17 Kasım 2011 Perşembe

Artık HD film istiyoruz


HD, sinema filmlerinde standart haline geldi. Peki, Türk filmlerinde ne zaman kullanılacak?

Son yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlayan yüksek çözünürlüklü (HD) TV, video oynatıcı ve uydu sistemleri sayesinde özellikle sinema filmlerinin, salonlarındaki kadar yüksek kalitede izlenebilir hale gelmesiyle, sinemaseverler, şu anda sadece VCD ve DVD olarak sunulan Türk filmlerinin HD olarak sunulmasını beklemeye başladı.

Standart TV’lerin yaklaşık üç katı yüksek çözünürlüğe ve görüntü kalitesine sahip LCD ve plazma TV’lerin yaygınlaşmasıyla, söz konusu TV’lere sahip olan kullanıcılar bu teknolojik yeniliğin avantajlarını kullanmak için arayışa girdi. TV yayınlarını HD olarak izlemeyi sağlayan uydu alıcılarının ve video oynatıcılarının da yaygınlaşması sayesinde, artık evlerde dünya sinemasından filmler HD kalitesinde izlenir oldu.

Ancak, VCD ve DVD formatında yayınlanan Türk filmlerinin HD formatındaki versiyonunun bulunmaması, Türkçe filmleri de yüksek kalitede izlemek isteyen izleyicilerde bu filmlerin HD formatlı versiyonlarının çıkması için beklenti oluşturdu. Türk sinemaseverler, son dönemde yapılan ve teknolojik olarak dünya sinemasında kullanılan teknikleri barındıran Türk filmlerini yüksek kaliteli olarak izlemenin yanı sıra Türk sinemasının klasiklerini de yeniden, bu kez yüksek kaliteyle izlemek istiyor.

HD FİLM İZLEMEK İÇİN NE GEREKİYOR

HD filmleri izlemek için öncelikle “HD Ready” (HD’ye hazır) logosu bulunan bir LCD ya da plazma TV’ye sahip olmak gerekiyor. HD TV’ler, standart bir TV’nin ekranının sahip olduğu 720'ye 576 piksel çözünürlük yerine, 1980'e 1080 piksel çözünürlüğe sahipler.

Söz konusu TV’lerin fiyatları, ekranlarının büyüklüğüne ve teknolojik özelliklerine göre 700 YTL’den başlıyor, modellerin önemli bölümü 2-5 bin YTL aralığında piyasaya sunuluyor. Sinema fimlerini yeterince büyük bir ekranda, yeterli kaliteyle izlemek için ise en az bin 500-2 bin YTL’den başlayan fiyatlı ürünleri tercih etmekte fayda var.

HD filmleri izlemek için ise video oynatıcı olarak bir “Blu-Ray oynatıcı”ya ihtiyaç duyuluyor. Çünkü HD filmler DVD’nin daha gelişmişi olan Blu-Ray disklerde satılıyor. Blu-Ray video oynatıcıların fiyatları 600 YTL’den başlıyor.

Uydu üzerinden HD yayın yapan kanallardaki filmleri izlemek için ise HD özellikle bir uydu alıcıya ihtiyaç duyuluyor. HD özellikli bir uydu alıcıya sahip olmak için ise 400 YTL’den başlayan modellerden birisini seçmek gerekiyor.

TurknetAdslTaşıma.com
                                                                                                                                               Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın