26 Nisan 2012 Perşembe

Salonlardan Uzak Kalan Filmler Adana'da Gösterime Sunuldu


Ticari nedenlerle sinema salonlarında gösterilme şansı yakalayamayan filmler, Adana'da beğeniye sunuldu. 
Gösterimi yapılan ilk film, 18. Altın Koza Film Festivali'nde 'En İyi Yönetmen Ödülü'nü alan Cemil Ağacıkoğlu'nun 'Eylül'ü oldu.
 
HaberYurdum: Ticari nedenlerle sinema salonlarında gösterilme şansı yakalayamayan filmler, Adana'da beğeniye sunuldu. Gösterimi yapılan ilk film, 18. Altın Koza Film Festivali'nde 'En İyi Yönetmen Ödülü'nü alan Cemil Ağacıkoğlu'nun 'Eylül'ü oldu.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası (ADASO), Altın Oran Düşünce Derneği ve Sanat Platformu ile Adana Sinema Derneği ortaklığında oluşturulan "Sinematek", ilk etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinlikle, ticari nedenlerle sinema salonlarında gösterilme şansı yakalayamayan filmler ile dünya klasikleri arasında yerini alan büyük filmlerin, eğitime de katkı verecek tartışma ortamı içinde izlenmesi ve sinema kültürünün yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda ilk olarak, Cemil Ağacıkoğlu'nun 'Eylül' adlı

film beğeniye sunuldu. 18. Altın Koza Film Festivali'nde 'En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan Ağacıkoğlu'nun da katıldığı gösterime ilgi yoğun oldu.



"TELEVİZYONDA KALİTE DÜŞTÜ, SİNEMAYA GERİ DÖNÜŞ ÖNEMLİ"

Sakıp Sabancı Salonu'ndaki gösterim öncesinde konuşan Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ, kendi gençliğinin sinema salonlarında geçtiğini, ancak bugün sinemanın yerini televizyonların aldığını söyledi. Karadağ, "Bu alanda ortaya konulan çabalar, izleyici yeniden sinema salonlarına çekeceğini düşünüyorum. 'Sinematek'in de Adana'da önemli bir misyon üstleneceğine inanıyorum. Ancak üzülerek söylemek gerekirse ne zaman sinemaya gitsem salon hep yarı yarıya boş. Bu durum, filmin kalitesi ve seyircinin

ilgisiyle alakalı. Bugün burada gördüğüm kalabalık beni hem sevindirdi, hem de gelecek açısından umutlandırdı. Çünkü televizyonda ekrana gelen yapımlar o kadar bozuldu ki, yeniden sinemaya dönüş yapılması benim için güzel bir duygu olur" dedi.



"ADANA'DA YENİ SİNEMACILAR ÇIKMASINI HEDEFLİYORUZ"

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök ise, 'Sinematek-Adana' etkinlikleri kapsamında her ayın son salı günü ADASO'da sinema filmi gösterimi gerçekleştirileceğine dikkat çekti. Gençlerin sinema eğitimine de destek verilerek, Adana'dan yeni sinemacıların çıkmasını hedeflediklerini dile getiren Sürenkök, tüm etkinliklerin ücretsiz olduğunun altını çizdi.

Altın Oran Düşünce Derneği ve Sanat Platformu Başkanı Haluk Uygur da, "Eğer yeni Yılmaz Güney'ler, yeni Yaşar Kemal'ler yetiştirmek istiyorsak, sinema konusunda hazırlık yapmış ve özel eğitimler veren yeni kurumların oluşması şart. İşte Adana Sinema Derneği de bu şekilde ortaya çıktı ve ardından da 'Sinematek' kuruldu" diye konuştu.



KADIN-ERKEK İLİŞKİSİ BEYAZ PERDEYE YANSIDI

Adana'nın kendisinde apayrı bir yeri olduğunu kaydeden Yönetmen Cemil Ağacıkoğlu, "Sinematek-Adana'nın kurulduğunu duyduğumda sinema adına gerçekten mutlu oldum. İlk gösterimine de çağrılmam, sevdiğim ve uğruna gönülden inandığım Adana'dan böyle bir istek gelmesi beni ayrıca onurlandırdı" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından film gösterimine geçildi. Turgay Aydın, Görkem Yeltan ve Elena Polyaskaya'nın da oyuncuları arasında yer aldığı filmde, Yusuf adlı genç bir adamın çevresinde gelişen hüzünlü bir bocalama hikayesi işleniyor. 'Eylül', Yusuf'un sınırlı dünyasını kadın-erkek ilişkilerine odaklanarak ortaya koyan bir atmosferde geçen çarpıcı bir yaşamdan da kesitler sunuyor.


Kaynak: haberyurdum.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın