29 Kasım 2011 Salı

Hollywood’da Senaristler Grevde


Hollywood’da çalışan senaryo yazarları, telif hakları konusunda film stüdyolarının temsilcileriyle yaptıkları pazarlıkların sonuç vermemesi üzerine greve başladı.


Senaristler DVD ya da internet ile çoğaltılan eserleri için daha çok ücret istiyor
Amerikan Yazarlar Birliği’nin 12 bin üyesini, işi bırakıp grev hatları oluşturmaya çağırması ardından Los Angeles ve New York’taki stüdyoların önlerinde grev safları oluşturuldu. Yazarların ellerindeki grev pankartlarıyla başlattığı greve, sürücülerin, klakson çalarak eşlik ettiği bildiriliyor.

Grevden ilk darbeyi yiyen programlar, güncel olaylarla bağlantılı esprilere yer verilen, Jay Leno’nun ‘The Tonight Show’u ile David Letterman’ın ‘The Late Show’u oldu. Dün gece sözkonusu programların tekrarları yayınlandı.

Grev uzun süre devam edecek olursa, gece geç saatlerde yayınlanan sohbet şovlarının ardından, drama yapımlarının da durması bekleniyor.


New York’ta grevci senaristler ‘para yoksa, mizah da yok!’ yazılı pankartlar taşıyorlar.

Amerikan Yazarlar Birliği başkanı Michael Winship, “Yedi kelimeden oluşan temel ilkemiz şu: Size para verilirse, bize de para verilir” dedi.

Senaryo yazarlarının, son olarak 1988 yılında yaptıkları grev, 22 hafta süreyle yapımları aksatmıştı. Los Angeles’teki BBC muhabiri Peter Bowes, senaryo yazarları grevinin kentin tümünde zincirleme etki yaratacağını, eğlence sektörüyle bağlantılı iş kollarının da grevden etkileneceğini belirtiyor.

Hollywood yazarlarının grevinin Los Angeles kentine olası maliyeti 1 Milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Amerikan Yazarlar Birliği görüşmecileri ile stüdyoları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği, dün gece Los Angeles’te bir federal arabulucunun katılımıyla toplantı yaptılar.

Yazarlar, ücretlerinin artırılmasını, DVD aracılığıyla satılan ya da internetten indirilen ürünlerinden kendilerine de pay verilmesini istiyorlar.

Stüdyo sahipleriyse senaryo yazarlarının taleplerine karşılık vermenin olanaksız olduğunu savunuyor. Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği başkanı Nick Counter, ekonomik nedenlerle, bu anlaşmazlıkta bir ilerleme kaydetmenin mümkün olmadığını söyledi.
Counter, “DVD konusu bu görüşmelerde temel engeli oluşturuyor” dedi.

Grev uzun sürerse Amerikan televizyonlarının gündüz yayınlarındaki sohbet programlarının ve dizilerin de etkilenmesi bekleniyor. Bu tür programlar genellikle yayından bir hafta önce kaydediliyor.

Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği’nin grevinin, sinemayla, televizyonların en çok izlenen saatlerinde yayınlanan programlar üzerinde hemen etkili olması beklenmiyor. Bunun da nedeni, sinema stüdyolarının çok sayıda senaryoyu zaten bekletiyor olması ve televizyondaki en gözde dram ve komedi yapımlarının 2008′in başlarına dek yetecek miktarda senaryoya ya da hazır haldeki programa sahip bulunması.

Ancak grevin sürmesi halinde, Desperate Housewives, Ugly Betty, CSI gibi dizilerin yavaş yavaş yedeklerini tüketmesi bekleniyor ve yazarlar, televizyonların, boşluğu kapatmak için tekrarlara ya da ‘reality şov’lara yönelmelerinden kaygılı.

Senaristinfo.com
                                                                                                                                          Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın