaret etti.

AA Genel Müdürü Öztürk, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Temmuz 1995'te soykırımın işlendiği Srebnenitsa'da hayatını kaybedenlerin anısına bestelenen ve Türkiye'de "Srebrenitsa Cehennemi" olarak bilinen "Srebreniçki Inferno" adlı oratoryonun icrası için Ankara'ya gelen Latiç'i, merdivenlerde karşıladı. Ziyarete kızı Nafisa Latiç ile birlikte gelen milli şair, Öztürk'le bir süre sohbet etti.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Zenitsa Gençlik Korosu eşliğinde, MEB Şura Salonu'nda seslendirilecek olan "Srebrenitsa Cehennemi" programına Öztürk'ü davet eden Latiç, Türkiye'den üst düzey yetkililerden büyük ilgi göreceklerini umduklarını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı yakın dostu olarak tanımlayan Latiç, yapıtın Türkçe basılı versiyonunun Erdoğan'a ulaştırıldığını söyledi. Eserin söz yazarı olan Latiç, yapıtın bestecisi Celo Yusiç'le birlikte soykırımı Türk halkına daha iyi duyurmayı umduklarını kaydetti.

Bu akşamki gösterinin Bosna-Hersek dışında gerçekleştirilecek ilk gösteri olacağını vurgulayan Latiç, eseriyle ilgili şunları söyledi:

"Batının 'medeniyetleştirmesine' karşı benim göz yaşlarım anlamını taşıyor. Çünkü onlar Avrupalı Müslümanlara karşı soykırım yapılmasına müsaade ettiler. Eserin sonunda Müslüman biriyle rahibe arasında önemli bir diyalog yer alıyor. Gösteride müzik ön planda olacaksa da ben bu akşamki gösteriyle Türk kardeşlerimden mesajımı şiirsel olarak algılamalarını bekliyorum."

Bizim kendi Schindler'in Listesi'ni yapacağız

Sırpların Boşnak katliamını konu alan bir filmin de senaryosunu yazan Latiç, projeye çok önem verdiklerini söyledi.

Avrupa'nın ortasında gerçekleşen soykırımın gelecek nesillere de aktarılması için çalışmalarını devam ettirdiklerini hatırlatan Latiç, Türk yetkililerden bu konuda destek beklediklerini kaydetti.
Latiç, "Başbakan Erdoğan'a filmin senaryosunu dün gönderdim. Tamamlayıp okuduğumda senaryoyu gerçekten çok beğendim. Tabii ki biz Türk kardeşlerimizle birlikte bizim 'Schindler'in Listesi'ni yapmak istiyoruz. Ben bu senaryo için çok çalıştım. Sırplar da, birçok Sırp ve Yahudi'nin öldürüldüğü Hırvatların toplama kampıyla alakalı bir film yapmak istiyor. Ancak ulus olarak bizim bu toplama kampıyla hiçbir alakamız yok. Ama 'Büyük Sırbistan' hayaline karşı da mücadelemize devam etmek zorundayız. Bu senaryonun şu andaki ilk versiyonu ve inanıyorum ki Türk senaristlerle, yönetmenlerle dayanışma içinde olursak bizim kendi Schindler'in Listesi'ni yapacağız" diye konuştu.

Latiç Türk senaristlerle irtibata geçmeye çalıştığını ancak kendilerinden bir cevap alamadığından da yakındı.

kaynak: aa.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın