12 Mayıs 2012 Cumartesi

Filmleri geçti kitapları geldi


'Kovboy Kızlar da Hüzünlenir', 'Sürücü' ve 'Lanet Takım'... Bu üç kitap da dilimize yeni kazandırıldı ve üçünün de uyarlamaları çoktan gösterime girdi. Bakalım kitaplar mı yoksa filmleri mi daha çok ilginizi çekecek?

Edebiyat uyarlamalarının iyisi kötüsü tartışıladursun, bu ay üç yeni kitap daha filmleri çoktan çekilmiş halde önümdeydiler. Tom Robbins'in serseri sesinden 'Kovboy Kızlar da Hüzünlenir', David Peace'in iğneleyici kaleminden 'Lanet Takım' ve James Sallis'in bol aksiyonlu kurgusundan 'Sürücü'. Ortak özellikleri filmlerinin çok önce ülkemize gelmesi ve kitaplarının beyaz perdeye aktarılışından kat be kat güzel olması.
İster önce filmini sonra kitabını okuyun, isterseniz tam tersi hareket edin. Tercihi size bırakmakla birlikte, iyi birer metin olarak dilimize kazandırılan bu üç eseri ve filmlerinin akıbetini hep birlikte inceleyelim istiyorum.

Kovboy KIzlar da Hüzünlenİr 
Ayrıntı Yayınları tarafından dilimize yenice kazandırılan 'Kovboy Kızlar da Hüzünlenir' kitabı Tom Robbins imzalı. Robbins'i 'B', 'Bira', 'Geriye Uçan Yaban Ördekleri', 'Parfümün Dansı' ve 'Sıcak Ülkelerden Dönen Vahşi Sakatlar' kitaplarından da hatırlayacağınızı umuyorum. Şayet yazarla henüz tanışmadıysanız, yeni kitabı sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. 'Kovboy Kızlar da Hüzünlenir', Sissy Hankshaw adlı iki tane kocaman başparmağa sahip tuhaf bir kadının başından geçen hikayeleri anlatıyor. Tom Robbins, yazdığı bu barışçıl ama bir o kadar da iğneleyici romanında farklı olana duyulan kör önyargıların peşine düşüyor ve çoğu zaman da bizi utandırmasını biliyor. Ortalamanın çok üstünde maceralar, yaşamlar ve karakterler var romanda. Özellikle özgürlük ve aşk arasında yapılması gereken seçimler, Sissy ve aşık olduğu Kızıldereli kökenli Julian, Robber Rose'un kovboy kızları ve elbette bir toplama kampından kaçmış The Chink.

Eser 1976'da yayımlandıktan tam on yedi yıl sonra yani 1993'te sinemaya Gus Van Sant tarafından aynı adla uyarlanıyor. Bilirsiniz kimi zaman kitabından önce filmine, kimi zaman da filminden önce kitabına denk geliriz eserin. Ben Tom Robbins'in bu şaheseri yayınlanana kadar filminden haberdar değildim doğrusu. Aslında hayıflanarak söylüyorum, çünkü çok ama çok iyi isimlerin yer aldığı bir oyuncu kadrosu var filmin.

Sissy Hankshaw rolünü Uma Truman, Sissy'nin kocası rolünü ise Keanu Reeves oynuyor. Truman, kitabı okuduğunuzu ya da okuyacağınızı umarak konuşuyorum, bu rol için biçilmiş kaftan. Hem sert hem seksi, hem gözü kara hem sevgi dolu bir kadını çok rahat canlandırabilir çünkü. Ama her nasılsa film beklenen ilgiyi görememiş izleyicisinden. Kitabı dünyada çok daha fazla biliniyor ve okunuyor. Bu arada filmi beklenen ilgiyi görememiş belki ama tahmini 8 milyon dolar gibi de bir hasılata kavuşmuş.

Sürücü
'Sürücü' kitabının sayfalarını da aralayalım isterseniz. 'Sürücü', bol macera, bol aksiyon dolu bir James Sallis kitabı. Dilimize ilk kez çevrilen bu eserle birlikte yazarını da ilk kez tanıma fırsatını bulmuş olduk. Sallis bu eseri 2005'te kaleme aldıktan sonra Cripple Creek (2006), Salt River(2007) ve The Killer is Dying (2011) adlı üç roman daha kaleme almış. Yani dilimize çevrilmekte geç bile kalmış anlayacağınız Sürücü.

Hollywood'da dublörlük yapan ve iyi bir sürücü olduğu için geceleri de soygunlara katılan bir karakter var karşımızda. Anti kahramanımızın hayatı komşusu Irene'nin hapisteki kocasına yardım etmesiyle değişiveriyor ve bol aksiyonlu sahneler filme gereksinim duymadan gözümüzün önünde canlanıyor. Los Angeles'in en tehlikeli adamları peşindeyken macera dolu bir kovalamaca başlıyor.

'Sürücü'nün uyarlaması 2011 yılında gösterime girdi. Cannes'dan bir de En İyi Yönetmen Ödülü'yle dönen filmin başrolünde Ryan Gosling var. Gosling'i de sanıyorum en iyi 'Not Defteri' filminden hatırlayacaksınız. Ünlü aktör genç Noah'ı canlandırmış ve bu rolüyle seyircilerden tam not almıştı. Nicolas Winding Refn'in yönetmenliğinde çekilen film 15 milyon dolar kadar da bir hasılat elde etti.

Lanet TakIm 
David Peace'i özellikle 'Tokyo Üçlemesi' adını verdiği başyapıtlarıyla tanıyacağınızı düşünüyorum. 2006'da kaleme alınan eseri, 'Lanet Takım'ı, Sel Yayımcılık bu yıl kazandırdı dilimize. Çok da iyi etti. İngiltere'nin efsanevi teknik adamı Brian Clough'ın öyküsünün anlatıldığı romanda, büyük bir sektöre dönüşen futbolun acımasız yüzünü de gözler önüne seriyor yazar.

David Peace'in metinleri her zaman okuyucuyu uyanık bir kafaya davet eden bir yöntem izler. Lanet Takım'da da geçmişle geleceğin harmanlandığı, iç içe geçmiş öyküleri aynı üslubla görüyoruz. Brian Clough'ın Derby County'yi zirveye taşıyan başarı öyküsü ve Leeds United'da sonu pek de iyi bitmeyen kırk dört günlük teknik direktörlük deneyimi.

Kitabın yayımlanmasından üç yıl sonra 2009'da Tom Hooper tarafından filme uyarlanıyor eser. Clough rolünde daha çok Türkiye'de Alacakaranlık filminde Aro rolüyle tanınan Michael Sheen var. David Peace'in çok satanlar listesinde yer alan kitabı Lanet Takım,  özellikle İngiltere'de epey sevilen bir film oluyor. Hasılatı da tahminen 10 milyon dolar civarında. Ancak şöyle bir karşılaştırma yaparsak sanıyorum hasılatlarla ilgili kafamızda daha net tablolar oluşacaktır. Yüzüklerin Efendisi kitabı da filme uyarlanmıştı hatırlarsanız. Elbette karşılaştırma olarak aralarında epey fark var iki yapımın, ancak yine de belirtmek gerekiyor. Yalnızca ilk bölümünden yani Yüzük Kardeşliği'nden elde edilen hasılat 93 milyon dolar kadardı. Yine bir edebiyat uyarlaması olan Dövüş Kulübü'nden elde edilen gelir yaklaşık 63 milyon dolara ulaşmıştı.

Kovboy Kızlar da hüzünlenir
Tom Robbins
Ayrıntı Yayınları
384 sayfa

Lanet Takım
David Peace
Sel Yayıncılık
400 sayfa

Sürücü
James Sallis
İthaki Yayınları
152 sayfa

Serap Çakır / cakirserap@yahoo.com
kaynak: aksam.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın