16 Kasım 2011 Çarşamba

Bollywood Oscar törenine talip olduk, Hindistan ile ticaret ‘film gibi’ başlıyor


Yıllık ithalatı 365 milyar dolar olan Hindistan’a 600 milyon dolarlık ihracat yapabilen Türkiye, bu ülke insanlarının kalbini çalmak için ‘sinema, dizi film ve eğlence’ sektörlerinde Bollywood ile el ele yürüyecek. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ı, Rishi Kapoor ile film çeviren Meltem Cumbul’u ve bazı Türk yapımcıları ile birlikte Hintli yapımcılarla masaya oturdu.

KÜRESEL krizde yeni pazarlar arayan Türkiye, yıllardır ihmal ettiği Hindistan’a odaklanıyor. Hindistan ile 5.4 milyar dolarlık ticaret açığı veren Türkiye’nin bu ülkeyle dengeli ticaret için belirlediği stratejide ise ülkenin iki ülkenin son yıllarda hızla gelişen film endüstrisi önemli rol oynayacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 85 firmanın katılım ile ilk kez düzenlediği Hindistan 1’inci Türk Ürünleri Sergisi’nin açılışını yapmak için geldiği Mumbai’de İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ı, Rishi Kapoor ile film çeviren Meltem Cumbul’u ve bazı Türk yapımcıları ile birlikte Mumbai’de Hintli yapımcılarla masaya oturdu ve her yıl 600 milyar kişinin izlediği Bollywood Oscar törenine talip oldu. Hindistan’ın yıllık 365 milyar dolarlık ithalat yapan ve 300 milyona yakın da ‘zengin’ sınıfa sahip bir pazar olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, bu ülkeye Türkiye’nin sadece 600 milyon dolarlık mal satabildiğini söyledi. Çağlayan, sinema, dizi film ve eğlence sektörlerinin tanıtım ve kültür aktarımı için çok önemli olduğunu, iki ülke arasındaki ticari engelleri aşacaklarını belirtti.
Yapımcılarla buluştu
Bakan Çağlayan, Bollywood’un ünlü yapımcılarının Türk film sektörüyle işbirliği yapmaya çok istekli olduğunu belirtti ve “Toplantımıza katılım çok yüksek oldu. Burada bu sektörün kurucuları da geldi. Ayrıca Meltem Hanım’ın (Cumbul) filminin yapımcısı da geldi. Biz mart ayında film ve sinema sektörünü ihracat destek kapsamına almıştık. O nedenle bizim yapımcılar da artık pazarlama için daha aktifler” dedi. İki ülke arasında sinema filmelri, TV dizileri ve çizgi film konularında işbirlikleri olabileceğini anlatan Zafer Çağlayan şunları söyledi: “1999’da Türkiye’de 20 milyon sinema seyincisi vardı 2008’de bu rakam 40 milyonu aştı. Gişe gelirleri ise 200 milyon dolara ulaştı. Türkiye film piyasasında Türk filmleri yüzde 60’a hakim. Bu çok önemli. Türkiye; ABD, Hindistan ve G. Kore’den sonra film piyasası en yerli ülke konumunda. Artık Türkiye TV dizi filmlerini ihraç edebiliyor. Harry Potter’ın tek başına İngiltere ekonomisine 2 milyar sterlin katkısı olduğu hesaplanıyor. Film işi sadece film değil, işin turizm tarafı var, film yapımı için çok sayıda sektörün üretiminden yararlanılıyor.”
Bollywood Oscar’ı ve İstanbul
Hindistan’ın her Bollywood oscar töreni düzenlediğini ve bunu da farklı ülkelerde yaptığını söyleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Toronto’da düzenlendi, 40 bin Hintli bu kente gitti. Dünya genelinde de 600 milyon seyirci töreni seyretti. Burada görüşmelerimizde bu töreni gündeme getirdik ve İstanbul’da düzenlemek için talip olduk. 2012’den itibaren yapabiliriz. Burada da (Mumbai) film festivali düzenleyeceğiz ve 7 Türk filmi gösterilecek. Karşılıklı film gestivalleri düzenlemek için uzlaşmaya vardık” dedi.

73 sektörde Hindistan’ın ithalatının yüzde 44’ünü biz karşılayabiliriz

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, “Hindistan ile 73 sektörü analiz ettik ve gördük ki yüzde 44’ünde Hindistan’ın ithalatıyla bizim ihraç ettiğimiz ürünler çakışıyor” dedi. Hindistan 365 milyar dolarlık yıllık ithalatından enerji ithalatını çıkardıktans sonra 270 milyar dolarlık mal ithalatı görüldüğünü vurgulayan Bakan Çağlayan şöyle konuştu: “Biz sadece 600 milyon dolarlık ihracat yapabiliyoruz. Hindistan ise bize 5.4 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Hindistan’da 300 milyonluk bir nüfusun milli geliri 20 bin dolara yakın ve bu ülke yılda yüzde 8 büyüyor. Bu nedenle bu ülkeyle ekonomik ortaklık anlaşmasını gündemimeze aldık.”

Meltem Cumbul şizofren oldu

BOLLYWOOD imzalı ‘Tell Me O Kkhuda’ filminde bir şizofreni canlandıran Meltem Cumbul, başrolü Rishi Kapoor ile paylaşmıştı. Bu filmde rol gereği başını örten ve namaz da kılan Cumbul Mumbai’de Bakan Çağlayan ile birlikte bazı toplantılara katıldı.

Sinema İhtisas Bölgesi

BAKAN Zafer Çağlayan Türkiye’de ‘Özel Ekonomik Bölgeler’ kuracaklarını, bu kapsamda Sinema İhtisas Bölgesi kuruluşu için de çalıştıklarını anlattı. Çağlayan, “Burada bazı vergisel avantajlar sağlayarak yerli film ve yan sanayisini geliştirebiliriz. Ayrıca yabancı film yapımcılarını da buraya çekebiliriz. Hintliler çok yakından ilgilendiler” diye konuştu.

Sadi ÖZDEMİR
Hürriyet
                                                                                                                                            Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın