22 Mart 2014 Cumartesi

Hz. Muhammed (s.a.s) Konulu Kısa Film Yarışması

Siyer Araştırmaları Merkezi, konusu, ‘Hz. Peygamber’in insanlığa tavsiyeleri’ olan, Hz. Muhammed’in (S.A.S.) hatırasına ithaf edilmiş ilk kısa film yarışmasında toplan 20.00 Bin TL ödül dağıtacak.
‘Hz. Peygamber’in insanlığa tavsiyeleri konulu film yarışmasını organizasyonunu üstlenen Sinemerkez Akademi'den yapılan Basın açıklamasında konuyla ilgili şu bilgiler yer alıyır:
"Siyer Araştırmaları Merkezi, Türkiye’nin kültür ve sanat dünyasında öncü nitelikte bir girişime imza atarak, konu başlıkları İslâm dininin yüce peygamberi Hz. Muhammed’in (S.A.S.) hadis-i şeriflerinden seçilmiş ilk ulusal kısa metrajlı film yarışmasını düzenliyor.

Başarılı sanatçılara toplam 20.000 TL naktî para ödülü ve maddî-manevî değere sahip çeşitli armağanların sunulacağı bu yarışmaya, herhangi bir yaş, eğitim, cinsiyet, ırk, dinsel inanç ya da mezhep sınırlaması olmaksızın, ülkemizin her köşesi ve dünyanın farklı ülkelerinden Türkiye Cumhuriyeti uyruğuna mensup kısa filmciler özgün yapıtlarıyla katılabilecek.

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMALARINDA BİR ‘İLK’

Kendi kategorisinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir “ilk” olan “Âlemlere Rahmet / Ulusal Kısa Metrajlı Film Yarışması”, kurulduğu 2010 yılından beri  “Siyer” (Hz. Muhammed S.A.S. ve sahabesinin hayatlarını araştıran ilâhiyat dalı) alanında ilmî faaliyetler yürüten ve Hicrî 1435’i de (Miladî takvime göre, 4 Kasım 2013-25 Ekim 2014 arası) “Siyer Yılı” olarak ilân eden Siyer Araştırmaları Merkezi’nin anılan Hicrî yıl boyunca gerçekleştirmeyi planladığı kültürel, sanatsal ve akademik etkinliklerin en dikkat çekici olanlarından biri…

Siyer Araştırmaları Merkezi, gerek kısa film yarışması, gerekse 1435 Hicri Yılı boyunca düzenleyeceği diğer bütün kültürel, sanatsal, ilmî ve akademik etkinlikler aracılığıyla, “Seni Anlamayan Yürek Kalmasın” genel sloganı altında, Hz. Muhammed’i (S.A.S.) eşsiz hayatı ve kutlu dâvâsıyla hem Türkiye toplumuna, hem de bütün insanlık ailesine en doğru şekilde tanıtmayı amaçlıyor.

Uzun yıllardır irili ufaklı pek çok kısa film festivalinin düzenlenmekte olduğu ülkemizde, doğrudan doğruya Hz. Muhammed (S.A.S.) ve O’nun müminlere miras bıraktığı erdemli söz ve davranışları odak noktasına oturtmasıyla kendi alanında çığır açıcı bir örnek oluşturan bu yarışma, ithaf edildiği Son Peygamber’in aziz hatırasına yaraşır türden bir organizasyon kalitesi ve ciddiyeti eşliğinde gerçekleştirilecek. Temel uzmanlık ve uğraşı alanı “ilâhiyat ilimleri” olan bir sivil toplum ve eğitim örgütünün organize ettiği ilk kısa metrajlı film yarışması olarak Türkiye’nin kültür ve sanat tarihine geçmeye aday “Âlemlere Rahmet”, Siyer Araştırmaları Merkezi ve İstanbul-Üsküdar’da sinema-TV eğitimi alanında faaliyet gösteren Sinemerkez Akademi’nin işbirliğiyle düzenleniyor.

Başvuru için herhangi bir yaş, eğitim, cinsiyet, ırk, din ya da mezhep sınırlamasının bulunmadığı yarışmaya, T.C. uyruğuna mensup olup, “konunun ağırlığı ve ciddiyetine uygun bir yaklaşım sergilemeye hazır” bütün kısa film sanatçıları, süreleri 15 dakikayı aşmayan bir ya da birden fazla yapıtla katılabilecekler. Hazırlanacak kısa filmlerin “belgesel” değil “dramatik yapılı” (oyunculu ve senaryolu) olması istenen yarışmada, birinciye 8000 TL, ikinciye 5000 TL, üçüncüye ise 3000 TL naktî ödül verilecek. Ayrıca, yarışma jürisi, ekstra ödüllere lâyık yapıtlar tespit ettiği takdirde, bir finaliste 2000 TL tutarında jüri özel ödülü, diğer iki finaliste de 1000’er TL tutarında mansiyonlar dağıtacak.

Öte yandan, toplamı 20.000 TL’yi bulan naktî ödüllerin yanı sıra, yarışmacılara Siyer Araştırmaları Merkezi’nin yayınlarından oluşan zengin bir kitap koleksiyonu da armağan edileceği bildirildi. Ayrıca, yarışmada dereceye giren filmler sonradan özel bir DVD’de bir araya toplanıp, bu yapıtların çeşitli özel gösterimlerde, yerel ve ulusal kanalların kültür-sanat programlarında kamuoyuyla sıklıkla buluşmaları da sağlanacak.

Yarışmanın katılım şartnamesindeki en önemli kurala göre ise çekilen kısa filmlerin konularının, Hz. Peygamber’in (S.A.S.) hayatında özel birer yeri olan bir dizi erdemli söz, tavsiye, tutum ve davranıştan esinlenmiş olması, yazılan senaryoların bunların en az bir tanesiyle doğrudan bağlantı kurması gerekiyor.

Senaryolarda yer alması istenen erdemler, yarışmanın katılım şartnamesinde, “mü’min kişinin anne-baba sevgisi ve aile kurumunun insan hayatındaki önemi”, “mü’min kişinin ticaret hayatı ve ticarette ahlâklı insan olması”, “mü’min kişi için namazın salih bir kul olmadaki önemi”, “mü’min kişinin insanlara, hayvanlara ve bitkilere karşı merhametli olması”, “mü’min kişinin hayattaki her konuda israftan özenle kaçınması”, “mü’min kişinin özünde ve sözünde dosdoğru bir insan olması”, “mü’min kişinin kendisine zerre kadar bile iyiliği dokunmuş olan herkese ve herşeye karşı vefâlı davranması”, “mü’min kişinin Yüce Allah’ı (C.C.) dünya hayatındaki her türlü mal-mülk, makam ve ölümlü varlıklardan daha fazla sevmesi” olarak sıralanıyor.

ÖDÜL TÖRENİ, 2014 YILI SONBAHARINDA

Irk, din, mezhep, cinsiyet, yaş, eğitim durumu gibi dünyevî ayrımlar söz konusu olmaksızın, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden bütün kısa film sanatçılarımızın katılımına açık olan “Âlemlere Rahmet / Ulusal Kısa Metrajlı Film Yarışması”na son başvuru tarihi 1 Eylül 2014 Pazartesi olarak belirlendi. Başarılı sanatçıları sinema-TV sektörünün saygın profesyonellerinden oluşan 4 kişilik bir “Ön Jüri” ve 7 kişilik bir “Büyük Jüri”nin belirleyeceği yarışmanın ödül töreni ise 26 Ekim 2014 Pazar günü İstanbul’da düzenlenecek. Bu tarih, Hicrî takvimde 1435 yılının bitip 1436 yılının başladığı güne karşılık geliyor.

Kısa film sanatçıları, yarışmanın ayrıntılı bir şartnamesini ve yarışma hakkındaki diğer bilgileri aşağıdaki başvuru adreslerinden herhangi birinden edinebilirler.

* * *

Yarışmanın Yönetim ve Organizasyon Merkezi: Sinemerkez Akademi / Üsküdar-İstanbul / Tel: (0216) 492 41 81

Yarışmanın Resmî İnternet Sitesi: www.alemlererahmet-kisafilmyarismasi.com

Yarışmanın Resmî Facebook Sayfası: Siyer Arastirmalari Merkezi / Alemlere Rahmet / Ulusal Kisa Film Yarismasi

Yazılı Başvuru ve Sorularİçin: alemlererahmetkisafilmyarismasi@yahoo.com

kaynak: mistikalem.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın