4 Kasım 2011 Cuma

MONTAJA HAZIRLIK

Herhalde artık acayip bunaldınız ama zaten sonuna geldik..

Yukarda bahsettiğim noktaları atlamadan bir film çektiniz!! -5 kaset dolu çekimler yaptınız!!!

Amannnn!!!

Peki şimdi montaj vakti geldi! İstediğiniz sahneyi kolayca bulabilecek misiniz? İstediğiniz çekimi, görüntüyü pıt diye elinizle bulabilmeniz montaj zamanında çok çok önemli!!!

Bunu yapabilmeniz için bir kaç taktik var.. Ya çekimler sırasında çok düzenli olursunuz hatta aranızdan bir kişiyi sırf bu işle ilgilenmesi için görevlendirirsiniz! o kişi oturup bütün çekimler sırasında kasetlere hangi sahneler çekildi hangi sahnede kaçıncı çekimde başarılı oldunuz da kaç çekimde hata yapıldı. Ne bileyim hangi kamera açısı hangi sırada? Bu gibi bilgileri oturup bütün çekimler boyunca önündeki listeye doldurur.. İlerde montaj vakti geldiğinde kasetlerin içinde kaybolmazsınız..

Ama bir dakika!!!

Biz montajı dijital yapicazz? Ne?

Dijital nedir?

Analog nedir?

Haydaaa???

Bilgisayarlar dijitaldir.. Bunu biliyoruz (ama bu hala dijital nedir sorusunun cevabı değil).

Ve bilgisayarlar mükemmeldir!!! O halde dijital mükemmeldir!! (ama dijital ne hocam?)

Tamam dijital olayı aslında bilgisayarın kullandığı alfabedir.. Yani bizim alfabede 29 harf var.. Bilgisayarın alfabesinde 2 harf var.. 1(bir) ve 0 (sıfır)…

Şimdi düşünelim!! Alfabe ne işe yarar?

Bir bilgiyi aynen bir başka yere aktarmaya yarar!! eğer alfaben varsa mesela buradaki bilgileri diğer insanlara tıpa tıp aynen aktarabilirsin!!!

Ama analog alfabesizdir!! ya da bir çeşit sonsuz harfi olan bir alfabedir diyelim..

Dedi kodu gibi birşey. Analog şekilde aktarılan bilgi diğer kişiye tıpatıp aynı gelmez.. Aşağı yukarı aynı gelir.. Ve o kişi de bu aldığı bilgiyi başka bir yere aktaracak olsa onu daha da değiştirerek aktarır.. Analog şekilde bir bilgiyi bir yerden diğer yere birkaç kere aktarırsan o bilgi artık değişe değişe tanınmaz hale gelir!! Yani uzun lafın kısası analog olarak film montajlarsanız filminizin kalitesi düşer.. Ayrıca analog olarak film montajı yapan aletler çok pahalı aletler ve çoğu zaman da yetersiz aletler! Su anda artık günümüzde dijital olarak yani bir tek alfabe kullanarak hiç ama hiiiic veri kaybı olmadan nem net (kaç defa aktarırsan aktar!!) montaj yapmak çok kolay!!

Şu anda bu yazıyı yazdığım bilgisayarla sadece Internette gezmiyorum! Yayın kalitesinde film montajı yapabiliyorum!! Ve bu bilgisayar standart günümüzde satılan bir ev bilgisayarı!!! artık olay bu hale geldi ! O yüzden dijitaliz!!

Analog artık geride kaldı!!

Tamaaam.. Peki şimdi biz çekimleri yaptık.. Neye yaptık?

Video Kameraya.. Video=analog…

eğer dijital kameraya yaptıysanız o harika!!! O zaten direk görüntüyü dijital kaydetti.. Yani aldığı görüntüyü alfabeyi kullanarak 1100100100111010100101010101111011010001 şeklinde kasete yazdı.. artık o çekimler sonsuza kadar güvende! Onlar üstünde ne kadar aktarma yaparsan yap kaliten düşmeyecek ama analoglarla biraz işimiz var!!

eğer kameran video kamera ise önce çektiklerini dijitale çevirmek gerek.. Ben bundan önceki yıllarımı bunu yapmanın iyi bir yolunu arayarak geçirdim. Daha sonra ne yaparsam yapayım istediğimi alamadım ve dijital kamera aldım!! Oh!! Dünya varmış be!! Rahatladım!!

Ama yine de yanındayım!! Video kameran da yanında.. O halde bilgisayarında bir de capture kartın olmalı…

Capture kartı ne? Analog bilgileri alıyor (yani dedikoduları) direk alfabeye çeviriyor.. (0 ve 1 lere) artık o dedikodular deftere işlendi.. artık o defterde güvenlik altındalar! artık onlar analog değil DIJITAL!!!

Filmini dijitale çevirmen gerek yoksa bilgisayar filmini okuyamaz anlayamaz. O yüzden bilgisayarda o filmi montajlayamazsın.. O yüzden capture kartına ihtiyacın var işte. Kartı bilgisayarına takıyorsun.. kamerayı da karta takıyorsun.. Gerisini sana bırakıyorum. Çevrendekilere ve arkadaşlarına danışarak ya da kullanma kılavuzuna çalışarak filmini dijitize edebilirsin!!

Şimdiii!! Bir sorun var..

Film kasette durduğu gibi duran birşey değil..

Film aslında büyük bir olay!! Düşünecek olursak saniyede 25 resim gösteren büyük bir dosya.. hele yüksek görüntü kalitesi istiyorsan ki istemelisin bu da saniyede 25 tane yüksek kalite resim gösteren bir dosya demek..

eh baya büyük bir dosyadan bahsediyoruz demek ki..

büyük bir hard disk’in olmak zorunda.. Dijital kameralar ile yaptığın çekimleri bilgisayara aktardığında sadece 5 Dabilik çekim 1 GB tan fazla yer kaplıyor. Yani eğer 2 kasetlik görüntü atacaksan yani 3 saatlik görüntü sana 36 GB a patlayacak.. büyük hard disk şart!!

Tamam o konuda da derdin yoksa. Hard diskin kocamansa, ve filminde artık dijital şekilde bilgisayarının içinde ise artık onu kesip biçmeye başlayabiliriz!! Montaj zamanı!!!

Haydi montaj dersleri bölümüne!!..

http://www.benimsinemalarim.com/dersler-egitim-montaj/k-k-y-m-nden-montaj-dersleri.html

                                                                                                                                Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın