19 Ekim 2013 Cumartesi

Zamanın değeri

Sinemanın en kolay tüketilen, en çok üretilen türü günümüzde romantik komediler… Ama aralarından iyisi, niteliklisi de bir o kadar zor çıkıyor. Üç aşağı beş yukarı benzer temalar, belli bir matematik, standart mizah anlayışı hakim hepsinde…

İşte bu genellemeyi kıran, uzun zamandır izlediğimiz romantik komedilerin arasından öne çıkmayı başaran film geçen haftalarda vizyona giren "Zamanda Aşk"!


Sinemaya romantik komedi diye girip, sonunda epey gözyaşı dökerek ve hayat üzerine ciddi düşüncelerle çıkıyorsunuz salondan. Filmin orijinal adı da zaten "About Time", yani "zaman hakkında"…

Yönetmen koltuğunda, daha önce de "Love Actually/ Aşk Her Yerde" filmiyle sevdiğimiz Richard Curtis var. Başrolleri ise Domhnall Gleeson, Rachel McAdams ve Bill Nighy paylaşıyorlar.

Film, zamanda yolculuk yapma yeteneği olan bir genç adamın öyküsünü anlatıyor. Bu haliyle fantastik bir yapıt gibi kulağa gelse de, aslında zaman yolculuğu motifinin derdi ve işlevi filmde çok başka. Genç adam, hayat yolculuğunda önce olumsuz deneyimlerini, başarısız girişimlerini telafi etmek ve aşkı bulmak için kullanıyor yeteneğini. Yıllar geçtikçe, bir yetişkin olarak hayatın daha sert, daha çetrefilli evrelerinde ise ailesini ve sevdiklerini korumak için… Ve bu süreçte, kendisi gibi zamanda yolculuk yeteneğine sahip akıl hocası ve en iyi dostu olan babası ile ilişkisi/ akıl fikir alışverişi hikayenin alt metnini aktarıyor izleyiciye.

Film, zaman yolculuğu temasını kullanarak aslen zamanın değeri ve hayata nasıl bakmak, nasıl "her anı hissederek ve güzellikleri görerek" yaşamak gerektiğine ilişkin bir fikir ve model sunuyor.


Bill Nighy filmde baba rolünde gerçekten "şiir gibi". Sesi, beden dili, performansıyla pürüzsüce akıp gidiyor beyaz perdede… Gençlik yıllarında her türlü sosyal ortamda eli ayağı birbirine dolaşıp büyüdükçe olgunlaşan ve yaşamın güçlü virajlarında eş – oğul – ağabey olarak gereken sorumlulukları üstlenmeyi başaran oğul rolünde Domhnall Gleeson ve eşi olarak, sempatik yüzü ve kıvrak mimikleriyle gerçekçi bir profil çizen Rachel McAdams da gayet iyiler…

Entelektüel düzeyi yüksek, güçlü mizahı ve son derece keyifli diyaloglarıyla kolay kolay akıllardan çıkmayacak "Zamanda Aşk"ı görmenizi mutlaka tavsiye ederim!

Fecir Alptekin
kaynak: sabah.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın