3 Temmuz 2013 Çarşamba

9. Uluslararası Müslüman film festivali

Tataristan’ın başkenti Kazan’da eylül ayında yapılacak Uluslararası Müslüman Film Festivali için katılım başvuruları 1 Temmuz’da sona erdi.

30 ülkeden 300’den fazla film başvurusu geldi. Kurallara göre yarışma için en geç 2011’de çekilen 50 film seçilecek. Aralarında 10’u uzun, 10’u kısa olmak üzere 20 film, 20 belgesel ve 10 çizgi filmi bulunacak.

Festivalin idari müdürü Marat Devletov, Rusya’nın Sesi radyosuna demecinde şunu söyledi:

“Genellikle 350-400 başvuru alıyoruz. Önceki yıllarda olduğu gibi Müslüman bölgelerinden filmler çoğunlukta. Ancak bu yılın özelliği, Avrupa’dan, özellikle de Doğu Avrupa’dan çok sayıda filmin gelmesi. Yaklaşık yüzde 30’u bu bölgeden geldi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi Arap ülkelerinden çok başvuru alındı. Arap Baharı, film sayısını etkilemedi. Temasını etkilendi. Arap ülkelerden 2-3 filmin belgesel yarışmaya gireceğini düşünüyorum.”

Uluslararası Müslüman Film Festivali’nin sloganı, “Kültürlerarası diyalog vasıtası ile diyalog kültürüne doğru”. Yarışmaya sunulan filmler, insani değerlere vurgu yapmalı, sosyal prensipleri karşılamalı.

Filmleri seçiminde profesyonel sinemacılara ve eleştirmenlere, din adamları yardım ediyor. Tataristan Ulema Şurası üyeleri şimdiden, birkaç filmin gösterilmemesini tavsiye etti. Ulema Şurası Başkanı Abdullah-hazret Adıgamov, Rusya’nın Sesi radyosuna demecinde şunu söyledi:

“Belirli bir edep sınırları var. Elbette sinemacılar, Müslümanların yaşamından negatif anları gösterebilir ama edep sınırları dışına çıkmamalı. Film festivaline, sadece sinema endüstrisinde elde edilen son başarıların gösterisi gibi değil, adı üzerinde Müslüman sineması gözüyle bakıyoruz.”

9. Kazan Film Festivali’nin yarışma dışı programı da çok yoğun olacak. “SSCB sonrası” adı altında kapsamlı programlar planlanıyor. Bu programlar çerçevesinde Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinden yeni filmler gösterilecek. “Avrupa’ya pencere” adlı program da olacak.

Marat Devletov şöyle devam etti:

“Festivalin jüri başkanı Rusyalı yönetmen Karen Şahnazarov’un filmlerinden oluşan retrospektifi de göstereceğiz. Hint sinemasının 100. yıldönümü nedeni ile en yeni Bollywood filmlerinin gösterileceği ilginç bir programı da sunacağız.”

9. Uluslararası Müslüman Film Festivali’nin başlıca ödülleri için Müslüman sinemasının liderleri İran, Türkiye ve Mısır filmlerinin yarışacağı tahmin ediliyor. Marat Devletov bu konuda şunu söyledi:

“İran’ın bu yıl lider konumunu kaybetmeyeceğini düşünüyorum. Fakat pozisyonlarına bu kez nitelikli Avrupa sineması da karışacak.”

Bir ay sonra seçim komisyonu, yarışmaya katılacak filmlerin resmi listesini açıklayacak. 5-11 Eylül tarihlerinde ise jüri ve izleyiciler, günümüz Müslüman sineması hakkında hüküm verecekler.

kaynak: rusyanın sesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın