8 Kasım 2011 Salı

Amber'den Pera Fest'e


İstanbul Modern Sinema, kasım ayında "amber'11 Sanat ve Teknoloji Festivali: Öteki Ekoloji" ve 'Pera Fest' kapsamındaki filmlerin yanı sıra 'No More Brick in the Wall: Berlin Duvarı'nın 50. Yılında Demir Perde Ülkelerinden Kısa Film Seçkisi' ve Hollanda'dan 'Upload Cinema' işbirliğiyle gösterilecek web filmleri ile birlikte dört ayrı program sunacak.

İstanbul- 9 Kasım’da yazar ve festival yönetmeni Tuna Yılmaz’ın hazırladığı “No More Brick in the Wall: Berlin Duvarı’nın 50. Yılında Demir Perde Ülkelerinden Kısa Film Seçkisi” gösterilecek. Saat 16.00’da başlayacak program, bir zamanlar Berlin duvarının, bugünse görünmeyen ama her an duyumsanan hayalet perdelerin ardında ortak bir hisse sahip olan genç sanatçıların işlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor.

 10-13 Kasım tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema, bu yıl beşinci yaşını kutlayan Uluslararası Amber Sanat ve Teknoloji Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Bu yılki teması “Öteki Ekoloji” olan festival, insanın doğal ve yapay çevresiyle kurduğu her türlü ilişkiye, yarattığı yaşam alanları ve biçimlerine yeniden bakmayı öneriyor, bugünden daha iyi bir yaşam için sanat ve teknolojinin kesişiminde "öteki ekoloji"yi sorguluyor.

Bilim, yeni teknolojiler ve sanat üçgeninde bir araştırma ve tartışma zemini olmayı hedefleyen Amber Sanat ve Teknoloji Festivali, 10 Kasım Perşembe günü film gösterimleriyle başlayacak, Cumartesi ve Pazar günleri ise “Öteki Ekoloji” çerçevesinde tema konuşmaları, makale sunumları ve tartışma oturumlarıyla sürecek.

İstanbul Modern Sinema 17 Kasım’da interneti beyazperdeye taşıyor. Hollandalı film kulübü Upload Cinema’yı Türkiye’ye davet ederek web filmlerini her ay yeni bir temayla sinemaya getiriyor. Bu ayın konusu “Ben Medyayım”. İnternette dönen en taze videolar sinema salonunda sizleri bekliyor.

Bu yıl 10. yaşına giren Pera Fest kapsamındaki film gösterimleri 24-27 Kasım tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema’da gösterilecek. Toplam 10 filmi içeren dört günlük program Katalonya, Bask Bölgesi ve Galiçya’dan filmlerle çokkültürlülüğe değinirken, Türk sinemasından benzer örneklere de yer veriyor.
 Berlin Duvarı’nın 50. Yılında Demir Perde Ülkelerinden Kısa Film Seçkisi.
Glukhota/Sağırlık

Ukrayna/2010/11:00/Renkli/Diyalogsuz/Kurmaca
Yatılı bir sağır-dilsizler okulundaki öğrencilerin yaşantılarından on dakikalık, gerçek zamanlı bir kesit, sağır ve dilsiz oyuncuların canlandırmasıyla ekrana yansıyor.
 Aprilis Suskh/Nisan SoğuğuGürcistan/2010/14:00/Siyah-Beyaz/Diyalogsuz/Kurmaca
9 Nisan 1989; Sovyet birlikleri sabahın dördünde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki barışçıl bir gösteriyi şiddetle bastırıyor. Bu korkunç olayda 22 masum insan ölüyor. Nisan Soğuğu, bir Sovyet askerinin insancıl duygularının genç bir Gürcü dansçı sayesinde uyanışının öyküsü.

 V Masshtabe/ÖlçekliRusya Federasyonu/2009/07:14/Siyah-Beyaz/Diyalogsuz/Canlandırma
Minik bir kuşun kendine bir yuva inşa ederken, bir yandan da yeni doğan yavrusu için yiyecek bir şeyler toplaması çok daha büyük ölçekli bazı sonuçlar doğuruyor.
 Voice Wanted/Ses AaranıyorBulgaristan/2010/13:25/Renkli/Diyalogsuz/Kurmaca
Yana ünlü bir şarkıcı olmayı hayal etmektedir. Bundan haberi olmayan dünyadaki tek kişi ise erkek arkadaşıdır. Profesyonel bir müzisyen olan erkek arkadaşı, Yana'nın da başvurduğu bir ses yarışmasında kayıtları tutmakla görevlendirilir. Yana hayallerini gerçekleştirebilecek midir? Yoksa insanların önünde gülünç duruma düşmekten korktuğu için başka şeyler mi olacaktır?

 Norit Krupi/Kurbağayı YutmakLetonya/2010/10:00/Renkli/Diyalogsuz/Canlandırma
Bir zamanlar bir kasabada bir takım "yuvarlak" entelektüeller yaşarmış. Akıllı, nazik, ileri görüşlü ve başarılılarmış. Başarılarının sırrı kurbağa yutabilmeleriymiş. Ancak bu kasabada bazı "kare" kafalılar da ikamet ediyormuş. Bunlar pragmatist ve gerçekçilermiş; iyiliğe iyilikle, kötülüğe kötülükle karşılık verir, kurbağa falan da yutmazlarmış. Kasabanın huzuru "kare"lerden birinin "yuvarlak"ların kurbağa yuttuklarını fark etmesiyle son bulmuş.
 Underlife/Aşağıdaki YaşamPolonya/2010/8:32/Renkli/Diyalogsuz/Canlandırma
Atalarımızdan kalan yok etme içgüdüsü üzerine bir film olan Aşağıdaki Yaşam, yaşantımızı tanımlayan ve sınırlayan bilinçaltı koşulları üzerinden evrensel bir sorunsalı ortaya koyuyor. Başrolü de bir bebek arabasına veriyor.

 Senelis/BüyükbabaLitvanya/2010/11:22/Renkli/Diyalogsuz/Kurmaca
Bütün hayatını şehirde geçirmiş olan 23 yaşında genç bir adam çok uzun bir zaman sonra ani bir kararla büyükbabasını ziyarete gider. Büyükbabasının şehir dışındaki evinde gündelik işlerine devam ederken bir takım gizemli olaylar başlar. Genç adam aslında yanıtı çocukluğunda gizli olan bir bulmacayla karşı karşıya olduğunu anlar.

Öteki Ekoloji filmleri

Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir, 2011 Yönetmen: İmre Azem / Türkiye-Almanya / 88’ / Türkçe; İngilizce altyazılı. Ekolojik eşikler, ekonomik eşikler, nüfus eşikleri aşılmış, sosyal uyum bozulmuş. İşte neoliberal kentleşmenin fotoğrafı: Ekümenopolis. Bu ilk uzun metrajlı belgeseliyle İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlayan ve değişim kadar dinamiklerini de sorgulayan İmre Azem, bizi yıkılmış gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin tepelerine, Marmaray’ın derinliklerinden üçüncü köprünün güzergâhına, gayrimenkul yatırımcılarından kentsel muhalefete, bu uçsuz bucaksız kentte belki de yaşadığınız İstanbul’u yeniden keşfetmenizi sağlayacak uzun bir yolculuğa çıkartıyor. Bir Zihin Ekolojisi, 2010Yön: Nora Bateson / Kanada / 60’ / İngilizce, Türkçe altyazılı. Bir Zihin Ekolojisi antropolog, filozof, yazar, sistem teorisyeni ve yönetmen Gregory Bateson’un kızı Nora Bateson tarafından yapılmış sinemasal portresi. Film, Bateson’un 1930’larda Bali ve Yeni Gine’de çektiği film, fotoğraf, röportaj ve derslerinden bölümler içeriyor. Küçük kızı Nora, babasını içinde yaşadığımız karmaşık sistemlerin iç ilişkilerini bilimsel bir kesinlik ve hassas bir bütünsellikle inceleyen biri olarak anlatıyor. Gizli Üçleme, 2008-2010Yönetmen: Reynold Reynolds / Almanya / 34’ / Konuşmasız Gizli Hayat (2008, 16 mm film ve fotoğraftan aktarma) Bir kadın canlanmaya başlayan apartman dairesinde hapistir. Düşünceleri kendisinden uzaklaşır ve bitkiler gibi çevresindeki boşlukta gelişen hayata takılır.

Gizli Makine (2009, 16 mm film ve fotoğraftan aktarma) Üçlemenin ilk filmi Gizli Hayat’ın başkahramanı kendisini ölçüp biçen zaman ve uzayda parçalarını karşılaştıran bir anti-kahramanla karşılaşır. Gizli Makine, üçlemenin ikinci filmidir.
Altı Kolay Parça (Almanya, 2010, 16 mm film ve fotoğraflardan aktarma) Gizli Üçleme’nin son bölümüdür. Film, sıra dışı öğretme yöntemiyle tanınan, yüzyılın en önemli fizikçilerinden Richard Feynman’ın “Altı Kolay Parça: Fiziğin Açıklamalı Temelleri” kitabına dayanıyor.

 McLuhan'ın Uyanışı, 2002Yönetmen: Kevin McMahon / Kanada / 94’ / İngilizce, Türkçe altyazılı. Yirminci yüzyılın en ünlü entelektüellerinden biri olan Marshall McLuhan’a göre dijital çağın sosyal, ruhsal, ekonomik ve ideolojik kişiliklerimize etkisi üzerine bir film. Ölümünden 20 yıl sonra internetin, sanal ve kablosuz teknolojilerin yarattığı toz duman içinde, McLuhan’ın Uyanışı, onun hala geçerli olan mesajlarını açıyor. Animasyondan özel efekte birçok medyayı bir araya getiren film, performans sanatçısı Laurie Anderson, akademisyenler Eric McLuhan, Neil Postman, Lewis Lapham ve gazeteci Patrick Watson’ın yorumlarıyla McLuhan’ı anlatıyor. Öteki Ekoloji filmleri gösterim ve panel programı 10 Kasım Perşembe/İstanbul Modern Sinema Salonu

Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir /Ecumenopolis: City Without Limits, 14.00

Bir Zihin Ekolojisi / An Ecology Of Mind, 16.00

Gizli Üçleme /The Secret Triology, 17.30

McLuhan'ın Uyanışı / McLuhan's Wake,18.30

 12 Kasım Cumartesi /İstanbul Modern Sinema Salonu

Tema Konuşması / Keynote, Jussi Parikka, 10.30

Panel 1 Jamilah Ahmad, Anne Sophie Spanner Witzke, Brian Degger, 11.45

Tema Konuşması / Ömer Madra,14.15

Panel 2 Matteo Ciastellardi, Caterini Dinopoulu, Sozita Goudouna, Eva Kekou,15.30

Davetli Konuşmacı / - Koert Van Mensvoort, 16.45

Açık tartışma / 17.45

 13 Kasım Pazar/İstanbul Modern Sinema Salonu

Seminer / Koert Van Mensvoort, 11.00

Film sunumu / Nora Bateson,  13.30

Film gösterimi / Bir Zihin Ekolojisi - An Ecology of Mind, 14.00


Cumhuriyet Haber Portalı
                                                                                                                                           Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın