29 Kasım 2011 Salı

En Büyük Aşkım Animasyona..


Tags: Animasyon, animasyon programları, Türkiye'de animasyon film sektörü
Eveeet geldik hayallerimden birinden bahsetmeye.. Animasyon.. Gerçekten izlerken kendimi kaybettiğim tek şey bu. Şey diyorum çünkü bu bir video, kısa film ya da uzun metraj film olabilir, yeterki anime edilmiş olsun : ) Sizinde bildiğiniz üzere animasyon kullanımının en gelişmiş olduğu yer şu an bulunduğum yer yani Amerika. Ne yalan söyliyim çok gözüm var animasyon okumakta ama artık cok mu gec, bır de bunu okuyacağım dersem ailem benı topuklarımdan vurur mu bilemediğimden henüz karar verebilmiş değilim. İşte bu niyetimden dolayı hem kendim öğrenmek hemde burda paylaşmak için biraz araştırma yaptım. Öncelikle bahsetmek istediğim şey bu işin eğitimi. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye’de animasyon bölümü olan tek üniversite, Eskişehir Anadolu Üniversitesi. Bundan başka ”Bilge Adam” gibi çeşitli kurslarda grafik başlığı altında animasyon programlarının eğitimleri veriliyor ama açıkçası ben denediğim için bunun yeterli olduğunu düşünmüyorum. Peki animasyon ne işe yarar? Efenim bu animasyon denen şey eğitim,  mimarlık (iç,dış dekorasyon), sağlık ve tabiki eğlence olmak üzere bir çok alanda görsel bir şölen yaratmak için kullanılabılıyor ama tabı benim aklıma animasyon dediğinizde ilk önce Avatar , Shrek, İncredibles gibi animasyon filmler geliyor. Tabiki bu alanın en çok geliştiği yer Amerika olduğundan animasyon filmlerde en çok burda gerçekleştiriliyor. Bu durumun en kolaya kaçan açıklaması sanırım bu işin çok pahalı bir iş olmasıdır. Yani bir reklam filminde 40 saniye anime için 400-500 dolar gibi paralar talep ediliyor ve buda işleri zorlaştırıyor. Gerçi buna rağmen filmlerimizde animasyon kullanmasak da reklamların göz ardı edilemiyecek bir  çoğunluğunda  animasyon kullanılıyor. Mesela Arçelik bu konuda çok istikrarlı giden reklamlarına hala devam ediyor. Mr. Çelik başarılı bir animasyon ürünü.

Şimdi, ben bu işi nasıl yaparım bu işe nasıl bulaşırım diye kara kara düşünenler varsa onlara bu işi başarmış insanlardan ve hangi yoldan gittiklerinden bahsedicem. Benim için DreamWorks’de çalışan bir adam ilah gibidir ne yalan söyliyim onu kısım kısım kıskanırım üstelik bir de bu Türk ise hem gurulanıp hem kıskanırım. Belki biliyorsunuzdur; Onur Yeldan‘dan bahsediyorum.. Kendisi aslen Yıldız Teknik Üniversitesinde makine mühendisliği okumuş ve okul hayatı boyunca boş zamanlarında filmlerde gördüğü efectleri tekrar ederek kendi kendine öğrenmeye çalışmış, bu işe ilgisinin çok arttığını fark edince de İskoçya’nın yollarını tutup orda Blobheads’de animatör olarak kariyerine başlamış. Sonra ne mi olmuş, ne olucak kader olmuş : ) Arkadası vasıtasıyla Blur Studios’a başvurmuş ordan da DreamWorks’e transfer. Bahsediceğim başka bir isim, Tahsin Özgür bir duayen.. Walt Disney’de baş animatörlük yapmış bir isim ve uluslararası alanda ödül alan ilk Türk animatör. Kariyerine ara resimci olarak Kanada’da başlamış, Tarzan, Herkül, Asteriks ve Vikingler gibi bir çok yapımda çalışmıştır. Bir diğer isim, çoğunluğun bildiğini düşündüğüm Coşku Özdemir. Neden bildiğinizi düşünüyorum çünkü çok yeni olan ”Avatar”ın yapımında çalışmış bir isimden bahsediyorum. Coşku Özdemir’de aslında bir çok animasyonla uğraşan insan gibi başta bunun okulunu okumamış. ODTÜ malzeme mühendisliğini bitiren Özdemir, okulu bitirdikten sonra küçüklüğünden beri hayalini kurduğu işi yapmak üzere Amerika’ya gelmiş ve burda okulunu okumuş. Burda araya girmeliyim ilgimi çeken ayrıntı şu ki; sanatçının ablası da mühendislik bitirip üzerine avukat olmuş! eyy hat! Neyse konuya dönersek  şimdiye kadar Iron Man, Transformers, Buz Devri gibi bir çok işte parmağı olan birinden bahsediyoruz. Animasyon sektöründe çalışan ve bahsediceğim son isim ise, Cemre Özkurt.. Mimar Sinan grafik bölümünden mezun ve kariyerine aslında karikatür çizerek başlamış. Şu an Florida da yaşıyor ve Sims 3 ‘de karakter tasarımı yapıyormuş. Hmm bunu bildiğim iyi oldu sims3′deki karakter tasarımından hiç hoşlanmadım, insandan baska her seye benzıyorlar!

Kısaca bu işi layıkıyla yapan Türk’lerden bahsettikten sonra gelelim benım neden bunları anlattığıma. Bu yazıyı yazmamdaki amaç baştada söylediğim gibi önce diğer insanların bu işi nasıl yaptığını kendime anlatmak  ve belki benim gibi ilgisi olan vardır da açıp bakmak ister diye bir toparlamak… Bahsettiğim animasyon ustalarının Türkiye’deki animasyon sektörü hakkında söylediklerine gelicek olursak, aslında hepsinin farklı noktaları belirterek de olsa geldikleri nokta aynı; para, bütçe. Yani bizde bütün bir filmin bütçesi 1 milyon dolara  yaklaştığında olay oluyor, büyük film yapmış oluyoruz oysa milyonların izlediği ”Transformers” filminin yapımının sadece bilgisayar ortamında yapılan bir kaç sahnesi 1 milyon dolar üzerinde olabiliyor. Yani bu işe inanılmaz para yatırıcak yapımcılar olmadıkça Türkiye için uzun metraj animasyon film yapmak hayal gibi görünüyor. Bunun dışında hepsinin ortak sorusu şu ki, bu sektör illa da Türkiye’de olmak zorunda mı? Bu önemli bir soru, yani bu işle uğraşmak isteyen işin yapılığı yere gitsin demeye getiriyorlar ki bencede haklılar çünkü nasıl her insan her konuda uzmanlaşamazsa  her film türüde her ülkede yapılmak zorunda değil, hemde Türkiye gibi sineması iki ileri bir geri ilerleyen bir ülkede.. Her ne kadar dev animasyon okullarımız olmadığı ve harika filmler yaratamadığımız için içim burkulsa da ben bunu bir sorun olarak görmekten yana değilim. Eğer bu işi yapmak için yanıp tutuşuyorsak gerçektende yapıldığı yere gidebiliriz. Küstüm, ben oyamıyorum diyecek bir durum yok : ) Tabi imkan yok, koşullar el vermiyor derseniz, işte ona boynumuz bükük maalsef.. Kullanabileceğim en yaratıcı kelime ”haklısınız” olur ama ben biliyorumki bir şeyi yürekten isterseniz bir şekilde önünüzde kapılar açılıcaktır. Ben bayılırım mucizevi başarı hikayeleri okumaya, siz sevmez misiniz?Başarı diyince aklıma vimeo’dan ödül alan bir isim daha geldi; Onur Şentürk! The Vimeo Awards gecesinde motion graphics dalinda TRI▲NGLE video’su ile outstanding motion graphics odulunu kazandi! Tamda vimeo’nun kapalı olduğu bir zamanda sizcede harika bir kapak olmamış mı? Bu arada izlemek isterseniz, çalışmasının linki:  http://vimeo.com/13216490

Son olarak işin biraz teknik kısmından bahsetmek istiyorum. Animasyon işine giricez, hadi gördüklerimizi taklit ederek kendi kendimize öğrenicez ama bunu neyle yapıcaz dediyseniz; buyrun bunun için tasarlanmış programların listesi:

Günümüzde Kullanılan Bazı 3d Tasarım Ve Animasyon Programları

SoftImage 3D 3.7
SoftImage 3D, SGI platformunun en tanınmış isimlerinden biri. Özellikle sinema sektöründeki başarısıyla tanınan program, NT tabanının gelişmesi ve Microsoft tarafından satın alınmasından sonra Windows NT tabanında da kullanılmaya başlandı. Programın NT tabanındaki ilk sürümü 1996 yılının başında piyasaya sürülmüş olsa da kısa sürede 3.51 sürümü yeni özellikleriyle NT tabanını daha da iyi kullanılır hale getirdi. Program 64 MB RAM istese de daha yüksek kapasitedeki bellekle daha da verimli çalışmaktadır. Ayrıca program OpenGL hızlandırıcı kart olarak da özel kartları tercih etmektedir. Bu nedenle desteklediği OpenGL kartlar tercih edilmelidir. Programın çıktı kalitesinin oldukça yüksek olması,gelişmiş modelleme ve animasyon özellikleri diğer programlardan ayrılmasına neden olmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı,zevkle izlediğimiz Jurassic Park,Jumanji,Casper gibi birçok filmde kullanılmıştır.

3D Studio Release 4
3D Studio, AutoDesk firmasının ürettiği, Türkiye genel distribütörlüğünü Sayısal Grafik’in yaptığı, 3 boyutlu modelleme, renklendirme ve hareketlendirme yazılımıdır. DOS platformundaki son sürümü olan 3D Studio R4’ün orijinal kutusunda; 3 adet kullanım kitabı içlerinde 3D Studio Release 4 programı, hazır sahne,nesne, doku, örnek animasyon ve durağan resimlerin bulunduğu World Creating Toolkit veri CD’siyle birlikte 2 adet CD ve 1 adet kurulum disketi bulunmaktadır.3D Studio Release 4 minimum, 386DX işlemci, 4 megabyte RAM, 640*480*16 çözünürlüğü destekleyen ekran kartı,15-30 megabyte sabit disk alanı ve DOS işletim sistemine ihtiyaç duyuyor. Aynı zamanda Windows platformunda da çalıştırılabiliyor.

Bryce 2.0
Bryce programı Metatools ’un en başarılı animasyon programlarından biri. Şu anda 3.0 sürümü piyasada bulunan program oldukça etkileyici bir arabirime sahiptir. Programda eski sürümüne göre birçok yenilik bulunmasına rağmen Nano Preview adı verilen ve siz doğal ortamınızı hazırlarken aynı zamanda o ana kadar oluşturulan ortamı hızlı bir şekilde gösteren ekranı oldukça etkileyici ve yararlı.
3D Studio Max 2
Yine AutoDesk firmasının çıkarmış olduğu bir yazılım olan 3D Studio Max, 3D Studio’nun devamı sayılabilir. Studio Max, Windows NT işletim sistemi için yazılmış bir program olsa da Windows 95’te de çalışabiliyor.

ALIAS/Wavefront Power Animator
Modelleme ve kaplama konusunda lider yazılımlardan biri olan Power Animator TV-Sinema, oyun ve multimedya alanlarında kullanılıyor. Yazılımı geliştiren firmaların CAD/CAM ve simülasyon konusunda konularında da uzman olması programın özellikle sinema sektöründe vazgeçilmez bir modelleme ve kaplama programı olmasını sağlamıştır. IL&M gibi dev sinema kuruluşları görüntü efektleri konusunda ses getiren hemen hemen her filmde Power Animator’u kullanmaktadırlar. Bu tip büyük yapımlarda genellikle modelleme aşamasında Alias/Wavefront Power Animator, animasyon aşamasında SoftImage ve kaplama aşamasında ise Power Animator veya Render Man kullanılmaktadır. Dragon Heart, The Rock ,The Twister ve Independence Day bu programla yapılan filmlerden sadece birkaç örnek olarak gösterilebilir.

Imagine 4.0
Amiga platformunda Impulse firması tarafından C dili ile hazırlanan Imagine, on seneyi aşkın bir süredir animatörlerin kullandığı bir programdır. Ucuz olduğu ve bir animasyon programından istenilen niteliklere sahip olmasından dolayı genelde tercih sebebi olmuştur. Imagine programında varolan bazı özellikleriyse onu oldukça çekici hale getirmiştir. Metaball kullanımının en etkili olduğu Imagine, ışın takibini 16 yansımaya kadar takip edebiliyor. Ayrıca birden fazla efekt bir nesne üzerine rahatlıkla uygulanabildiği gibi sahne tasarımının yapıldığı Stage Editor’da bu efektlerden bazılarının uygulanışını görebiliyorsunuz.

LightWave 3D
En önemli 3D modelleme ve animasyon programlarından biri olan Lightwave ayrıca nesneler üzerindeki 3D modelleme ve ses ekleme aşamalarında en iyi animasyon programları arasında yer almaktadır. İleri ki bölümlerde sık sık birçok bölümünü inceleyeceğimiz programlardan biri olan Ligthwave animasyon dünyasının liderleri arasındadır.

Tabi bunlar benim internet faresi olarak bulduklarım bunun dışında da eminim geliştirilmiş programlar mevcuttur. : ) Hee birde unutmadan son filmi Prensesin Uykusu’nda korkusuzca animasyon kullanan Çağan Irmak’a saygılaR…

thereisabut4everything.wordpress.com
                                                                                                                                          Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın