4 Kasım 2011 Cuma

Film Görünümü


FİLMİN FARKI NE?
Filmin farkı sonsuz.. Film inanılmaz bir çözünürlüğe sahip. Milyonlarca renk kaydedebiliyor. Kontrastı, tonları ve hepimizin aşık olduğu GRAIN’ ile film bambaşka bir dünya..

Ne kadar para harcarsan harca gerçek filmde çekim yapmadığın sürece o gerçek filmlooka ulaşamazsın! Ama… Yaklaşabilirsin

2 senedir dijital kamera ya da video8 kamera ile yapılan çekimleri gerçek film görüntüsüne yaklaştırmak için uğraşıyorum. İzlediğim filmleri analiz ediyorum. Bir kaç ana kilit nokta bulmaya çalışıyorum.. Ve sanırım bir kaç nokta bulmayı başardım..

Kilit Farklar Ne? Hangi Efektler?

FILMLOOK’a yaklaşmak için daha çekimleri yaparken iyi düşünmek gerek. Çekimlerini ona göre yapmak gerek. Her çekim daha sonradan montaj sırasında FILMLOOK’a yaklaştırılamayabilinir.

eğer o yazıyı okumadıysanız öncelikle onu okuyun. Çünkü bilgisayardan medet ummadan önce, kendi elinizdeki kameradan bir takım numaralar istemeniz gerekecek..

Çekimlerinizi doğru yaptığınıza inanıyorsanız az sonra bahsedeceğim efektleri de katınca kimilerini gerçekten kandırmayı başarabilirsin demektir!!

FILMDE kontrast vardır! Artı biraz da karanlık vardır.. Elbette bu hepsi için geçerli değil ama genelde filmlerde bu doğrudur. “BRIGHTNES & CONTRAST” efektine ihtiyacın olacak bunun için!!

Adobe premiere kullandığını varsayıyorum. eğer hiç bir program kullanmıyorsan ADOBE PREMIERE öğrenmeni şiddetle tavsiye ediyorum. Çok basit bir program. Kesinlikle uzmanı olmaya gerek yok.. Efektleri hiç zorlanmadan sürükleyip filmin içine bırakabiliyorsun sonra da istediğin efekt şiddetini ayarlayabiliyorsun..

CONTRAST %35-%40 (civarında)

BRIGHTNESS %-5-%-10 (civarında)

Evet yukarda gördüğün gibi filme BRIGHTNESS&CONTRAST efektini uygularsan FILMLOOK’a bir adim yaklaştık demektir..

“İyi de daha bu filme benzemedi ki…” Bir sonraki efekte gelelim..

Son dönem filmlerde dikkatinizi çekmiştir.. Renkler.. Matrix’te yeşil bir renk durumu hakim.. Minority Report’ta mavi ve çok soğuk renkler hakim.. artık filmlerde öyle çok renk yok.. Senin de renkleri aşağıya çekmen gerek!!!

TINT efektini kullanıcaz! Tine efektini filminin içine sürükle…

TINT %45-%65 (civarında)

“Hobaa. Filmden bütün rengi aldık.. Bu çok soluk oldu.. ” evet ama inan bun alişman en iyisi.. Çünkü dijital alemde ne kadar çok renk o kadar çok dert.. İzleyicinin profesyonel bir çalışma izlediğini düşünmesini istiyorsan renklerden ödün vermelisin.. Ben bayılıyorum efekte şahsen. İnanılmaz COBOL oluyor film bu şekilde..

Devam edeyim.. 3. Efektimiz!! En sihirlisi bu!!

NOISE!!! Noise filmdeki o GRAIN denen şeyi taklit edecek bizim için.. gerçek filmde kumlu bir görüntü vardır. Yani çok ince bir kum tabakası varmış gibi hafif pütür pütür bir hissi vardır.. Sen de ondan almalısın biraz

NOISE %5-%7 (civarında)

Ayrıca bu efekti uygularken efekt ayarlamasında “use colour noise” opsiyonunu iptal etmelisin.. Adobe kullanıyorsan anlamışsındır umarım. Bu çok önemli çünkü!!!

“Hala tam o FILMLOOK hissini alamıyorum filmimden..”

Çünkü daha bir efektimiz daha var.. Tartışmalara yol açabilecek bir efekt.. CLIP

“Neden tartışma açıyor?” Çünkü bu efekt filminin %40 lık bir kısmını senden alıyor.. Tam tamına %40, nerdeyse yarısı gibi bir miktar izleyici tarafından asla görünmüyor..

CLIP efekti filminize üstten ve alttan siyah bir bant çekmek için kullanılır..

“Niye böyle bir bant çekeyim ki?” Soruya soru ile cevap vereyim.. “En son ne zaman sinemada 4:3 oranında çekilmiş bir film izledin?”

Filmler WIDESCREEN çekilir! Yani genişlik genelde yüksekliğin yaklaşık 2 katı olur..

Senin de bu hissi vermen lazım.. Genizliği artık artıramazsın ama yüksekliği azaltarak o orana ulaşabilirsin. Ayrıca FILMLOOK olayına inanılmaz yaklaşırsın!

İşte bu!!

CLIPi üstten ve alttan %20 oranında uygularsan bu iş oldu demektir!!

Sorunların Giderilmesi

“Ben CLIP efektini uyguladım ve oyuncunun gözüne bant çektim.. Yani bant oyuncunun ya da ekranda görülmesini istediğim birşeyin üstünü kapattı!”

tamam panik yok!! TRANSFORM efekti ne güne duruyor?

TRANSFORM EFEKTINI CLIP efektinin bir ust layer’ina koyun.. Ve ayarlarından görüntünüzü yukarı aşağı istediğiniz gibi kaydırın.. İstediğiniz şey görünene kadar kaydırın. oldu bitti!!!

“E iyi de şimdi de alt tarafta görmek istedim şey kayboldu.. bantın altında kaldı!!!”

E o zaman üzgünüm.. Sen zaten 4:3 alemine göre bir çekim yapmışsın.. Bir dahaki sefer çekimini yaparken hayali çizgiler oluştur kafanda.. önemli öğeleri üste ve alta çok yaklaştırma.. Ama ufak sorunları gidermek için TRANSFORM efekti kullanılır..

                                                                                                                                       Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın