2 Ekim 2013 Çarşamba

Suudi Arabistan’ dan sonra İran’ da Oscar adayını açıkladı

Mart 2014’ te gerçekleştirilecek 86. Akademi Ödüllerinin “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisi için ülkeler başvuruda bulunmaya devam ediyor.

“Geçmiş“ İran’dan Oscar’a Aday!
İran, geçen yıl Jodaeiye nader az simin/Bir Ayrılık filmiyle Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü kazanan Ashgar Farhadi’nin Geçmiş ( Le Passé ) filmiyle bir kez daha Oscar yarışına katılacak.
Le Passé, bu yıl Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanmış ve başrol oyuncusu Bérénice Béjo’ya En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü getirmişti.

Asghar Farhadi’nin ülkesi dışında çektiği ilk film olan Geçmiş, duygusal gerilimi eksik olmayan, sürükleyici ve çetrefilli bir aile dramı. Film, Fransız eşi Marie’den boşanma işlemlerini tamamlamak üzere, dört yıllık bir ayrılığın ardından Tahran’dan Paris’e gelen Ahmet’i izliyor. Marie’nin niyeti, eski eşinin hayaline bile katlanamayan yeni sevgilisi Samir’le evlenmektir. Ahmet, Marie’nin önceki beraberliğinden olan kızı Lucie ile ilişkisinin sıkıntılı olduğunu fark edince aralarını bulmaya çalışır, fakat böylece geçmişten gelen sırlar açığa çıkmış olur.

İran’la Alakası Yok
İran sinema çevreleri ise Farhadi’nin filminin seçilmesine bir hayli tepki gösterdi. Haber ajanslarında “filmin İran’la uzaktan yakından hiçbir alakası bulunmadığı” yorumları yapıldı. İran’lı Farsi Haber Ajansı, filmin Fransa’da geçmesi ve filmde sadece bir tane İran’lı karakter olmasını eleştiriyor.
Asghar Farhadi Geçmiş adlı filmi ülkemizde  ilk kez Altın Koza Film Festivali’ nde sinemaseverlerle buluştuktan sonra Filmekimi’ nde gösterildi. Geçmiş filminin ülkemizde son durağı ise 4 Ekim’ de başlayacak olan Altın Portakal Film Festivali olacak.

Suudi Arabistan’ ın İlk Kadın Yönetmeni Oscar Yolunda
Ülkenin tek kadın yönetmeni Haifaa Al Mansour ‘un yazıp yönettiği Wadja filmi ile Suudi Arabistan da ilk kez Oscar’a aday oluyor.
Film gösteriminin ve çekiminin yasak olduğu ülkede gizli olarak çekilen film, 10 yaşındaki Suudi kızı Wadja’ nın bisiklet satın alabilmek için para biriktirme mücadelesini konu alıyor. Sınırları zorlayan sanatçı Haifaa Al Mansour,  kadınların bisiklete binmelerinin yasak olduğu ülkede kadınların yaşamlarındaki eşitsizliği, yasak bir sanat dalı aracılığı duyurmaya çalışıyor.
Çekimleri beş yıl süren ve Haifaa Al Mansour’ un,  çekilen sahneleri bir karavanda monitörden izleyip telsiz ile yönettiği film 2012 yılında ilk kez Venedik Film Festivalinde gösterildi. Birçok festivale katılan ve birçok ödül alan film şimdi Oscar yolunda.
Geçtiğimiz yıl 71 filmin aday olduğu kategori için bu sene daha fazla başvuru olacağı ön görülüyor. Aday adayları ilk beşe girebilmek için yarışacaklar.

Haber: Muhittin Kurban & Zeliha Yıldırım
kaynak: www.yesilgazete.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın