9 Mayıs 2012 Çarşamba

Ortak yapım furyası


Sinema ve televizyon sektöründe ortak yapımlar her geçen gün artıyor. Türk yapım şirketleri, artık Hint, Rus ve Yunan meslektaşlarıyla çalışıyor.

Sinema ve televizyon piyasasında Türk ve yabancı ortak yapımları göze çarpmaya başladı. Ortak yapım film ve diziler için Türkiye ile çalışan Yunanistan, İtalya, Hindistan ve Rusya gibi ülkeler,  sinema ve televizyon sektörünün yürürlükteki mevzuattan ve teşviklerden yararlanabileceği bir sistemin oluşması için geçtiğimiz yıllarda zemin oluşturmuştu. Filmin konusu ve senaryosu gerektirdiği takdirde ortak yapıma katılmayan bir ülkede dış veya iç mekanlarda çekimlere izin verilebiliyor.

BOLLYWOOD-YEŞİLÇAM ORTAKLIĞI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hindistan'ı ziyaretiyle başlayan Bollywood-Yeşilçam ortaklığıyla start alan "Anna the Super Rockstar" filminin çekimleri, Pamukkale, Peri Bacaları ve İstanbul'da devam ediyor. Kimi bölümler İran, Yunanistan, İspanya ve Kanada'da yapılan, bütçesi 2 milyon doları bulacağı bilinen filmle, Türk sinemasının uluslararası platformda yer alması bekleniyordu. Film için Türkan Şoray ve Tarkan'a teklif götürülmesi bekleniyordu. Ancak filmin akibeti henüz bilinmiyor.

KADİR İNANIR TÜRK-RUS FİLMİNDE BAŞROLDE
Usta oyuncu Kadir İnanır'ın başrolünde oynadığı, TV filmleri ve dizileriyle tanınan yönetmen Ahmet Sönmez'in "Elveda Katya" adlı ilk sinema filminin tanıtımları başladı. Çekimleri önümüzdeki günlerde başlayacak Türk-Rus ortak yapımı "Elveda Katya"da Kadir İnanır, Caner Cindoruk, Rüçhan Çalışkur, Belgin Erdoğan, Beliz Aksoy, Yeliz Şar rol alıyor.

TÜRK-YUNAN İŞBİRLİĞİ
Ayrıca, yapımcı Türk şirketi Plato Film'in üstlendiği Mavi Yolculuk adlı dizinin cast görüşmeleri halen devam ediyor; şimdiye kadar anlaşılan tek isim olan ise oyuncu Ahmet Gülhan. Mavi Yolculuk'un yönetmenliğini Cankat Ergin üstlenecek. Çekimlerinde sualtı ve helikopter görüntülerinin çok sık olarak kullanılacağı dizinin mekanları olarak Meis ve Kaş belirlendi.  Haziran ortası yayına girecek dizi, Yunanistan'da da aynı anda gösterime girecek ve eş zamanlı olarak yayınlanacak. Dizinin her bölümünde Türkiye'den ve Yunanistan'dan ünlü bir oyuncu, teknedeki altı diğer oyuncu kadrosu ile Mavi Yolculuk'a konuk olacak.

M.Kurtbay Önür / MAGAZİN - OZEL 
kaynak: turkiyegazetesi.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın