7 Kasım 2011 Pazartesi

Çin'de kültür alanında geniş çaplı yenilikler yapılıyor


      Çin'de geleneksel kukla sanatı parlak bir tarihe sahip. Ancak, zamanla kültürel faaliyetlerin çoğalmasıyla kukla sanatının alanı daraldı.

    Bir zamanlar Çin Kukla Sanat Tiyatrosu yılda yalnızca 200 gösteri sunuyordu ve izleyici sayısı da 50 bine düşmüştü. Beş sene önce Çin Kukla Sanatı Tiyatrosu'nda reform yapıldı. Tiyatroda çalışan Wang Lei reform hakkında şunları söyledi:

    "Reformun ardından artistlerin geliri, geçmişte rütbeye göre, şimdi ise işlerimizin miktarına göre veriliyor."

    Reform, oyuncuların dinamizmini ve yaratıcı gücünü teşvik etti. Beş yıl boyunca Çin Kukla Sanat Tiyatrosu büyük bir atılım gerçekleştirdi. Halen yılda 2 bin gösteri sunan ve 500 bin izleyici çeken Çin Kukla Sanatı Tiyatrosu'nun yılda işletme geliri 1 milyon yuandan 40 milyon yuana yülseldi. Çin Kukla Sanat Tiyatrosu'nda yeni bir gösterinin sahnelenmesiyle birlikte; gösteriye ilişkin kitap, görsel ve işitsel ürünler, elektronik ve peluş oyuncaklar gibi ürünlerde sunuluyor.

    Yalnız Çin Kukla Sanat Tiyatrosu'nda değil, Çin Akrobatik Topluluğu'nda da benzeri bir reform yapıldı. Topluluk, bazı tanınmış artistler için stüdyolar kurdu. Böylece sanatçılar gösterileri yaratma ve geliştirmenin yanı sıra stüdyo yöneticisi haline de geldiler.

    Çin Akrobatik Topluluğu Anonim Şirketi İllüzyon Gösterisi Topluluğu Başkanı Li Ning, 16 yaşından itibaren illüzyon numaraları öğrenmeye başlayarak, uluslararası alanda çok sayıda ödül kazandı. Stüdyo kurulmasından sonra, Li Ning illüzyon gösterisi etkinliklerini organize ederek ülke çapında ilk illüzyon gösterisi sanat fonunu kurdu. Li Ning bu konuda şöyle konuştu:

    "Topluluk, piyasa ve sanatsal yaratıcılığın yanı sıra, benim içinde de büyük bir sınav. Ben bu sınavda aktiflik göstererek bütün illüzyon gösterisi topluluğunu geliştireceğim."

    Çin'de kültür alanında yapılan reformların önemli içeriklerinden biri, kamusal kültür organların piyasaya girerek modern işletme haline dönüşmesi. Yayıncılık, film ve televizyon yapımı ve ticari gösteri gibi birçok sektörde reform başlatıldı. Bu yılın ilk yarısına kadar, yayıncılık, film ve teleziyon yapımı alanlarındaki reform görevleri esas olarak tamamlandı.

    Bunun yanı sıra, daha çok kültür işletmesi fonu, yeniden yapılanma ve borsada sermaye toplama suretiyle devamlı gelişiyor. Beijing Gösteri Grubu Anonim Şirketi, büyük çaplı kültürel gösterileri planlamanın yanı sıra, reformun ardından iki yıl içinde film yapımı, yayıncılık, sinema donatımı ve reklam tanıtımı dahil olmak üzere film sektörüne de girdi. Şirketin sahip olduğu ve Çin'de en çok film salonunun bulunduğu sinemada, her beş dakikada yeni bir film sunuluyor. Beijing Gösteri Grubu Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kang Wei şunları söyledi:

    "Huayi Kardeşler Medya Grubu'yla işbirliğimizde hisselerin yüzde 51'ine sahibiz. Huayi gibi kıdemli bir grubun yönetimde yer alması gücümüzü katlayacaktır."

    Çin Komünist Partisi 17. Merkez Komitesi 6. Genel Toplantısı Beijing'de yapılıyor. Toplantıda kültür alanında reformların derinleştirilmesi ve sosyalizm kültürünün gelişmesinin hızlandırılması sorunları ele alınıyor. Uzmanlar, bunun kültürel reformlara yeni bir yön ve düşünce sağlayacağı görüşünü savunuyor.

tr.china embassy
                                                                                                                                 Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın