5 Aralık 2011 Pazartesi

Kazan'da Müslüman Film Festivali


Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da, Kazan Uluslararası Müslüman Film Festivali'nin 7'ncisi bugün başlıyor.

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da "Medeniyetler diyaloğundan diyaloglar medeniyetine" sloganıyla düzenlenen Kazan Uluslararası Müslüman Film Festivali'nin 7'ncisi bugün başlıyor.

11 Eylül'e kadar sürecek festivalin başkanlığını Rusya Müslümanları Müftüsü Ravil Gaynuddin üstleniyor. Festival, Rusya Müslümanları Müftülüğü, Tataristan Kültür Bakanlığı ve Kazan Valiliği tarafından düzenleniyor. Rusya Müftüler Konseyi'nin girişimiyle 2005 yılında başlatılan festival, gerek Rusya gerek dünya toplumunun İslam ve Müslümanlar hakkında objektif fikir sahibi olabilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Rus yönetmen ve aktör Vladimir Hotinenko başkanlığındaki 7 kişilik uluslararası jüride "Kurtlar Vadisi"nin oyuncusu Necati Şaşmaz da yer alıyor. Festivalin bu yılki onur konuğu ise tanınmış İtalyan oyuncu Ornella Muti. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından özel bir ödülün de verildiği festivale bu yıl aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 28 ülkeden 83 film katılıyor.

Festivalin yarışma bölümünde uzun metrajlı 14, kısa metrajlı 9, uzun belgesel 8, kısa belgesel 8 ve animasyon dalında 9 olmak üzere toplam 48 film yarışacak. Festivalde bu yıl yarışma dışı film gösteriminde Tataristan ve Özbekistan filmleri için iki ayrı gösteri programı yer alıyor.

Türkiye'den "Poyraz" adlı kısa filmiyle 2006'da Cannes'da yarışan Belma Baş'ın, çeşitli uluslararası yarışmalarda ödül kazanan ilk uzun metrajlı filmi "Zefir", 7. Kazan Müslüman Film Festivali'nde de yarışıyor. Festivalin uzun metrajlı filmler bölümünde yarışan diğer Türk filmi ise Orhan Kemal'in aynı adlı eserinden uyarlanan, Murat Saraçoğlu'nun yönetip Hülya Avşar ve Yavuz Bingöl'ün rol aldığı "72. Koğuş".

Kısa metrajlı filmler kategorisinde ise Türkiye'den 3 film yarışıyor: Başarı (Selim Akgül), Beklerken (Burak Çevik, Kutay Denizler) ve Güvercin (Muhammed Abdülrauf Şahin). Belgesel kategorisinde Haydar Demirtaş'ın "Babam Tarih Yapıyor" ve festival kapsamında ilk kez bu yıl yapılacak animasyon kategorisinde ise Murat Pay'ın "Kavuşma" adlı filmi de Türkiye'den katılan filmler arasında yer alıyor.

AA
on5yirmi5.com
                                                                                                                                         Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın