28 Kasım 2011 Pazartesi

Türkiyede Gerçek Bir Aksiyon Filmi Çekilemiyor...



'Avatar'ın kamerasıyla aşk filmi çekiliyor
Türkiye'de ve yurt dışında filmlerin aksiyon sahnelerini tasarlayıp hazırlayan Yunus Emre Soğukkanlı ve Fatih Uğurlu, Türk yönetmenlerin öğreneceği daha çok şey olduğunu söylüyor
Yunus Emre Soğukkanlı ve Fatih Uğurlu, 10 yıl önce kurdukları, aksiyon dizaynı ve yönetimi hizmeti veren 'Team Max Stunt' isimli şirketle bugüne kadar birçok filme imza attılar. Türkiye'de gerçek bir aksiyon filmi çekilmediğini iddia eden ikili; aksiyon sahnelerinin dizaynı ile ilgili ipuçlarını ve gelecekteki planlarını anlattı:

ZORLANDIĞIMIZ SAHNE OLMADI
Açık söylemek gerekirse henüz bizi Türkiye'de zorlayan bir sahne olmadı. Genelde başkalarına göre zor ama bize göre çok basit sahneler oluyor. İstenilen şeyler kapasitemizin çok altında. Bizim 10 sene önce çalıştığımız aksiyon, şu anda yeni yeni bizden isteniyor.

YÖNETMEN KARAR VEREMEZ
Bir kere Türkiye'de kesinlikle, 'aksiyon yönetmenliği' diye bir dal olmadığı kabul edilmeli. Dünya piyasasında bu tarz filmlerde aksiyon sahnelerini, sadece aksiyon yönetmenleri dizayn eder ve filmin içine yedirir. Bizde ise aksiyona bile yönetmen karar veriyor. Bu iş böyle olduğu sürece, bu konuda bir adım bile öteye gidemeyiz. Dolayısıyla da bu tarz sahneler inandırıcı olmaz ve izleyiciyi asla çalamazsınız.

İKİ EL ATEŞ ETMEK AKSİYON MU!
"Ben aksiyon çekiyorum" diyen yönetmenlerin durumu içler acısı. Bir takım elbise giyip, eline silah alıp iki el ateş eden aksiyon çekti sanıyor! Bu sahneler böyle çekilince de tabii ki inandırıcı olmuyor.

ÖZEL KAMERA VAR AMA...
'Avatar'ın çekildiği kamera olan Arri D-21, şu anda Türkiye'de de var ve bu kamera birçok çekimde kullanıldı. Ama sonuç ortada! Nerede 'Avatar'? Bizim yönetmenlerimiz 'Avatar'ın çekildiği kamera ile aşk filmi çekiyor. Bizde her şey var; para da var, ekipman da var ama bunları kullanacak yönetmen yok!

BİZDE MERAK YOK
Bizim ömrümüz film seyretmekle geçti. Günde üç film izlediğimizi biliriz. Zaten Türkiye'deki yönetmenlerin film seyrettiğine inanmıyoruz. Bakmakla görmek farklı şeylerdir. Çünkü izleseler, "Acaba bu sahneleri yapabilir miyiz?" diye merak duyarlar. Nedense bizim yönetmenlerimizde bu yok.

'LABİRENT' AKSİYON FİLMİ SAYILMAZ!
 Şu anda çalıştığımız 'Kaos Örümcek Ağı' isimli sinema filminde tam anlamıyla aksiyon yönetmenliği yapıyoruz. Yönetmenimiz ve yapımcımız, internetten videolarımızı görüp "Bu işi yapacağınıza inanıyoruz" diyerek bize ulaştı. Filmde tüm aksiyon sahnelerinin kurulumunu ve dizaynını yapıyoruz. Bu film piyasaya çıkınca, "Ben aksiyon çekiyorum" diyen yönetmenler şaşıracak
 Aksiyon sahnelerini beğendiğimiz bir film henüz Türkiye'de çekilmedi! Aksiyonu herkes 'Kaos Örümcek Ağı' isimli filmde görecek. 'New York'ta Beş Minare'yi de hiç beğenmedik mesela. Çok kötüydü. Aksiyon sahneleri çok basitti. 'Labirent'e gelince... Biz o filmde sadece patlama sahnelerini dizayn ettik. 'Labirent' için "Aksiyon dolu bir film mi?" diye sorarsanız, cevabımız "Hayır" olur. Evet, aksiyon sahneleri var ama "Kaliteli mi?" derseniz, o da tartışılır..

Öner Öngün
sabah.com.tr
                                                                                                                                            Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın