8 Haziran 2012 Cuma

Yeşilçam'da ödül skandalı!


Önceki Akşam düzenlenen Yeşilçam Akademi ödüllerinde "Aşk Tesadüfleri Sever" filmine en iyi dijital efekt ödülü verildi, fakat filmde hiç bir dijital efekt kullanılmamıştı.
Türkiye'de her yıl 10'u aşkın film festivali düzenleniyor. Bunlardan bir kaçı uluslarası arenada kabul görürken, diğerleri yerli ve amatör festivaller olmanın ötesine geçemiyor.

Ödül törenlerine aşırı ihtimam gösterilmeye çalışılsa da çoğu kez organizasyonda sınıfta kalınıyor. Kimi zaman politikacıların aşırı uzun konuşmaları, kimi zaman da karışan ya da yok yere verilen ödüller törene gölge düşürüyor.

Bu talihsizliklerden biri de önceki akşam Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri için düzenlenen törende yaşandı. En iyi dijital efekt ödülünün, Aşk Tesadüfleri Sever filminin post prodüksyon işlerini üstlenen "1000 Volt" adlı şirkete verildiği açıklandı. Ne var ki bu filmde hiç dijital efekt kullanılmamıştı.

Filmin yönetmeni Ömer Faruk Sorak, törenin ardından Twitter hesabına "Hiç kullanmadığımız halde "Aşk Tesadüfleri Sever filmi, en iyi dijital efekt ödülü kazandı. Olmayan bir efekte nasil ragbet etti? sorulmasi gereken budur. Allahtan müzik kullanmıştık da, en iyi müzik dalında aldığımız ödül şaibeden kurtuldu. Ödul törenine davetiye göndermeyip, bizden habersiz filmimize haketmediği bir kategoride ödül veren #yefaodulleri ne teşekkürler..." diye yazdı.

Habertürk'ten Kübra Parmaksızoğlu'nun haberine göre; dün akşam da CNN Türk'te yayınlanan "5N 1K" programında Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtlayan yönetmen Sorak, "içinde hiç bir dijital efekt olmayan bir filmin bu ödülü alması, dijital efekt kullandığı halde ödül alamayan filmler adına üzücü ve şaşırtıcı oldu. Bu ödül töreninin ilk kez yapılıyor olması, yapılan hatanın maruz görülmesini gerektrmez" dedi."

Programa bağlanan, Yeşilçam Akademi kurulu üyesi İsmail Güneş ise "Ödülü ben vermedim, bin kişilik akademi jürisi verdi. Başarılı dijital efektler anlaşılmaz. Jüri'deki arkadaşlar bu yüzden farketmemiş olabilir" dedi.

Ödülü iade edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Sorak içinde dijital efekt olan bir filmin alması için ödülü almamayı tercih edeceğini ama sonuçta ödül postprodüksiyon şirketine verildiği için kararı onların vermesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl da, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından düzenlenen '1. İlk Yönetmen Uluslararası Film Festivali'nde, yönetmenliğini Orhan Eskiköy ile Özgür Doğan'ın yaptığı "İki Dil Bir Bavul" filmine, hiç müzik kullanılmadığı halde, en iyi müzik ödülü verilmişti.

Ayrıca 30. İstanbul Fİlm Festivali'nde ödül zarfları karışınca, Radikal gazetesinin dağıttığı halk ödülü, İlksen Başarır'ın yönettiği Atlıkarınca'ya verilmesi gerekirken, Sedat Yılmaz'ın yönettiği Press filmine verilmişti.

kaynak: sabah.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın