4 Ocak 2013 Cuma

En çok yabancı filmde oynayan Türk aktör


Feridun Çölgeçen, Avrupa ve Amerika'da 20 yabancı filmde oynayarak yerli artistler için kırılması çok güç bir rekor tesis etmiştir. Çölgeçen, fotoğrafta, son olarak rol aldığı "Kalpazanlar Çetesi İstanbul'da" filminin afişi önünde...

Dünya Sineması'nın önünde «Kalpazanlar Çetesi İstanbul'da» filminin afişine bakan iki gençten biri diğerini dürttü. «Şuraya bak yahu» dedi: «Filmde bizim meşhur Feridun Çölgeçen de oynuyor». Afişin altında koca koca harflerle Feridun Çölgeçen ismi yazılıydı.

Hafızalar 29 yıl öncesine gidecek olursa, Feridun Çölgeçen'in ilk yabancı filmini 1937 yılında çevirdiği görülür. «Maenchen Ohne Vaterland» (Vatansız İnsanlar) isimli bu film Berlin'de çekilmiş ve filmin önemli rollerinden birini Feridun Çölgeçen oynamıştır. Daha sonra Rossana Brazzi ve Joan Fontaine ile oynadığı «A Certain Smile» (Acı Tebessüm), Victor
Mature ve Yvonne De Carlo ile oynadığı «Timbuktu» (Çöller Şahini), Arthur Lubin'in yönetiminde çevirdiği «Mister Limpet», Peter Loore ile birlikte oynadığı «Balonla Beş Hafta» Feridun Çölgeçen'in ismini Avrupa ve Amerika'da duyuran filmler olmuştur. Ayrıca «FBI, istanbul'u Arıyor» filminde de teknik müşavir olarak çalışmıştır.

(Soldaki fotoğraf: Feridun Çölgeçen, kendisinin de oynadığı Kalpazanlar Çetesi İstanbul'da filmine, gişeden bilet alarak giriyor...)

Böylece, Feridun Çölgeçen'in Avrupa ve Amerika gibi iki büyük kıtada 20 film çeviren tek milletlerarası Türk aktörü olduğu rahatça söylenebilir.

Feridun Çölgeçen'le Rumelihisarı'nda deniz kenarında bir gazinoda konuştuk. Bizi her zamanki aşırı nezaketiyle karşıladı. «Biliyor musunuz?» dedi. «Film çalışmalarım olmadığı zaman Rumelihisarı'ndan hiç ayrılmam. Ya deniz kenarına iner, biraz yürüyüş yaparım, ya da evimin bahçesinde çiçeklerle uğraşır, köpeklerimi gezdiririm.»

Feridun Çölgeçen'e:

- «Teklifler almışsınız, neden rejisörlük yapmıyorsunuz?» diye sorduk.

- «Kameranın önünden kovulana kadar, kameranın arkasına geçmeye
niyetim yok. Esasen bizde ne kadar tutunamamış aktör varsa, hepsi rejisör oluyor, kurtuluşu rejisörlükte buluyor» diye cevap verdi.

Feridun Çölgeçen, espritüel bir aktördür. Esprileri, fıkraları yazıhanelerde anlatılır, durur. İşte en yenilerden birini de biz size nakledelim.

(Sağdaki fotoğraf: Sinema koltuğundaki Feridun Çölgeçen, Ken Clark ve Bella Cortez ile oynadığı filmin bir sahnesinde, elleri havadaki çete lideri Feridun'u seyrediyor...)

Feridun Çölgeçen, yerli film prodüktörlerini, "romatizmacılar, kalpçiler ve vasiyetnameciler" olmak üzere üçe ayırıyor ve her birinin özelliklerini şöyle izah ediyor:

- «Romatizmacılara gider, gelir paranı alırsın, alırsın ama, gidip, gelmekten romatizma olursun... Kalpçiler beterdir. Paranı alıncaya kadar enfarktüs geçirirsin... Ya vasiyetnameciler... Onlar tam felaket. Günlerce, aylarca, yıllarca gider, gelir, paranı alamazsın, çocuklarının alması için vasiyetname yazarsın.»

Feridun Çölgeçen, bütün ısrarlarımıza rağmen, vasiyetnameci prodüktörlerin ismini vermedi. Ve ayrılırken daha uzun yıllar yabancı filmlerde oynama rekorunu elinde tutacağını bilhassa yazmamızı istedi.

(16 Temmuz 1966)
kaynak: turknostalji.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın