15 Aralık 2011 Perşembe

Filografi Mersin'de Hayat Buluyor


 Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutan el sanatı filografi, Mersin'in Erdemli ilçesinde yeniden hayat buluyor.

Mersin'in Erdemli ilçesinde, Osmanlı İmparatorluğu döneminin gözde el sanatı filografi yeniden yaşatılmaya çalışılıyor.

Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ömer Okur, unutulmaya yüz tutan filografi el sanatını yaşatmak ve öğretmek için Türkiye genelinde Mersin'le birlikte 4 ilde kurs açıldığını belirtti.

Kursu ziyareti sırasında açıklamada bulunan Okur, 56 saatlik kursa 14 kursiyerin katıldığını, usta öğretici Fadime Aşıcı yönetiminde açılan kurs ile yöre kültürüne katkı sağlandığını söyledi.

''Hayat Boyu Öğrenme Kavramı'' doğrultusunda, ''her zaman, her yerde ve herkes için eğitim'' prensibinden hareket ederek, toplumun her kesimini hedef kitlesi olarak kabul ettiklerini belirten Okur, en önemli hedeflerinin, bilgiyle donanmış, bilgiyi üreten ve kullanabilen insan sayısını arttırarak onları hak ettikleri bir yaşam standardına kavuşmalarına yardımcı olmak olduğunu kaydetti.

''Bu çerçevede 2011-2012 öğretim yılında şu ana kadar 486 okuma yazma, meslek edindirme ve sosyal kültürel kurslar açtık'' diyen Okur, ''Bu kurslarımızdan birisi de benim için çok anlamlı olan ve çok önemsediğim filografi kursumuzdur. Bu el sanatı Osmanlı döneminde çok meşhurdu'' diye konuştu.

Ömer Okur, filografinin ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek ve belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi olduğunu, bu sanatın Orta Doğu'da doğup, Batı'ya ve Uzak Doğu'ya yayıldığını, en ihtişamlı dönemini ise Osmanlı döneminde yaşadığını kaydetti.

Filografi'yi ''çivi ile telin aşkı'' olarak nitelendiren Okur, şöyle konuştu:

''Çiviler ve teller filografiyi filografi yapan iki önemli unsur. Usta ellerden çıkmış bir tabloya bakıldığında tel ve çivinin birleşiminden 'bu kadar güzel eserler mi çıkar' dedirtecek kadar etkileyici bir sanattır. Bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta. Bu sanat dalı bütün dünyada unutulmak üzeredir. Filografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, manzara, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebilmektedir.''

Filografi kursunun usta öğreticisi Fadime Aşıcı ise ev eşyası satan mağazalardan şimdiden siparişler gelmeye başladığını belirterek, ''Kursumuza katılarak bu güzide el sanatını öğrenenler evlerinde çok iyi gelir elde edebilirler. Yapılan bir tablo 200 ile 300 TL arasında alıcı buluyor. Bir tablo ortalama 3 günde tamamlanıyor. Yapması kolay ancak sabır istediği için 3 günde bitirilebiliyor. Ev hanımlarını kursumuza katılmaya davet ediyoruz'' dedi.

enerjigundem.com
                                                                                                                                         Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın