7 Ocak 2012 Cumartesi

2012 Filmleri: Zengin Belgesellerin Yılı


Ülkemizde dağıtım şirketleri oscar almadıkça belgeselleri pek gösterime sokmuyor. Gelecek yılın belgesellerini yine festivalleri takip ederek izleyebileceğiz. 2012, birbirinden farklı konularla bizi Tahrir’den Detroit’e, idam cezasından İrlanda dövüşlerine, yemeklerden şarkılara kadar pek çok farklı dünyaya taşıyor.


AND EVERYTHING IS GOING FINE
Steven Soderbergh, 2004′de kaybettiğimiz büyük performans sanatçısı Spalding Gray’in hayatını, tek kişilik gösterisini filme aldı. Amerikan yaşamı, sanatçılığın zorlukları ve daha birçok konu üzerine önemli bir belgesel.

INTO THE ABYSS
Werner Herzog’un bu yıl olay olması beklenen belgeseli idam yolundaki 4 mahkumun son günlerine odaklanıyor. Herzog, olabildiğince tarafsız kalmaya çalışarak idam cezası hakkında çok önemli bir yapıma imza atmış.

KNUCKLE
Birçok ülkede olduğu gibi İrlanda’da da ekonomik zorluklar büyüdükçe sorunların çözümünde şiddete daha çok başvuruluyor. Birbirinden ölesiye nefret eden ailelerin, sorunlarını yumruklarla nasıl hallettiğini Knuckle’da izleyeceksiniz. Ian Palmer’ın belgeseli, fragmanda da yazdığı gibi Guy Ritchie’yu unutturacak sertlikte…

CHIMPANZEE
Bir Disney belgeseli olmasına ve kötü müzik, kötü kurgu ve ağlatmak için binbir türlü numaraya maruz kalacağımızı bilmemize rağmen izleyeceğimiz belgesellerin arasında Chimpanzee var. Ailesinin terk etmesinin ardından başka bir şempanze tarafından evlat edinilen küçük bir şempanzenin hayatını duygu yoğunluklarıyla izleyeceğiz.

DREW: THE MAN BEHIND POSTER
Hollywood’un en önemli poster sanatçısı Drew Struzan’ın hayatı, Erik Sharkey tarafından filme alındı. Star Wars, Back to the Future, Indiana Jones gibi klasiklerin akıllardan çıkmayan posterlerini tasarlayan Struzan’ı birlikte çalıştığı George Lucas, Harrison Ford, Michael J. Fox, Frank Darabont, Guillermo del Toro, Steven Spielberg gibi isimlerden dinleyebilirsiniz.

THE BULLY PROJECT
Sadece ABD’de değil, tüm dünyada okulda çocukların birbirlerine gösterdiği şiddet önemli bir sorun. Ülkemizde hepimizin bilmesine rağmen henüz bir sorun olarak nitelenmeyen okul içi şiddet, birçok ülkede üzerine gidilen önemli bir problem. Lee Hirsch’in projesi The Bully Project bir yıl boyunca 5 farklı okulda çocukları inceleyerek eğitmenlere önemli ipuçları veren bir belgesel oluşturmuş.

BURN
ABD’nin içine düştüğü ekonomik bunalımın en çok etkilediği kent kuşkusuz Detroit. Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinin fabrikalarının bulunduğu şehir, ABD üstünlüğü diğer ülkelere kaptırınca cehenneme dönmüş. Nüfusunun yarısı şehri terk eden, cinayet ve kundakçılığın tavan yaptığı şehirde en önemli görevlerden biri itfaiyecilerin. Burn, yıkılmakta olan bir şehrin yangınlarını söndürmeye çalışanların hikayesini anlatıyor. İlk 10 dakikasını izleyeceğiniz belgesel, ilginç sahneleriyle dikkat çekiyor.

NEIL YOUNG JOURNEYS
Yılın en önemli müzik belgesellerinden biri Jonathan Demme tarafından çekildi. Müzik efsanesi Neil Young’ın yaşadığı şehir Omemee, Ontario’dan 1956 model Crown Victoria’sına atlayıp, Toronto’nun Massey Hall’una yolculuğunu, iki konserini ve geri dönüşünü anlatıyor. Yolculuk Neil Young gibi her açıdan “dolu” bir adam tarafından gerçekleştirilince, içinde politika, hayat ve müziğe dair önemli dersler barındıran bir yapım ortaya çıkmış.

JIRO DREAMS OF SUSHI
Japonya’nın ve haliyle dünyanın en büyük suşi ustası Jiro Ono’nun, artık bir sanat dalına çevirdiği meslegi, mükemmellik arayışı ve mirasını oğluna nasıl aktardığını anlatan bir David Gelb belgeseli.

THE BALLAD OF GENESIS AND LADY JAYE
Son 30 yılda müzik ve modern sanat çevrelerini derinden etkileyen Genesis P-Orridge’ın hikayesi… Post punk’tan, industrial’a uzanan bir garip ama aslında müzik açısından derin anlamlar taşıyan bir grubun hikayesi. Grup ve yaratıcılık adına kendi vücutlarında bile değişiklikler yapmayı göze alan coşkunu belgeseli Marie Losier tarafından sinemaya taşınmış.

AFRICA LE SANG ET LA BEAUTE
Dünyada çekilen belgesellerin 10′da 1′i Afrika hakkında çekiliyor. Ve buna rağmen kara kıtayı olduğu gibi aktarabilen belgesel sayısı çok az. Serge Yastreb’in belgeseli gösterildiği her festivalde alkışlarla karşılandı. Bizim bakış açımızla, Afrika’nın gerçekleri arasındaki kalın duvarı yıkan bir belgesel olduğu söylendi.

LE NOUVEAUX CHIENS DE GARDE
Gilles Balbastre ve Yannick Kergoat, Fransa’nın politik, medya/politik, sosyo/politik camiasını ve hayatlarını mercek altına alıp, ortaya mükemmel bir eleştiriler manzumesi çıkarmışlar. Dünyadaki her ülkede gördüğümüz “homo politicus”ların hayatları üzerine etkileyici bir çalışma…

EL GUSTO
Khaled, Cheb Mami gibi popüler, genç kuşak ve haliyle biraz bozulmuş örnekleriyle tanıdığımız Chaabi müziğinin gerçek ustalarının yaşamı, müziği, eğlencesi ve bol kahkahası… Safinez Bousbia’nın çektiği film, Fransa’da bu ay gösterime giriyor.

TAHRIR
Tahrir meydanında yaşananları, içeriden, bir görüş dikte etmeden, meydandakilerin konuşmasını sağlayarak olduğu gibi aktarmayı seçen Stefano Savona, son yılların en iyi belgesellerinden birine imza atmış.


HORS DES SENTIERS BATTUS
Daha önce Tony Gatlif’in Birol Ünel’li Transylvania’sında izlediğimiz coğrafya bu sefer bir belgeselle ekranlarda… Dieter Auner, uzun bir süre geçirdiği bölgede, zorlu yaşamın her ayrıntıya odaklanmış.

ADDICTION INCORPORATED
Bu belgeseli izledikten sonra hala sigarayı bırakmıyorsanız, artık söylenecek laf kalmamış demektir. 1980′lerde sigara endüstrisi tarafından çalıştırılan, daha sağlıklı sigara üretmesi için para ödenirken, sigaranın çok daha büyük ve gizli tutulan zararlarını keşfeden Victor DeNoble’ın hikayesi, endüstrinin kelimenin tam anlamıyla nasıl “katliam” yaptığını gözler önüne seriyor.

LIFE BEFORE DEATH
Dünyada birçok insanın rahat ölmesine bile izin yok. Birçok uyuşturucu üzerindeki sıkı denetim haklı nedenlere dayansa da, acısız ve rahat bir şekilde ölmek isteyenlerin önünde engel oluşturuyor. Bu çarpıcı belgesel ölümün bile zorlaştırılabildiği gezegenemizin durumunu çok iyi aktarıyor.

bakiniz.com
                                                                                                                                         Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın