21 Eylül 2012 Cuma

Senarist, yönetmen Işıl Özgentürk, sinemada kurgunun bir sihirbazlık olduğunu söyledi.


19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında Adana Ortopedia Hastanesinde dört gündür devam eden Sinema Atölyesinde konuşma yapan Işıl Özgentürk, kurgunun filmin en temel durumu olduğunu belirterek, “Kurgu, bir sihirbazlık olarak görülmektedir. Çünkü artistler devreden çıkmış, çekimler bitmiş, yönetmen ve kurgucu çekilen planlarla baş başa kalmıştır” dedi.

Film editörü Aylin Zoi Tinel de, kurgunun sinemanın ilk çıktığı yıllarda ortaya çıkmadığını ifade ederek, kurgunun senaryonun bir parçası olduğunu bildirdi. Birbirleri ile hiç alakası olmayan, farklı yerlerde ve zamanlarda çekilen planların bir araya getirilmesiyle kurgulama başladığını kaydeden Tinel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurgu tez-antitez-tezdir. Kurgu bir montaj değildir. Ama montaja da benzer. Sinemada kurgu daha sonraları bir sanat haline gelmiştir. Bir film senaryosunu üç kez yazıldığı söylenir. Bu doğrudur. Çekimden önce bir senaryo vardır. Çekilirken senaryolar yeniden yazılır. Ve film çekimler bittikten sonra senaryo yeniden yazılır. İşte kurgu budur.”

Çekilen planların fazlalıkların kesim işinin kurguculara ait olduğunu kaydeden Tinel, “Kesim işi işimizin bir parçasıdır. Çok güzel senaryolar ve çekimler, görüntüler kurgulamadan sonra çok kötü olabilirken, bazen da tersi de olabiliyor. O nedenle filmde kurgu çok önemlidir” diye konuştu.

Fragman yapımlarını yönetmenlerin hazırlamadığını ifade eden Tinel, fragman yapmanın daha çok editörlere düştüğünü, tamamen ticari olduğunu ve bu konuda profesyonelce çalışan ajanslar bulunduğunu sözlerine ekledi.

(VŞA-Y)
kaynak: haber01.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın