8 Kasım 2011 Salı

Tam 50 Ülkede 70 Türk Dizisi


İSTANBUL – Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, ”Yurt dışında 2004'den önce bir ya da iki dizimiz gösterilirken, bu sayı şu an 50 ülkede yayınlanan ortalama 70 diziye yükseldi” dedi.


Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından düzenlenen, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ”Telif Hakkı Kimde? Görsel-İşitsel Sektörde Telif Haklarının Hayata Geçirilmesi Destek Projesi”nin 1. Çalıştayı başladı.
İTO’da yapılan çalıştayın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Çelik, Türkiye’de film ve dizi sektörünün Avrupa ortalamasının üstünde bir büyüme içinde olduğunu vurguladı.

Abdurrahman Çelik, şunları söyledi:
”Yurt dışında 2004'den önce bir ya da iki dizimiz gösterilirken, bu sayı şu an 50 ülkede yayınlanan ortalama 70 diziye yükseldi. Avrupa’da film üretme sektörü geriye doğru giderken, bu sayı bizde yılda yüzde 15 ve yüzde 25 arasında artıyor. Sinema sektörü, sadece ekonomi anlamında değil, ülke tanıtımı açısından da çok etkili bir sektör, tanıtıma çok ciddi katkıları var. Film endüstrisi diyemesek bile, film sektörü yavaş yavaş oluşuyor. Son 3 yılda 56 ülkede, 220 farklı etkinlikte, 750 film gösterimi yaptık. Ortalama 225 bin seyirciye ulaştık.”

Telif hakları alanının karmaşık bir konu olduğunu bildiren Çelik, ”Çünkü standardı yok. Her ülke kendine göre bir model geliştiriyor. Sizlerden ricamız, Avrupa’da önde gelen 8 ülkede bir araştırma yapmanızdır. Telif hakları nerede başlıyor, nerede bitiyor, eser sahibi hakları nelerdir gibi konuların yurt dışı uygulamalarını toparlamanız gerekli. Biz de Türkiye şartlarına uygun bir format hazırlamalıyız” dedi.
FİYAB Yönetim Kurulu Başkanı Galip Gültekin de sinema sektöründe pek çok ana sorun olduğunu, bunların en başında telif sistemi ile ilgili yaşanan zorlukların geldiğini belirtti.

Çalışmanın, sinema alanındaki meslek birliklerinin birlikte çalıştığı ilk somut ve uzun soluklu proje olduğunu kaydeden Gültekin, ”Bu projenin başarısı, bir yandan güç birliğinin başarısı anlamına gelmektedir. Bu çalıştayda hedefimiz, sinema sektöründeki hukuki sorunları sadece konuşup geçmek değil, akademik destekçimiz olan Bilgi Üniversitesinin katkılarıyla kayıt altına alıp, sistematize ederek, projemizi şekillendirmek. Toplanamayan telifler, verilemeyen yetki belgeleri, geri besleme yaşayamayan bir sektör. Bu problemler, doğrudan biz meslek birliklerinin alanıdır. Sinema dünyasında herkesi bağlayan sorunlar. İşte bu proje, kendi sorunlarımızı çözmemiz için bir fırsat sunuyor” ifadelerini kullandı.

AA
                                                                                                                                      Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın