15 Ocak 2012 Pazar

'Yeşilçam' adına sahip çıkıyor


Türkiye'de sinema sektörü, Yeşilçam Film Akademisi (YEFA) çatısı altında bir araya geliyor. Akademi yola, Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri'ni dağıtarak çıkacak

Türk sineması da artık akademili oluyor. ABD ve Avrupa'daki sinema akademileri örnek alınarak, 2010'da sekiz sinema meslek birliğinin kurduğu Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği'nin önderliğinde yapılanan Yeşilçam Film Akademisi, dün resmen kamuoyuna tanıtıldı. Akademi, sinema meslek birlikleri, sendikalar ve derneklerin yanı sıra senaryo yazarları, yönetmenler, yapımcılar, oyuncular, görüntü ve sanat yönetmenleri gibi sinema sektörünün her üreticisine açık olacak. Akademi ayrıca, dünyanın en prestijli sinema ödülleri olarak kabul edilen Oscar'ları dağıtan ABD'nin Sinema Bilimleri ve Sanatları Akademisi gibi Türkiye'nin 'sektörel' sinema ödüllerini de dağıtmaya hazırlanıyor.

Yeşilçam Film Akademisi, henüz kurulumunu tamamlamış değil. Akademi resmen önümüzdeki yıl içerisinde kurulacak. Fakat Akademi, yola Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri'ni dağıtarak çıkacak. Yanlış anlaşılmasın. Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri, dört yıldır Türkiye Sinema Audivisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK), Beyoğlu Belediyesi ile birlikte verdiği Yeşilçam Ödülleri'nin yerini almıyor. Aksine Akademi'nin dağıtacağı ödüller, Yeşilçam Ödülleri'ne alternatif olarak sunuluyor. Yeşilçam Film Akademisi bünyesinde yer alan Oyuncular Sendikası'nın başkanı, oyuncu Memet Ali Alabora, yaptığı açıklamada, Yeşilçam'ın soyut bir kavram olmadığını, sinema kültür birikimini ifade ettiğini söyledi. Alabora, "Biz sinema sektörünün üreticileri olarak Yeşilçam ismi altında kendi ödüllerimizi kendimiz dağıtmak istiyoruz. Sinema hakkında alınan tüm kararlara dahil olmak istiyoruz" diyerek de amaçlarını açıkladı. Cannes Film Festivali'nden, Büyük Jüri Ödülü alan, Türkiye'nin Oscar adayı Bir Zamanlar Anadolu'da filminin yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan ise şeffaf ve adaletli bir ödüle imza atmak istediklerini söyledi.

250 KİŞİLİK SEÇİCİ KURUL 
Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri'nin nisan ayının son haftalarında dağıtılması planlanıyor. Ödüllerin takvimi henüz açıklanmış değil. Fakat yakın bir zamanda ödül heykelciğinin tanıtılacağı ardından da ödül takviminin duyurulacağı açıklandı. Şimdilik ödülleri değerlendirilecek 250 kişilik Seçiciler Kurulu'ndan yer alacak isimler belirlenmiş durumda. Kurulun çoğunluğu usta sinemacılardan oluşuyor. Kurulda, sinemacıların dışında kısıtlı sayıda kanaat önderi de bulunuyor. Belirlenen bu 250 kişilik Seçiciler Kurulu, Yeşilçam Film Akademisi'nin çekirdek kadrosunu oluşturacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK 
 Filmlerin değerlendirilebilmesi için öncelikle yapımcıların Yeşilçam Film Akademisi'ne başvuru yapması gerekiyor. Burada Akademi'nin aradığı tek şart filmin o yıl içerisinde vizyona girmesi.
 250 kişiden oluşan Seçiciler Kurulu, her ödül kategorisi için beşer aday belirleyecek.
 Filmlerin gösterimlerini kaçıran Seçiciler Kurulu üyeleri için teknolojik imkanlar kullanılacak. Üyeler, E-Kolay ve Sinemazon'un kuracağı, Yeşilçam Akademi Ödülleri'ne özel internet sitesinde filmleri HD olarak izleyecek. Filmleri izlemeyen üyeler oy kullanamayacak. Sitenin kamuya açık sayfalarından da sinemaseverler aday filmlerin fragmanlarını izleyebilecek, filmlerle ilgili bilgi edinebilecek.
 Seçiciler Kurulu'nun adayları belirlemesinin ardından ikinci aşamaya geçilecek. Ödüle aday olan filmler, sinemanın tüm üretici unsurlarının yanı sıra film dağıtımcıları ve salon işletmecilerinin de temsil edildiği Büyük Jüri için özel tahsis edilen sinema salonlarında iki hafta süre ile gösterime sunulacak.
 Büyük Jüri, her dalda bir tane 'En İyi' seçecek.
 En yüksek gişe hasılatı toplayan filme 'Gişe Kıran Ödülü' verilecek.

KURULDA KİMLER VAR? 
Yeşilçam Film Akademisi'nin Seçiciler Kurulu'nda, Fatma Girik, Filiz Akın, Erkan Can, Haldun Dormen, Altan Erkekli, Can Dündar, Cem Yılmaz, Deniz Türkali, Derviş Zaim, Erden Kıral, Çağan Irmak, Meltem Cumbul, Memet Ali Alabora, Murathan Mungan, Orhan Pamuk, Reha Erdem, Müjde Ar, Semih Kaplanoğlu, Yaşar Kemal, Zeki Demirkubuz, Yılmaz Erdoğan, Türkan Şoray, Nuri Bilge Ceylan, Uğur Yücel, Şerif Gören, Kadir İnanır gibi sinemamızın 250 usta ismi yer alıyor.

sabah.com.tr
                                                                                                                                        Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın