4 Ocak 2012 Çarşamba

''Koca Seyit'' sahipsiz kalmadı


Çanakkale Savaşları'nda 276 kiloluk top mermisini tek başına kaldırarak namluya yerleştiren Seyit Onbaşı'nın hayatını konu alan ''Koca Seyit'' belgesel filminin çekimleri tamamlandı.

Filmin yapımcı, yönetmen ve senaristi Kıbrıs Gazisi İsmail Gülnar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50'yi aşkın ilde sergiledikleri ''Koca Seyit'' adlı tiyatro oyununu beyaz perdeye aktarmak için verdiği mücadelenin mutlu sonla noktalandığını söyledi.

Film için 2,5 yıl boyunca yüzlerce firmayla görüşerek sponsor aradığını ancak sponsor bulamayınca kendi imkanlarıyla 30 Ağustos 2011'de Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı İlmen beldesinde çekimlere başladıklarını anımsatan Gülnar, tiyatrodan biriktirdiği 120 bin lirayı film için harcadığını belirtti.

Gülnar, bütün birikimini bu filme harcadığını ifade ederek, filmi tamamlamak için babadan kalma evini sattığını, kefen parasını bile harcadığını ancak yine de yetmediğini bildirdi.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle çekimlere ara vermek zorunda kaldıklarını anlatan Gülnar, daha önce 29 Ekim'de İlmen'de yapılacağı duyurulan filmin galasını da ertelemek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Koca Seyit gibi bir halk kahramanına kimsenin sahip çıkmamasına anlam veremediğini söyleyen Gülnar, ''Kimseden dilenmedik. Sadece sponsor olmalarını istedik ancak bir firma bile sponsor olmadı. Bu duruma gerçekten çok üzüldüm'' diye konuştu.

Çekimleri biten filmin montajına başlandı
Gülnar, yaşanılanların ardından Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'nın destek sözü verdiğini ve yanlarında yer aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Sayın Valimiz bize hem maddi hem de manevi çok ciddi destekte bulundu. Ondan aldığımız güçle yılmadan yolumuza devam ettik. Yine İzmir Fatih Koleji de filmi tamamlamamız için maddi katkı sağladı. Sayın Valimiz ve Fatih Koleji sayesinde filmin çekimlerini tamamladık. Montaja başladık. Yaklaşık 15 gün sonra montajı bitireceğiz. Film, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde vizyona girecek.''

Çekimler tamamlandığında son sahnenin ardından Seyit Onbaşı'nın torunu Bayram Özçelik'e sarılarak hüngür hüngür ağladığını söyleyen Gülnar, o anın hayatının en mutlu anı olduğunu belirtti.

Gülnar, Seyit Onbaşı'nın köylüleri ve torunlarının da aralarında bulunduğu 200 kişinin rol aldığı filmin galasının Çanakkale, Balıkesir'in Havran ilçesi ve Konya''nın Hüyük ilçesine bağlı İlmen beldesinde yapılacağını sözlerine ekledi.

Koca Seyit Kimdir?
Seyit Onbaşı, Eylül 1889'da Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alınan Seyit Onbaşı, 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Çanakkale savaşı sırasında Rumeli Mecidiye Bataryası 3. top numara erlerinden olan Seyit, hayatta kalan diğer akrabası Niğdeli Ali'nin yardımıyla savaşın seyrini değiştiren kahraman oldu. 275 Kilogramlık top mermisini, Mataforası (Mermi Vinci) bile bozulmuş olan topun 2 metre yüksekteki namlusuna 2 defa üst üste yerleştirip ateşleyen Koca Seyit, attığı ikinci mermiyle İngilizlerin komuta gemisi olan Ocean zırhlısını Kara Burun Mevkii'nde batırdı. Koca Seyit'in gerçekleştirdiği bu büyük kahramanlık karşılığında verilen Onbaşı rütbesinden başka para, altın, izin gibi hiç bir karşılık talep etmediği tarih kitaplarında yazıyor. Olaydan sonra mevzi bölgesine gelen Amiral Cevat Paşa'nın isteği üzerine fotoğrafını çekmek için aynı ağırlıktaki başka bir mermiyi kaldırmayı deneyen Seyit Onbaşı, daha önce iki kez kaldırdığı top mermisini kaldıramadığı da yine tarih kitaplarında yer alan bilgiler arasında bulunuyor.

sinema.mynet.com
                                                                                                                                  Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın