30 Temmuz 2012 Pazartesi

Telif Hakları Alarm Sistemi


İnternetten film ve müzik indirenleri uyaracak sistem üzerinde çalışılıyor.

Amerika’daki İnternet sağlayıcılarının izinsiz şekilde şarkı veya film indiren kullanıcıları belirlemesini içeren, Telif Hakları Alarm Sistemi önerisi, kötüye kullanılabileceği şeklinde değerlendirildi. Kullanıcılara ilk olarak 6 adet uyarının gönderileceği bir program tasarlandı. Bu plan korkutucu görünebilir ancak programın sponsorları durumun abartıldığı görüşünü paylaşıyor. Peki planlanan tasarı gerçekten de bu kadar endişe verici mi?

Telif Hakları Alarm Sistemi, 2012 Temmuz ayında, içerisinde film, müzik ve bant genişliği sağlayan Motion Picture Association, Record Industry ve internet servis sağlayıcıları AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner Cable ve Verizon gibi şirketlerin bulunduğu Telif Hakkı Bilgi Merkezi tarafından teklif edildi. Görünürde, telif hakkı ihlallerine karşı bilinci arttırma amacı olan grup, internetten izinsiz içerik indirdiği belirlenen kullanıcılara altı uyarıdan oluşacak bir süreç başlatacak. Bu uyarılara yanıt vermeyen kullanıcılar ise bant genişliği kesintileri gibi “azalma” sorunlarıyla karşılaşacak. Temmuz 2012’de çıkması planlanan program, belirsiz bir tarihe ertelenmiş durumda.

Zorlama ve gaddar olarak değerlendirilen plan sebebiyle dünya çapında bir eleştiri hareketi baş göstermiş durumda ancak Telif Hakkı Bilgi Merkezi insanların sakin olması gerektiğini belirtiyor. Bu hafta ise Merkez yöneticisi Jill Lesser, panik yaratan yorumlara cevap niteliğinde bir yazı yayınladı.
“Bizim Telif Hakları Bilgi Merkezi olarak amacımız, tüketicileri yasal ve etik bir şekilde sevdikleri film ve şarkılara erişme konusunda eğitmek.” Eğitmekten kasıt ise birçok insanın yönlendirildiği gibi cezalandırmak değil. Lesser’a göre ISS’ler insanları gözetlemeyecek.  Onun yerine, telif hakkı sahipleri tarafından, yasa dışı indirme yaptığından şüphelenilen kullanıcıların IP adresleri ISS’lere bildirilecek.

Telif Hakkı Alarm Sistemi Nasıl İşleyecek?

Peki telif hakkı sahipleri o IP adreslerini nasıl buluyorlar? Bir blog yazısında açıklandığına göre, medya savunucusu olarak bilinen üçüncü parti şirketler, The Pirate Bay gibi dosya paylaşım hizmeti veren sitelerde eşler arası aktiviteleri gözlüyor ve belirli dosyalar için “tracker”lara bağlanarak kullanıcıların IP adreslerinin listesini çıkarabiliyorlar. Bu firmalar daha önce her IP adresinin bağlı bulunduğu ISS ile iletişime geçiyor, ardından servis sağlayıcısından detaylı iletişim bilgilerini talep ediyordu. Telif Hakkı Alarm Sistemi ile o adım elimine edilecek ve kullanıcılar anonim kalacaklar. ISS’ler ise hesabın adına yapıldığı kişiye bir dizi uyarı mesajı gönderecek ve korsanlığın zararlarına dair bilgi verecek.

Telif Hakları Bilgi Merkezi’nin sitesinde şu ibareler yer alıyor: “Alarm sistemi ceza getirmeye dayalı bir sistem olmayacaktır. Başarılı bir şekilde işleyen alarmlar, telif hakkı ihlalinin ciddiyetini kullanıcılara gösterecek ve alarmlara sebebiyet veren aktiviteyle nasıl baş edilmesi gerektiğine dair bilgi verilecektir.”

Altı uyarının ardından, ISS’ler cezalandırıcı önlemler almaya başlayabiliyor. Kullanıcıların internet hızını azaltmak masanın üzerindeki birinci önlem durumunda ancak THBM’nin açıklamasına göre kimsenin internet bağlantısı temelli olarak kesilmeyecek. Geçtiğimiz ay TorrentFreak’in haberine göre en kötü suçlular, program tarafından erişilemez olarak varsayılacak ve sonrasında engellenecekler. Sistem, Lesser’ın da dediği gibi kullanıcıları eğitmek için tasarlanmış gibi görünüyor. Zarar vermeyecek gibi duruyor olabilir ancak bazı telif hakkı ihlallerinin önüne geçme ihtimali de yüksek. Devamlı torrent kullanıcıları uyarıları görmezden gelecektir ancak bu konularda daha az bilgisi olan web kullanıcıları – özellikle ebeveynler ve film indiren gençler – yasadışı işlemler yaptıklarına dair servis sağlayıcılarından gelen bildiriler sebebiyle korkacaklardır.

Cem Özdemir
kaynak: computerworld.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın