1 Temmuz 2013 Pazartesi

Hollywood starları İpek Üniversitesi'nde yetişecek

Önümüzdeki dönem eğitime başlayacak İpek Üniversitesi, 80 mezunu Oscar ödülü alan Southern California Üniversitesi’yle işbirliği yaptı. "Oscar adayları neden üniversitemizden çıkmasın" diyen Rektör Bilkan, Türkiye’nin ilk Sinema Sanatları Fakültesi’ni kurduklarını ifade etti.

İpek Üniversitesi geleceğin sinema yıldızlarını yetiştirecek. Derslerinin yüzde 80’i uygulamalı olacak üniversitede, öğrenciler University of Southern California’da (USC) uygulanan müfredattan ders görecek. Üniversitenin öğretim görevlisi kadrosunu da Harvard ve Oxford’lu öğretmenler oluşturacak. Öğrenciler üniversite kampüsünü film platosu olarak kullanabilecek.

OYUN TASARIMI

USC ve NewYork üniversitelerinin sinema odaklı çalıştıklarını aktaran İpek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Türkiye’nin ilk Sinema Sanatları Fakültesi’ni kurduklarını ifade etti. Bilkan, film tasarımı ve animasyon bölümü de açtıklarını belirtti. Dijital oyun tasarımı bölümü için çalışmalara başladıklarını bildiren Bilkan, şöyle konuştu: "Fakülteyi sinemanın tüm unsurlarını tamamlayacak şekilde tasarladık. Sahne sanatları bölümümüz de var. Oyunculuk ve dekor ana bilim dalı da olacak. Oyuncu da yetiştireceğiz. Konservatuvarda film jenerik müzikleri hazırlayacağız."

‘OSCAR NEDEN OLMASIN’

Bilkan, öğrencilere İngilizce’den sonra 20 yabancı dilden birini daha öğreteceklerini bildirdi. Bilkan, "Başarılı öğrenci Hollywood’u araştırmak isterse bu imkanı sağlayacağız. Oscar adayları neden üniversitemizden çıkmasın. İletişim mezunları dev medya kuruluşlarında çalışabilmeli. Başarılı öğrencinin giderlerini karşılayarak ilgilendiği konuyu nerede araştırmak istiyorsa o ülkeye göndereceğiz" dedi.

Lucas, Wayne ve Hannah mezun

İpek Üniversitesi’nin işbirliği yaptığı University of Southern California’nın mezunlarının 270’inin Oscar’a aday olduğu, 80’inin de Oscar heykelini kazandığı öğrenildi. Mezunlar arasında Yıldız Savaşları’nın yapımcısı George Lucas, western filmlerinin usta oyuncusu John Wayne ve Killi Bill’in oyuncularından Darly Hannah bulunuyor. Üniversitenin 129 Emmy ödülü sahibi mezunu da var.

Kampüs film platosunu andırıyor

Üniversite kampüsünün de filmdekoru için elverişli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, "Öğrenciler filmdekoru için sıkıntı çekmeyecek. Kampüs içindemetro, göl evi, kanal bile var. Farklı ülkelerinmimari yapısı kullanıldı. Bu sayede öğrenciler filmlerine Çin’de çekilmiş izlenimi verebilecek. Göl evinin bir tarafında modern, bir tarafında klasik film çekebilecek. Öğrenciler 5 sinema salonu ve 8 stüdyodan yararlanabilecek" ifadelerini kullandı.

‘Nitelikli eleman eksik’ 

Türkiye’de 24 iletişim fakültesi olduğu halde sinema sektörünün büyümediğini söyleyen Rektör Bilkan, "Bu kadar gelişen bir sektörde nitelikli eleman olmalı. İletişim fakültelerinde yüzde 25 uygulamalı ders var. Dünyadaki gelişmiş üniversitelerle kıyaslandığında bu fakülteler çok sönük kalıyor" dedi.

SELVİ ÇELİK
kaynak: bugun.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın