4 Ekim 2013 Cuma

Yunanistan’da animasyon çılgınlığı

Kiklad Adaları’ndan Siros’un başkenti Hermupolis’te bu sene altıncısı düzenlenen Animasiros Festivali’nde birbirinden iddialı 100 yapım yarıştı.

Animasiros Festivali Yönetmeni Maria Anestopoulou çalışmalarının önemini şu sözlerle aktardı:

‘‘Festivalimizde animasyon dünyasının iyi örneklerini kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Özellikle animasyonun sadece çizgi filmlerden ibaret olmadığını ve yetişkinlere hitap ettiğini belirtmek amacımız. Genç yönetmenlerin filmlerini özellikle seçiyoruz. Farklı tekniklerle sanatlarını geliştirenlere ayrıca önem veriyoruz. Hedefimiz Yunanistan’ı bu konuda geliştirmek, o yüzden de Siros Adası’nı festival mekanı olarak seçtik.’‘

Animasiros isimli festival perdelerini “From the Earth to the Moon” isimli anime filmle açtı. Yönetmenliğini Agelos Spartalis’in üstlendiği yapım, Jules Verne’nin romanından esinlenilerek hazırlandı ve 1869 Amerika’sında geçiyor.

Festivalin ilgi çeken yapımlarından biri de Thanasis Radoglo’un filmi Knight oldu. Yönetmen Thanasis Radoglou yapımı hakkında: ‘‘Ben animasyon filmlerin çocuklukta oyuncaklarımızı konuşturmanın büyümüş hali olduğunu düşünüyorum. Şimdi bu tarz filmlerle aslında var olmayan nesnelere hayat veriyor, onları konuşturup gerçekliğe kavuşturuyoruz’‘ yorumu yaptı.

Animasiros 2004 yılında düzenlenen Orta ve Doğu Avrupa’nın ilk animasyon etkinliği Animateka için de bir jest yaptı. Animateka’nın artistik direktörü Igor Prassel Animasiros Festivali’nin jüri koltuğundaydı. Jüri Başkanı Prassel:
‘‘Jüri olarak 8 filme yoğunlaştık, bu güzel bir sayı. Gençlerden bunca iyi yapım çıkması aslında çok da büyük sürpriz değil, sonuçta bitirme projeleri de profesyonel hayattakilerden hep daha iyi değil midir. İşte bu durum burada da kanıtlandı.’‘

Animasiros’un galibi ise İspanya’dan “Sangre de Unicornio” isimli film oldu. İki ayıcığının bir unicornu kovalamasını anlatan yapım, büyük beğeni topladı.

Katerina Athanasopoulou’un filmi “Apodemy” ise özel ödülün sahibi oldu.

kaynak: euronews.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın