11 Temmuz 2012 Çarşamba

Türk sineması geleceğin yeni Holywood'u olma yolunda


Sinema, televizyon meslek birlikleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak çalışmalarıyla çıkarılmaya çalışılan ''Türkiye Sinema Kanunu'' sektörün geleceğini şekillendirecek.

Son yıllarda yurt dışında da adından sıkça söz ettirmeye başlayan, dünyanın farklı coğrafyalarında düzenlenen festivallerde beğeni toplayan Türk Sineması, kanunun çıkması için gün sayıyor.

Sinema sektöründe önemli yapıtlara imza atmış çok sayıda yapımcıyı bünyesinde barındıran Anadolu Sinema ve Televizyon Eser Sahipleri Birliği (ASİTEM) Başkanı Muammer Sarıkaya, AA muhabirine kanuna ilişkin yaptığı açıklamada, Bakanlık ile hükümetin, sinema sektörünün gelişmesi ve uluslararası arenada söz sahibi olabilmesi için büyük çaba sarf ettiğini belirtti.

Türk sinemasının elde ettiği başarının büyük yapımların ortaya çıkarıldığı Holywood yapımcıları tarafından da yakından takip edildiğini vurgulayan Sarıkaya, ''Yıllardır desteklenmeyen sektör olarak görülmeyen sinema sektörü artık rüştünü ispatladı. Bakanlığın da verdiği destekler ve gelişmesi yönünde aldığı kararlar çok sevindirici'' diye konuştu.

Sektörün büyük bir pasta olduğunu ve önemli bir destek gerektiğini ifade eden Sarıkaya, bekledikleri desteğe kanun sayesinde kavuşacaklarını kaydetti.

Sarıkaya, kanun sayesinde bugüne dek yeteri kadar takip edilemeyen hakların takip edileceğini, yıllardır para kazamayan sektör temsilcilerinin önemli kazançlar ve haklar elde edeceklerini söyledi.
       
-Destek, ekonomiyi kalkındıracak-
       
Sektörün, yıllardır kendi yağıyla kavrulduğunu vurgulayan Sarıkaya, sinema sektörünün hem yurt içinde hem de yurt dışında elde ettiği başarıların, ülke ekonomisine ve tanıtımına önemli katkılar sağladığına işaret etti.

Hiçbir sektörün devletin desteği olmadan bir yerlere gelemeyeceğini savunan Sarıkaya, ''Başta Bakanımız Ertuğrul Günay ve çalışma arkadaşları, bu işe kafalarını koymuş, sektöre kalıcı bir şeyler bırakmak için çaba gösteriyor. Tabi ki sektör için yapılacak çok şey var. Ama ortaya konulan çaba ve istek bizleri çok umutlandırıyor ve sevindiriyor. Birçok yerden kaynak yaratılarak sinema sektörünün desteklenmesi için ayrılması, 'nereden ne desteği alırız da bunları arttırırız' çabaları da ayrı bir mutluluk'' diye konuştu.

Sektöre bakış açısındaki değişimin önemli olduğuna dikkati çeken Sarıkaya, şöyle konuştu:

''Stratejik olarak şimdiden sinemanın geleceği planlanıyor. Bu büyük ve önemli bir nokta. Günlük sorun çözmelerin yerine artık gelecek planlanıyor. Sinema sektörünün belirsizliği ve gelecek kaygısı sona erecek. Kanunlar, yönetmelikler ama bugün ama yarın çıkar. Ancak önemli olan uygulamadaki başarı ve niyettir. ASİTEM olarak Bakanlığımızın iyi niyetini ve çabasını biliyoruz. Yaptığımız görüşmelerde ne kadar samimi ve istekli olduklarını da görüyoruz. Sektöre, sektörün içindeki insanlardan daha çok sahip çıkıyor, büyük özveri gösteriyorlar. Sinema sektörü görmediği bir itibarı görmeye başladı. Artık dinleniyor, görüşleri alınıyor, birlikte hareket ediliyor. Meslek birlikleri temsilcileri olarak kanun çalıştaylarında büyük bir iş birliğiyle kanun taslağı üzerinde tam bir mutabakata varılmıştır. Hazırlanan ve taslağa tüm meslek birlikleri imza atmıştır''

Son rötuşları yapılan Sinema Kanunu'nun, Meclisten geçmesiyle Türk sinemasının, uluslararası alanda da önemli başarılar elde edeceğini belirten Sarıkaya, şunları kaydetti:

''Öncelikle kendi içindeki sistemin kusursuzlaşması uluslararası başarıları da artıracak. Türk sinemasının, alınan bu kararlar ve çalışmalarla şaha kalkmamasının hiçbir gerekçesi olamaz. Yıllardır bir kanunu bile olmayan sektörümüz başta Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ın desteğiyle hayata geçmeye hazırlanan Sinema Kanunu'nun Meclis'ten geçmesi ardından geleceğini garantiye alacak. 2005 yılında başlanan desteklerle önemli bir çıkış ivmesi kazanan sektörümüz, bu kanunla Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünya sinemasında basamakları hızlı bir şekilde atlayacak.

Bizler Türkiye genelinde birçok projeye imza atıyoruz, Anadolu'nun dört bir tarafında bölge halkıyla iç içe film çekimleri yapıyoruz. Ülkemizde çekilecek ve yabancı yapımcılarla ortak hazırlanacak projeler, sektöre ve ülke tanıtımına önemli fayda sağlayacak. Bakanımız Ertuğrul Günay başta olmak üzere, Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul, Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik ve ekibine Türk sinemasının geleceği için yaptıkları katkılardan ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.''

kaynak: aksam.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın