Antalya Büyükşehir Belediyesi, DİSK, KESK, TMMOB ve Halkevleri işbirliğiyle Antalya’da 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Antalya İşçi Filmleri Festivali, ‘Toprağımız, Havamız, Suyumuz için Doğal Olarak Direniş’ temasıyla başladı.
3. Uluslararası Antalya İşçi Filmleri Festivali’nin açılış töreni AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İşçi Filmleri Festivali Komite Dönem Sözcüsü Vahap Tuncer, Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, KESK Dönem Antalya Şubeler Platformu Sözcüsü Nurettin Sönmez, sendikalardan temsilciler, işçiler ve vatandaşlar katıldı.
BİRİNCİSİ OLMAYAN FESTİVAL
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İşçi Filmleri Festivali Komite Dönem Sözcüsü Vahap Tuncer, Türkiye’de 2006 yılından itibaren kutlanmakta olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Türkiye’de 6’ncı, Antalya’da da 3’üncü kez düzenlendiğini kaydetti. Tuncer, İşçi Filmleri Festivali’nin bir yarışma olmadığını ve birincisinin seçilmediğinin altını çizdi. Tuncer, “Burada emek mücadelesine ilişkin filmler, belgeseller gösterilerek, işçi sınıfının mücadelesine ışık tutacak deneyimler paylaşılıyor. Emeğin mücadelesini doğa mücadelesinden, yurtseverlikten ayrı düşünemeyiz. Türkiye genelinde 2 bini aşkını HES, binlerce maden ruhsatıyla Anadolu’nun bağrı delik deşik edilmek istenmektedir. Temel amaç; uzun vadede doğal zenginliklerini yabancılara peşkeş çekmek, halkı yabancılara bağımlı hale getirmektir. Buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
İŞÇİ SINIFINA SELAM OLSUN
‘Türkiye işçi sınıfına selam olsun’ diyerek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Uluslararası Antalya İşçi Filmleri Festivali’ni çok önemsediğini ve temasını önemli bulduğunu söyledi. Akaydın, “İşçi sınıfının bu etkinliklerle sesini duyurması, doğa talanına karşı mücadele başlatması emek adına çok sevindirici. Hasan Subaşı döneminden bugüne uzanan, belediye işçilerinin tazminat alacakları var. Bunları ancak meclisten borçlanma yetkisi alırsam parça parça ödeyebiliyorum. Geçen yıl aldığım ilk kredi ile önemli bir bölümünü ödedim. Bu sene Ocak-Şubat aylarında meclisten borçlanma yetkisi alırsam yine önemli bir bölümünü ödeyeceğim. Belediye başkanlığımın birinci dönemi sona erdiğinde geçmiş yıllardan emekçime tazminat borcu bırakmak istemiyorum. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi tarihinde ilk kez belediye memurlarının örgütlü, toplu sözleşmeli ücret artışlarını içeren bir uygulama başlattık. Bundan da gurur duyuyorum” diye konuştu.
İŞÇİ ŞEHRİ ANTALYA
Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, Antalya’nın bir işçi şehri olduğunu belirterek, Antalya İşçi Filmleri Festivali’nin işçilere haklarını öğretmede faydalı olacağını, bu anlamda farkındalık yaracağını ifade etti.
Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Türkiye’de şehir şehir dolaştığını, hiçbirinde Antalya’daki gibi bir tanıtım çalışmasına rastlamadığını söyleyerek, “Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’a güzel festival organizasyonu için teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
LOKUMCU, BAŞTÜRK VE TONĞUÇ’A PLAKET
Açılış töreninde doğaya sahip çıkmaları ve emek mücadelesine katkıları nedeniyle Hopa’daki HES protestosu sırasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’ya, efsanevi işçi ve sendika lideri Abdullah Baştürk’e ve Antalya Belediyesi eski Başkanı Selahattin Tonguç’a teşekkür plaketi verildi.
Metin Lokumcu adına oğlu Ulaş Lokumcu, Abdullah Baştürk adına eşi Ayten Baştürk plaketi aldı. Daha sonra festivalin gala filmi olarak Erkal Tülek’in “Sudaki Suretler” filmi gösterildi.
24–25–26 Aralık tarihlerinde düzenlenen 3’üncü Uluslararası Antalya İşçi Filmleri Festivali kapsamında 28 filmin, 15 ayrı salonda 58 gösterimi yapılacak. Festival gösterimleri Antalya’nın yanında Isparta, Alanya, Gazipaşa, Kaş, Manavgat’ta da gerçekleştirilecek.
haber01.com
Alıntıdır....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın