2 Ocak 2012 Pazartesi

2012'nin kültür haritası


2012'de kültür sanat dünyasında neler olacak? SABAH'tan yıl boyu saklanacak bir ajanda
Yeni bir yılın başında, 2012'nin nasıl geçeceğini şimdiden kestirmek zor diye düşünebilirsiniz. Ama aslında kültür sanat dünyasında neler olacağı üç aşağı beş yukarı belli. Sinemada izleyeceğimiz filmler, yeni çıkacak müzik albümleri, kitaplar, açılacak sergiler, sahnelenecek oyunlar... SABAH okurları için 2012'nin kültür sanat haritasını çıkardık. Elbet bunlara önümüzdeki günlerde yeni filmler, oyunlar, albümler, sergiler ve oyunlar da eklenecektir. Ama bu haritaya bakarak bile şimdiden 2012'nin hareketli bir yıl olacağı söylenebilir. Hazırlıklı olun!

SİNEMA 
2012'nin iddialı filmlerinden, Ata Demirer'in yazdığı, Hakan Algül'ün yönettiği Berlin Kaplanı, 27 Ocak'ta vizyona giriyor.
Bir diğer iddialı yapımsa Fetih 1453. 17 Şubat'ta, İstanbul tekrar fethedilecek.
Zeki Demirkubuz'un yeni filmi Yeraltı bu yıl izlenecek önemli filmlerden olacak.
Yönetmen Reha Erdem'in yeni çektiği sürpriz filmini de muhtemelen 2012'de izleyeceğiz.
Yeşim Ustaoğlu'nun yeni filmi Araf da 2012'de vizyona girecek.
Orhan Doğan'ın Babamın Bavulu filmi nin kurgusu hazır. Film, merakla bekleniyor.
Pelin Esmer'in yönettiği Gözetleme Kulesi adlı yeni filmi de bu yıl seyirciyle buluşacak Filmde başrol Olgun Şimşek'in.
Cannes Film Festivali'nde gösterildikten sonra büyük ilgi çeken, Michel Hazanavicius'un 'sessiz filmi' Artist, 27 Ocak'ta Türkiye'de gösterimde.
Batman efsanesi sona eriyor! Christopher Nolan'ın yönettiği The Dark Knight Rises, 27 Temmuz'da gösterimde.
Stieg Larsson'un Milenyum Üçlemesi'nin ilk halkası Ejderha Dövmeli Kız, Hollywood tarafından tekrar beyazperdeye aktarıldı. Yönetmenlik koltuğunda David Fincher'ın oturduğu film, ülkemizde 13 Ocak'ta vizyona girecek.
Savaş Atı / War Horse, Türkiye'de 3 Şubat'ta vizyona girecek. Oscar yarışında da adı geçen filmin yönetmeni ise Steven Spielberg.
Angelina Jolie'nin ilk yönetmenlik denemesi Bosna Savışı ile ilgili filmi In the Land of Blood and Honey, 24 Şubat'ta...
Yönetmen Tim Burton'ın, favori aktörü Johnny Depp'le çalıştığı filmi Dark Shadows 18 Mayıs'ta seyirciyle buluşacak.
Bir kısmı Türkiye'de çekilecek, James Bond filmi Skyfall, 2 Kasım'da vizyonda...
Peter Jackson, J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya'sına bizi bir kez daha götürecek: The Hobbit: An Unexpected Journey 14 Aralık'ta seyirciyle buluşacak.
Quentin Tarantino'nun Django Unchained adlı filmini izlemek için 25 Aralık'ı bekleyeceğiz.

ÜNLÜLERİN HAYATI SİNEMADA 
İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher'ın iktidardayken yaşadıkları 13 Şubat'ta vizyona girecek Demir Leydi filminde anlatılacak. Filmde Thatcher'i Meryl Streep canlandırıyor. Bir başka ünlü isim Marilyn Monroe'nun yaşamından bir dönemi ise 10 Şubat'ta vizyona girecek Marilyn ile Bir Hafta / My Week With Marilyn filminde izleyeceğiz. Monroe'yu Michelle Williams oynuyor.

KLASİKLER ÜÇ BOYUTLU
Star Wars, bu sefer üç boyutlu olarak seyirci karşısına gelecek. Serinin ilk filmi Gizli Tehlike 10 Şubat'ta gösterimde. 11 Ocar'lı Titanic ise 6 Nisan'da üç boyutlu olarak seyirciyle buluşacak.

TİYATRO 
İstanbul Devlet Tiyatroları'nın programında yer alan, Norveçli yazar Henrik İbsen'in yazdığı Bir Halk Düşmanı oyunu ile Sessizlik bu ay içerisinde prömiyer yapacak.
Tiyatro topluluğu DOT, 2012'yi yeni bir oyunla açıyor. Topluluğun yeni oyunu Süpernova / Beautiful Burnout, 6 Ocak'ta sahnelenmeye başlayacak.
Kumbaracı50 sahnesi, 2012'de de sahnesini yeni oyunlara açacak. Sahnede, Gece Hikayeleri topluluğunun Haz Makamı, Pınar Yüksel'in Sappho, Oyunbaz'ın Bernarda Alba'nın Evi oyunları sahnelenecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali'nin 2012 programı için alınan başvurular 2011'in son gününde bitti. Festival programına alınacak oyunlar 15 Ocak'a kadar belirlenecek. Festivalde 25 yeni oyunun tiyatroseverlerle buluşacağı tahmin ediliyor.

MÜZİK
Türk pop müziğinden Yalın, Sıla ve Göksel 2012'de albümleri yayınlanacak şarkıcılar.
Üstat Erkan Oğur'un da yeni albümü bu yıl çıkacak.
Leman Sam ve Şevval Sam'ın solo albümleri de bu yıl çıkacak albümler arasında.
TNK'nin bu yılki albümünün adı bile belli: Trampet.
Gripin de 2012'de yeni albümünü yayınlayacak gruplar arasında. Albümün mart sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Ozan müzisyenlerin öncüsü Leonard Cohen, yeni albümü Old Ideas'ı 31 Ocak'ta yayınlayacak.
Yeni albümünü 2012'de yayınlayacağı duyurulan diğer bir yıldız da Madonna.
Efsanevi müzik topluluğu The Beatles üyelerinden Ringo Starr, Ringo 2012 adlı solo albümünü 30 Ocak'ta yayınlayacağını duyurdu. The Beatles'ın diğer bir üyesi Paul McCartney'nin yeni albümü My Valentine ise 7 Şubat'ta.
Ünlü metal topluluğu Metallica'nın da 2012'de stüdyoya gireceği konuşuluyor.
Alternatif rock topluluklarından Queens of the Stone Age, 'blues tınıları'na sahip olacak yeni albümünü 2012'de yayınlayacak.
2012'de uzun süredir ortak proje üretmeyen eski gruplar da tekrar bir araya gelip albüm yayınlayacak. Bu gruplar arasında Black Sabbath, Van Halen ve Gun's N' Roses da var.
Christina Aguilera da 2012'de albüm yayınlayacağını açıkladı.
Robbie Williams cephesinden gelen haberlere göre bu yıl onu da dinleyeceğiz.

SERGİ 
Pera Müzesi'nde 21 Ocak'ta 'Sultanlar, Tüccarlar ve Ressamlar' sergisi açılacak.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi 2012'de 10. yılını kutlayacak. Müzede 22 Şubat't Rembrant ve Vermeer'in de bulunduğu pek çok Hollandalı ressamın eserleri görülecek. Müzenin hat koleksiyonu da kalıcı sergi olacak ve iPad uygulaması ile gezilecek.
Sakıp Sabancı Müzesi'nde sonbaharda Claude Monet sergisinin açılması için çalışmalar sürüyor.
SALT, Hollanda'nın Eindhoven kentinde bulunan modern ve güncel sanat müzesi Van Abbemuseum ortaklaşa açacağı sergilerle sanatseverlerin karşısına çıkacak.
İstanbul Modern'e ise Rotterdam'daki Boijmans Van Beuningen Müzesi'nden bir seçkiyi şubatta izleyicilere sunacak. Mayısta ise Burhan Doğançay'ın 'Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı' başlıklı retrospektifi müzede yer alacak.
2007'de Aşk Dersleri adını verdiği üç heykelle 10. İstanbul Bienali'ne katılan Pakistanlı sanatçı Hamra Abbas, bu yıl Pilot Galeri'de bir sergi açacak.
13 Ekim- 12 Aralık arasında İstanbul Tasarım Bienali ilk kez gerçekleştirilecek. Bienalle bir ay boyunca şehirde 'tasarım' etkinliklerine katılacağız.
Galerist'te İran asıllı ABD'li sanatçı Şirin Neşat, Galeri Nev'de ise mayıs ayında Erol Akyavaş sergilerinin açılması için çalışmalar sürüyor.
Maçka Sanat Galerisi, Ekim 2012'de '1976-2011 Sergilerin Sergisi' başlığıyla 35 yılın özeti niteliğinde kapsamlı bir karma sergi açmaya hazırlanıyor.

EDEBİYAT 
Paul Auster sevenler için yazarın iki kitabı çıkıyor: Turkuvaz Kitap'tan Cam Kent adlı çizgi roman ve Can Yayınları'ndan Kış Günlüğü romanı.
Çağdaş dünya edebiyatının pek çok yazarının kitaplarını da 2012'de okuyacağız: Dave Eggers'ın Vahşi Şeyler'i, Jedediah Berry'nin polisiyesi Hafiyenin El Kitabı, Patrick deWitt'in Sisters Brothersı, Kevin Wilson'ın The Family Fang'i, Jean Christophe Grange'ın yeni romanı, Fransız yazar Le Clezio'nun Ayağın Tarihi ve Diğer Fantaziler kitabı ve Man Booker ödüllü İngiliz yazar Ian McEvan'ın Solar adlı romanı.
Ahmet Ümit'in Fatih Sultan Mehmed'le ilgili yeni romanını mayısta okuyacağız. Buket Uzuner'in yeni kitabı ise mart ayında çıkacak.
Necib Mahfuz'un Turkuvaz Kitap'tan çıkacak Nil Sürgünleri kitabı da yeni yılda kütüphanelerde.
Emrah Serbes'in yeni romanı da 2012'ye kaldı.
Haruki Murakami'nin çok konuşulan kitabı 1Q84 muhtemel 2012'de Türkçeye çevrilecek.
Biyografi meraklıları için Elizabeth Taylor'ın kapsamlı bir biyografisi Turkuvaz Kitap'tan çıkacak. Yayınevinin 2012 sürprizlerinden bir diğeri ise Haluk Bilginer'in biyografisi.

sabah.com.tr
                                                                                                                                           Alıntıdır....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın