26 Kasım 2011 Cumartesi

FİLM KAMERALARI...


Film kameraları yapısal olarak fotoğraf makinelerine çok benzerler. Objeden yansıyan ve mercekten geçen ışık ışınları, Gümüş, Bromür, İyodür ve klorür maddelerinden oluşan filmin duyarlı yüzeyine düşer ve kimyasal reaksiyon sonucu görüntünün negatifi oluşur. Çekilen film, banyosu yapılarak kullanıma sunulur.
Film kamerasının çalışma prensibi, görüntüyü karelere bölmektir. Bir film şeridi, kameranın merceğe açılan penceresi önünden, saniyede 24 kare görüntü alacak şekilde geçirilir. Bu bir motorla veya mekanik bir düzenekle sağlanır. Ancak böyle sürekli bir hareketle akan filmin üzerine net görüntüler almak olanaksızdır.

Film kamera penceresi önünden geçerken gerekli pozlanma süresi boyunca hareketsiz kalmalıdır. Bu süre ise 1/50 saniyedir. Yani film kamera penceresi önünde saniyenin 50’de birinde durur, pozlanır ve tırnaklar aracılığıyla aşağı iner. Filmin bu aşağı iniş hareketi sırasında mercekle olan bağlantısının kesilmesi gerekmektedir. Aksi halde film sadece dururken değil hareketli iken de mercekten gelen ışıkla etkilenir ve bulanık çizgiler halinde bir görüntü oluşur. İşte bunu engellemek için mercekle film arasında düzenli olarak dönen ve ışık geçirmeme özelliğine sahip örtücü bir parça vardır. Film kamera penceresi önünde durduğu anda örtücünün dolu yarısı mercekle film arasından çekilir. Film, yukarıdan aşağı bir görüntü karesi kadar inerken örtücünün dolu yarısı mercekle film arasına girerek filmin üzerine ışığın gelmesine engel olur.  8mm, 16mm, 35mm, 70mm’lik kamera

gonengontam.gen.tr
                                                                                                                                                  Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın