22 Mayıs 2012 Salı

Göçmen varsa para yok


Danimarka Kültür Bakanlığı’na bağlı Sinema Enstitüsü, Danimarka yapımı bir çocuk filminde Müslüman kökenli bir kız çocuğu başrol oynayacağı için kaynak vermeyi reddetti.

Danimarka’da çekilecek bir çocuk filmi için Kültür Bakanlığı’na bağlı Danimarka Sinema Enstitüsü’ne kaynak başvurusunda bulunan Danimarkalı film şirketine, filmde göçmen oyuncular oynatılacağı için kaynak verilemeyeceğinin bildirilmesi kültür çevrelerinde şaşkınlık yarattı.
Günlük İnformation gazetesi tarafından ele geçirilen bir belgeye göre, ASA film tarafından çekilecek olan müzikal ağırlıklı ”MPG Missionen” adlı çocuk filminde Müslüman kökenli oyuncular oynatılacağı ve filmin büyük kentler dışındaki taşra sinemalarında iş yapmayacağı gerekçe gösterilerek filmin yapımına Sinema Enstitüsü tarafından para desteği verilmedi.

Bölgesel sinema fonu Filmfonden, DR televizyonu ve başka kurumlar tarafından filme parasal destek verilirken, Danimarka’da yapılan hemen hemen tüm sinema projelerine kaynak sağlayan Sinema Enstitüsü’nün red gerekçesinde, filmin başrolünde Müslüman kökenli bir kızın oynayacak olmasınının taşra sinemalarında ilgi çekmeyeceğini ileri sürmesi kültür çevrelerinde şaşkınlık yarattı.
Danimarka Sinema Enstitüsü’nün çok kültürlülüğü yansıtan yapımlara destek vermesi gerektiğini belirten kültür ve sanat çevreleri Sinema Enstitüsü’nü kınayan açıklamalarda bulundular.
ASA film şirketi yapımcısı Henrik Möller-Sörensen ve yönetmen Martin Miehe-Renard yaptığı açıklamada, ”Senaryomuza güveniyoruz. Çocuklar ve yetişkinlere yönelik güzel bir müzikal film senaryosuyla kaynak başvurusunda bulunduk. Oyuncuların ten renginin bu kadar önemli olmaması gerekirdi” dediler.

Sinema Enstitüsü: ”Talihsizlik”
Danimarka Sinema Ensitütüsü yetkililerinden Claus Ladegaard ise, ret yanıtındaki formülasyonu bir talihsizlik olarak nitelendirerek, iddiaların gerçekleri yansıtmadığını, kaynağın başkan nedenlerden verilmediğini öne sürdü.

Kültür Bakanı: ”Derin üzüntü duydum”
Kanada’da bulunan Kültür Bakanı Uffe Elbaek de, tartışmalara Facebook sayfasından katıldı ve ”Derin üzüntü” duyduğunu yazdı.
Bakan Elbaek sayfasında, ”Bu olay, kültür kurumlarımızın ülkemizdeki kültürel çeşitliliği yansıtması açısından çok önemli. Çok üzücü bir durum. Sinema Enstitüsü olayı bir talihsizlik olarak açıkladı ve üzüntülerini dile getirerek doğru olanı yaparak hatasını düzeltti. Bakanlık olarak sorunu çözeceğiz” diye yazdı.

kaynak: haber.dk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın