4 Kasım 2011 Cuma

Video kameralarda filtreler


Kameralar ve fotoğraf filmleri renk ısı farklılıklarında renk düzeltme filtrelerine ihtiyaç duyarlar.
                                   
Renk spektrumunda insan gözünün gördüğü aralığı 1000K.-20.000 Kelvin  olarak sınırlandığını göz önünde bulundurursak, sarı ışıktan turuncuya,kırmızıdan maviye doğru bir yelpaze gibi renk ısıları da bu skalanın içinde yerlerini alırlar.Video kameralar 3200 K.(Kelvin) renk ısısına göre imal edilirler. 3200K. Halojen tungsten akkor flamanlı  lambalardan elde edilebilen ışık türüdür.Isıl değeri 3200 K.dir.Genellikle spot ve Fernsel aydınlatma amatürleri ile kullanılırlar.TV stüdyoları ve film platolarında en çok kullanılan ışık tipidir.Ancak TV kameralarının resim tüpü veya CCD leri sarı yada turuncu olan bu ışığa duyarlı imal edilerek ,en çok kullanılan ışık türü olmalarının yanında görüntü elde edilmesi gereken yerlerde en kolay temin edilecek ışık tipi olmasından dolayı, kamera imalatçıları resim beyaz renk ayarında kameranın sarı turuncu arasında kalan bu aralığı beyaz dengesi için uygun görmüşlerdir. Yani bir elektronik kamera herhangi bir renk filtresi kullanmadan 3200 K. Isı değerinin az altında ve üstündeki aydınlatılan ortamlarda, izlenen görüntünün renklerini , konunun doğal renklerine yakın bir renk dengesinde algılar.3200K. altında beyaz bir obje beyaz renkli olarak,diğer renklerde doğal hallerinde izlenebilirler.Eğer gün ışığında bu kamera ile görüntü tesbit etmek istersek objektif ile CCD resim algılayıcısı arasına 3200K.yı 5600K e çevirecek bir turuncu  filtre koymak gerekir.Aksi takdirde görüntü gün ışığının ısıl değerinin yüksek olmasından dolayı5600K.Mavi renkli veya mavinin hakim olduğu bir resim olarak belirecektir.

Video kamera filtreleri.

1 .filtre 3200 Kelvin              2 .filtre 5600 K.  ¼ ND

3 .filtre  5600 Kelvin             4 .filtre 5600 K. 1/16 ND

1 no. lu filtre gelen görüntü üzerinde herhangi bir renk değişimi yapmaz ve ışığı aynen CCD ye iletir.
Tungsten ışık veya kapalı ortamlardaki düşük sevide aydınlatılmış ortamlarda kullanılır .
2 no. lu filtre gün ışığının fazla olduğu anlarda kullanılır ve 5600K.yı 3200 K. ya çevirir.ışığı gri filtre ile ¼ oranında zayıflatarak CCD ye geçmesine izin verir.
Gün boyu ışığın yüksek olduğu anlarda 2 no lu filtre kullanılır.
3 no. lu filtre sadece 5600K yı 3200 K ya çevirir, zayıflatma etkisi yok denecek kadar az olan filtredir.
Gün ışığının az olduğu kapalı - bulutlu havalarda ve gölgelerde kullanılır.
4 no. lu filtre ise; hem renk düzeltmesi hem de yüksek oranda ışık zayıflatması yapan filtredir.
5600K. gün ışığını 3200K. ya çevirirken, 1/16 oranında ışığı zayıflatarak CCD ye iletir.
Bazı kameralarda 1/64 oranında zayıflatma yapan 4 no lu filtreler kullanılmaktadır.
4 no lu filtre gün ışığının çok yüksek olduğu; Güneşli ve karlı günlerde ya da deniz kenarı ve kumsal gibi yerlerde
güneş ışığının çok parlak olduğu anlarda kullanılır ve yaptığı zayıflatma ile kameranın uygun diyafram aralığında kalmasını sağlar.
Bu zayıflatma olmazsa resim çok parlak ve ya patlamış diye tabir edilen hale gelir.
Doyuma ulaşır, SATÜRE olur.
Fotoğraf ve film kameraları ile çekim anında kullanılan renkli filtreler, filmin renginde değişime sebep olurlar. Özellikleri nedeniyle bazı renkleri tam bazılarını az yada hiç geçirmezler.Resimde etkiyi arttırmak için olması gerekenden farklı renkleri görüntüye aktarırlar.
Efekt filtreleri ise filmde şekil değişikliğine sebep olurlar.
Filtrelerin imal edildikleri maddeler genelde cam, Akrilik ve jelatindir.
Cam filtreler kaliteli,kolay çizilmez ve pahalıdır.Jelatin ve akrilik filtreler ise ucuz ,daha cabuk çizilebilirler bu çizgiler filme de yansır.

En çok rastlanılan kullanım şekli objektiflerin önündeki çemberin iç çapına uygun dişli, tırnaklı yada özel adaptörlü yuvalarına takılırlar. Diğer kullanım şekli ise objektifin arkasına ve kameranın karanlık odasındaki film kızağının üzerinde bulunan filtre boşluğuna takılırlar.Burada filtre objektif ile filmin arasındadır.Her iki şekilde kullanımda kameraman  filtrenin zayıflatma faktörünü dikkate alır ve pozometre ile ölçümdeki diyafram değerine filtre faktörünü de katarak diyaframı daha çok açar
Objektif önünde kullanılan filtreler genellikle cam ve akrilik filtrelerdir. Jelatin filtreler zorunlu olmadıkça objektif önünde kullanılmazlar genellikle objektif arkasında ufak parça halinde kullanılırlar.Kamera içinde bu şekilde kullanım esnasında filtreyi değiştirmek istediğinizde kapak açılır ve burada bulunan negatif film yanar.Buradaki filtre ufak bir parça olduğundan parmak izi kalmamasına dikkat etmek gerekir çünki filmin çerçevesine yakın büyüklükteki filtredeki istenmeyen izler filme de yansır.

Objektif önünde kullanılan jelatin filtreler iki cam arasında ki kullanım şekli ile tercih edilirler.Cam filtrelerin hata oranı az ve geçirgenliği yüksektir.Diğer filtrelerde ışık zayıflatma ve astigmat hataları olabilir. ASTIGMAT:Filtre üzerinde kırışıp kıvrılma .

  Filtreler genelde kendi renklerini geçirir,diğer renkleri az yada hiç geçirmezler. Ana renklerden oluşan filtreler kendi renklerini ve bileşenlerini, ara renklerdeki filtreler de kendi bileşenlerini geçirirler.

  ANA RENKLİ FİLTRELER:

Mavi filtre:  Maviyi geçirir  Kırmızı ve yeşili emer.

Kırmızı filtre Kırmızıyı geçirir  Mavi ve yeşili emer

Yeşil filtre yeşili geçirir     Kırmızı ve maviyi emer

 ARA RENKLİ FİLTRELER:

Sarı filtre Maviyi emer Sarı- kırmızı geçer

Magenta filtre  Yeşili emer Mavi -kırmızı geçer

Cyan filtre Kırmızıyı emer Mavi- yeşil geçer

Turuncu Mavi-yeşili emer Kırmızı- sarı



Sinema ve fotoğraf makinelerinde kullanılan filmler Gün ışığı DAY LIGHT (5600K) yada Tungsten flaman akkorlu ışık (3200K) ya duyarlı şekilde imal edilirler. TV kameralarıda tek tip renge duyarlıdır ve farklı ışıkta filtre ile düzeltilmeleri gerekir. 5600K Gün ışığına duyarlı film ile Tungsten 3200 K ışık kullanıldığında aydınlatma kaynağının önüne mavi filtre konularak ışık gün ışığına yükseltilir yani daylight olur.Bu işlemde kullanılan filtre ışık ısısını 5600 K ya çıkartırken ışığı bir miktar absorbe ederek zayıflatır.Yada kamera objektifinin önüne veya arkasına takılan filtrede bu işi görebilir.
Tungsten film ile açık ortamdan gelen  Gün ışığını filtrelemek mümkün olamıyacağından .
sadece Turuncu filtre kamera objektifinin önüne yada arkasına koyulur ve 5600 K lık ısı 3200K e düşürülür. (KELVİN:Renk ısı ölçüsü.)

Filtrelerin ışık düzeltme(Kelvin arttırma yada azaltma)değerleri dereceli olarak artar, yani ışık kaynağı ile kullanılan filmin renk ısısı  arasındaki fark kelvin metre ile ölçülerek aradaki düzeltme farkına karşılık gelen filtre kullanılır. Kullanılan filtre kamera üzerine takılıyorsa ,pozometre ışık seviye ölçümlerinde kullanılacak filtrenin zayıflatma faktörü göz önünde bulundurularak diyafram uygun stopda biraz daha açılır ve doğru pozlanma elde edilir. İnsan gözü diğer duyu organları gibi deyişimlere kısa sürede uyum sağlıyarak farklı ışıkta bile beyaz rengi doğru görmeğe başlar.Filmlerde kullanılan emülsiyonların böyle bir uyum yeteneği olmadığından, imal edildikleri ışık ısısının dışında kalan aydınlatmalarda  ana renginde renk sapmaları ve beyaz dengesinde maviye yada turuncuya doğru kaymalar olurBu kayma oranlarının düzeltilmesinde kullanılan filtre değerleri ve zayıflatma Faktörleri ise söyledir:

Filtrelerin film düzlemine düşürülecek ışığın niteliğin kontrol etmek için kullanıldığını söylemiştik. Bu kontrolü yaparken normal poz değerleriyle düşürülecek ışık şiddetinin ne kadar etkilediğini filtre faktörü belirler. Aşağıdaki tablo objektife takılacak filtrelerin faktörlerine göre f değerinin ne kadar daha artırılması gerektiğini gösterir.

Filtre faktörü     1.5      2        2.5        3         3.5      4      5         6        8     10

f-stop              0.50      1.00  1.25       1.50    1.75    2      2.25    2.50   3     3.25


UV-Ultraviyole :(Morötesi) Filtrestik veya jelatinden yapılmışlardır.
Mor ötesi (ultra-viyole) ışınların fazla olduğu yerlerde özellikle yüksek dağlarda, deniz veya plajlarda, kar çekimlerinde; Gözle görülmeyen morötesi ışınların fotografın keskinliği ve berraklığı üzerine yaptığı etkiyi azaltmak ve objektifin ön camını çarpmalara ve tozlanmalara karşı korumak üzere kullanılan renksiz ve saydam filtrelerdir. Fotografa çok hafif pembelik verir. Pozlamaya hiçbir etkisi yoktur

A1-Skylight: (Gökışığı) Filtre

Doğrudan gelen parlak gün ışığıyla çekilen fotograflarda mavi renk fazlalığını gidermek ve fotografa daha kontrast bir görüntü vermek için kullanılırlar. Pozlamaya hiçbir etkisi yoktur

Polarize Filtre: Doğrudan gelen ışık kaynaklarının nesneler üzerinden yansıyan ışık kaynağına polarize ışık denir. Bu polarize ışığın yarattığı yansımaları azaltmak ve fotograftaki kontrastı artırmak için kullanılan filtrelerdir. Polarize filtrelerin oluşturduğu düzlemde; Yansıyan ışınlar kırılarak yaratığı etki azaltırılır veya yok edilir. Polarize filtre kullanarak çekilmiş mavi gökyüzü üzerindeki bulutlar gözle gördüğümüzden daha belirgin çıkarlar

e Polarize filtreler ikiye tipdir. Doğrusal (linear) Polarize Filtrelerde ışık tek düzlemden geçer. Dairesel (Circular) polarize filtrelerde ışık iki düzlemden geçerek işlevini tamamlar. Işık ölçümü objektifin içinden yapan fotoğraf makinalarında dairesel(circular) polarize filtreleri kullanılır

  ND-Nötr Yoğunluk Filtresi
Bu filtreler film düzlemine düşen ışığın renk dengesini bozmadan sadece ışık şiddetini azaltmak için kullanılır. Nötr yoğunluk gri filtreleri  renklerin dalga boylarına hiçbir etkisi yoktur. Kullanılan Nötr yoğunluk filtre faktörüne göre diyafram ayarını zayıflatma tablosundan bakılarak tespit edilir.

 Bu filtreleri asa değeri yüksek filmlerin yüksek ışıkta ya da yüksek diyaframda çalışmak zorunda kaldığımız zaman kullanırız. ND filtre ışığın renk değerlerinde değişim yapmadan sadece yoğunluğunu azaltmada kullanılır ve daha açık diyaframda çalışma imkanı verir.

ND filtreleri renk düzeltme filtreleri ile birlikte imal edilerek,  hem renk hemde ışık yoğunluğunu düzeltmede kullanılabilirler.

      RENK DÜZELTİCİ FİLTRELER
Kullanılan film ile çekim mekanındaki ışığın renk ısısının uyuşmadığı durumlarda kullanılır. Bu filtreler renk ısısını Gün ışığı ısı değerlerine getirmek için kullanılan filtrelerdir

80 B Tungsten ışık (3200 Kelvin)"de Gün ışığı filmleri ile çekilen fotoğraf kırmızıya kaçar. Bu kırmızılığın yoğunluğunu azaltmak için kullanılırlar. 80 B filtreler renk ısısını yaklaşık olarak 2100 Kelvin artırarak gün ışığı ısısı seviyesine getirerek film düzlemi üzerine düşmesini sağlar. Filtre rengi mavi olup filtre faktörü 2.4x"dir 85 A 80 B filtresinin tam tersine çalışır. Gün ışığı(5500 Kelvin)"de Tungsten tipi filmlerle çekilen fotoğraflar maviye kaçar. Bu maviliğin yoğunluğunu azaltmak için kullanılırlar. 85 A filtreler renk ısısını 2100 Kelvin azaltarak film düzlemi üzerine düşmesine izin verirler.
Filtre rengi Turuncu olup filtre faktörü 2x"dir

85 B  85 A "nın biraz daha kuvvetlisi olup aynı amaç için kullanılırlar. Renk ısısını 2300 Kelvin azaltırlar Filtre rengi Turuncu olup filtre faktörü 2.4x"dir 81 B Yüksek renk ısında çekilen fotoğrafların aşırı maviye kaçmasını önlemek için kullanılır. Renk ısısını 300 Kelvin azaltır Filtre rengi amber olup filtre faktörü 1.4x"dir FL-D Floresant lambaları ile aydınlanmış mekanlarda gün ışığı filmler kullanılarak yapılan çekimlerde fotoğrafta oluşacak aşırı mavi-yeşil tonun etkisini azaltır. FL-B Tungsten filmlerle floresant  ışığında yapılan çekimlerde fotoğrafta aşırıya kaçan mavi-yeşil tonların etkisini azaltıFL-W Floresant ışığında gün ışığı filmleri ile yapılan çekimlerde fotoğrafta aşıraya kaçan yeşil-kahverengi tonların etkisini azaltır.

Close-Up filtreler
Normal objektiflere takılarak konuya daha çok yaklaşarak yakın plan konuların çekilmesini sağlar. Makro objektifi olmayanların kullanabileceği filtreler olup macro objektiflerden daha ucuz olup kullanımı macro objektifler kadar kolay değildir. 2x, 4x, 8x gibi büyütme faktörleri vardır.


                                                                                                                                     Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın