22 Mart 2014 Cumartesi

Andrew Lesnie İpek Üniversitesi İstanbul Sinema Akademisi’ndeydi

Bugüne kadar dünyanın bir çok saygın eğitim kurumunda sinematografi atölyeleri gerçekleştiren Andrew Lesnie, İstanbul Sinema Akademisi’nde gerçekleştirdiği atölye çalışmasında filmlerinden sahne analizleri yaptı; uygulamalı dijital sinematografi çalışması gerçekleştirdi.
Andrew Lesnie İpek Üniversitesi İstanbul Sinema Akademisi’ndeydi
İngilizce olarak yapılan atölye çalışması, yaklaşık 4 saat sürdü ve sinema sektörünün profesyonellerinin yanında öğrencilerin de faydalanabildiği bir ortamda gerçekleşti.

Andrew Lesnie, atölye  konuşmasına Doing Time for Patsy Cline filminden sahneler göstererek başladı. Filmde yer alan gece çekiminin gündüz nasıl yapıldığını detaylı olarak anlattı. Devamında en sevdiği filmlerinden biri olan Babe’den seçtiği sahnelerin analizlerini yaparak  çekim tekniklerini katılımcılara aktardı.

Ardından, Yüzüklerin Efendisi  üçlemesinden  Yüzük Kardeşliği filminin önemli sahnelerin açıklamalı ön izlenimleri ile birlikte  çekim tekniklerini, örnekler vererek ve uygulamalı olarak  katılımcılarla paylaştı. Filmin analizini yaparken, büyük bütçeli filmlerin çekim sürecinin nasıl yapıldığını ve karşılaşılan problemlerle nasıl baş edildiğini  atölye katılımcılarına aktardı.

Birçok büyük film projesinin OSCAR’lı görüntü yönetmeni,  filmlerinin çekimleriyle ilgili öykülerini anlatırken dikkatle izlendi. Lesnie,  tüm katılımcılarla  birebir ilgilenerek, samimi tavırlarıyla ilgi çekti.

Atölyede Lesnie;  ışığın filmde, hikaye anlatımının bir parçası olduğunu ve ışık hazırlanırken sahne, motivasyon ve  anlatılmak istenen hikayenin temel alınması gerektiğini söyledi.

İyi bir görüntü yönetmeninin çekeceği filmin senaryosunu çok iyi bilmesi gerektiğini, ışık ve gölge teknikleriyle hikayeyi yeni baştan yaratarak zenginleştirmesi, tüm duyguları, gizemi ve derinliği filme katabilmesi gerektiğini söyledi.

Andrew Lesnie daha sonra  ışığın, çeşitli  tekniklerle hikayeye katkılarını,  ifadelerde,  duygularda ve filmin derinliğinde yapabileceği etkileri,  atölye sırasında kurulan  üç ayrı set ortamında tatbikî  olarak anlattı.

İstanbul Sinema Akademisi Direktörü Ferhat Şen’in hazırladığı "Uncovering Hollywood Productions: The Work of Andrew Lesnie" adlı sergiyi öğrencilerle birlikte gezen Lesnie, sergideki fotoğraflar üzerinden çekimlerdeki anılarını ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Atölye sonrasında sorularımızı yanıtlayan İpek Üniversitesi İstanbul Sürekli Eğitim Merkezi Yöneticisi Volkan Binici, Andrew Lesnie gibi deneyimli bir ismi öğrenciler ile buluşturmanın önemine değinerek Sinema sektörünü üniversite ile buluşturmayı hedefleyen bu tür etkinliklerin devam edeceğini dile getirdi. İstanbul Sinema Akademisi’nin akademisyenlerin, profesyonellerin, öğrencilerin ve meraklıların eğitim, etkinlik ve buluşma noktası olmasını hedeflediğini belirtti.

1956 doğumlu Avustralyalı Görüntü Yönetmeni, Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi, Hobbit, King Kong, Babe gibi bir çok filmin  görüntü yönetmenliğini üstlenmiş ve  2002 yapımı “Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği” filmi ile OSCAR ödülünü kazanmıştır. 20’den fazla filmde görüntü yönetmenliği yapan Lesnie, son yıllarda Peter Jackson imzalı birçok projede yer almıştır. 1979 yılında Australian Film, Television and Radio School’dan (AFTRS) mezun olan Lesnie, aynı zamanda ACS (Australian  Cinematographers Society) ve  ASC(American Society of Cinematographers) üyesidir.

kaynak: bugun.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın