20 Ağustos 2013 Salı

Burka Avenger: Pakistan’da bir çizgi film heyecanı

İnanılır gibi değil! Pakistan’da yayınlanan bir televizyon dizisi üzerine Alman medyasında görüş belirtenlerin tepkileri genelde böyle ya da buna benzer şekilde oldu. “Burka Avenger” (Burkalı İntikamcı) adını taşıyan çizgi film serisinde mesleği öğretmenlik olan bir kadın, adalet ve düzeni sağlamak için burka giyiyor ve silah olarak da kitap ve kalem kuşanarak akrobatik hareketlerle hak ve hukuk için mücadele ediyor.

 
“Burkalı İntikamcı” aynen diğer süper kahramanlar Catwoman (Kedi Kadın), Spiederman (Örümcek Adam) ya da Süpermen gibi kendilerine insanüstü güçler bahşeden kıyafetler giyerek dünyadaki kötülere karşı savaş veriyor. Pakistan’daki kötü, ülkede kızların okula gitmesine de karşı çıkan Taliban’ın nüfuzu.

Diziyi başlatan pop star Harun Reşid, dizide tam da bu yaraya parmak basıyor. Dizinin baş sponsorunun adını gizli tutan Reşid çizgi filmde kendini ve müziğini çok iyi kullanmasını bildiği gibi kızların eğitim hakkını savunuyor ve teşvik ediyor.

Film her şeyin eğitim ile kazanılabileceği, eğitim ile her şeye ulaşılabileceği mesajını veriyor. Bu mesaj biraz yetersiz kalıyor. Çünkü Pakistan’da hemen her şeyi ailevi ve sosyal kökler belirliyor. Ailevi ve sosyal mirası aşmak eğitimle de mümkün olmuyor. Eğitimle ya da çalışkanlığıyla bir yerlere varmış, toplumsal sınıf atlamış örnekler neredeyse yok gibi. Taliban’ın etkisinin yanı sıra zengin sınıfının insanların kaderi üzerindeki belirleyiciliği birçok insanı hüsrana uğratıyor ve sürekli hüsrana uğramasının da kaynağını oluşturuyor.

Süper kahramana giysi olarak burka ya da kara çarşafın seçilmesi bazılarında hayranlık uyandırdı bazıları ise bunu reddetti. Hem insan hakkı savunucuları hem de radikal dinciler bu giysinin kadın hakimiyetinin simgesi olarak “istismar” edilmesine kızdılar. Harun’un kahramanının izleyiciler tarafından daha kolay kabullenilmesi için ülkede giyilen bir giysiyi seçtiğini söylemesi aslında gerçeklerle tam olarak bağdaşmıyor. Ülkenin batısında, Peşaver civarında, Afganistan sınırına yakın yerlerde bütün bedeni kapatan giysiler giymek sokak görüntülerinin bir parçası olurken, yeni başkent İslamabad ile eski başkent Karaçi’de ve de ülkenin doğusunda daha çok Hintli kadınların giysilerine benzeyen giysiler veya şalvar türü giysiler giyiliyor. Şalvar türü giysiler, bir pantolon, üzerinde ona uygun bir bluz ve bir şaldan oluşuyor. Şal rahat bir şeklide omuzlardan aşağı dökülüyor ya da saçları da örtecek şekilde kullanılıyor.

Büyük bir ihtimalle ve umarım öyle de olur, içerik tartışmaları giysi tartışmalarını bastırır ve dizinin kadın özgürlüğünden çevre korumaya kadar uzanan güçlü sosyal mesajları ön planı çıkar. Bu tür bir televizyon yapımının sosyal tartışmalara mizah ve abartmayla ayna tutması, bilinen bir yapım türü. Çizgi film çocukların hoşuna gidiyor.

kaynak : zaman-online.de

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın