Polarize Filtresiz Olmaz!
Eğer doğa ve manzara fotoğrafçılığı ile ilgileniyorsanız polarize filtre tartışmasız çantanızdaki tek ve en değerli filtre olacaktır. Polarize filtre konunun renklerini yoğunlaştırıp, doğadaki su veya cam gibi yüzeylerden yansıyan ve parlamaya sebep olan ışığın kameraya ulaşmasını önlemekte kullanılır.
Polarize filtrenin en önemli kullanım alanı manzara çekimlerinde görülür. Mesela bir su kenarında çekim yaparken, gökyüzünden su yüzeyine düşen ve geri yansıyan ışık hem konunun kontrastını, hem de gökyüzünün su üzerinde yansıması suyun derinliğini görebilmemizi azaltır. Bu tür bir çekimde polarize filtrenin kullanılması çekimde suyun derinliğini görebilmenize, daha gerçekçi renklerde ve berrak bir çekim elde etmemize olanak sunar.
Polarize filtrenin diğer önemli bir kullanım nedeni, cadde ve sokaklarda mağazaların vitrinlerine baktığınızda dışarıdaki tüm yansımayı mağaza vitrininde görürsünüz. Böyle bir konu çekiminde polarize filtre kullanımı, vitrin içindeki konunuzun temiz gözükmemesini sağlar.
Polarize filtrelerin kullanım alanları
Su: Polarize filtre su fotoğrafı çekimlerinde sudaki yansımaları keser ve hatta suyun rengini değiştirerek, suyun derinliğini görmenizi sağlar.
Gökyüzü: Polarize filtre kullanarak gökyüzünün rengini daha yoğunlaştırabilirsiniz. Bunun dışında sisli günlerde uzak mesafeli şehir manzaralarındaki pusu azaltmanıza da yardımcı olur.
Renk: Tüm renklerin yoğunluğunu arttırır, yani kırmızılar daha kırmızı, maviler daha mavi vs. gözükür.
Yansımalar: Cam veya benzeri yansıtıcı yüzeylerin arkasının çekimi yapılırken polarize filtre bu yüzeylerden yansımaları azaltır veya tamamen kaldırır.
Filtrenin seçimi ve kullanılması
Bir polarize filtre satın almadan önce, birkaç son bilgi verelim… Polarize filtreler, "lineer" ve "Circular" olmak üzere iki tür bulunur. Her iki türü de fotografik olarak aynı şeyi yapar. Lineer polarize filtre eski türde mekanik kameralar için uygun olsa da modern dijital veya film kameralarında, circular kullanmak şarttır, aksi halde kameranın pozometresi doğru ölçüm yapamaz. Her iki grup için objektifin çapına göre kaliteli optik camdan yapılanları seçmenizi tavsiye ederim. Ben şahsen B+W markasının “Multicoated” olan filtrelerini kullanmayı tercih ediyorum.
Polarize filtresinin kullanımı oldukça kolaydır. Filtreyi objektifin önüne vidaladıktan sonra filtrenin ön kısmını sağa sola doğru dondurun bunu yaparken kameranın vizöründen konuyu izleyin. Filtre döndükçe renklerin ve yansımaların değiştiğini göreceksiniz. İstediğiniz değeri bulunca fotoğrafı çekin. Polarize filtresinin maksimum değeri ışık kaynağı ile aranızda 90 derece açı varsa izlenir, eğer güneş arkanızdan veya tam karşınızdan geliyorsa etkisi daha az gözlenir.
Polarize filtre kullanım tavsiyeleri
Polarize filtre kullanıldığında çekimin poz değerlerinde değişme olur. Filtreye baktığınızda koyu renkli olduğunu göreceksiniz bu grilik kameraya ulasan ışık miktarını 1.5 stop azaltır. Bir diğer deyişle filtresiz eğer 1/250 enstantane ile çekim yapıyorsanız filtreyi taktıktan sonra doğru poz değeri aynı diyafram açıklığında 1/90 enstantanede yapılmalıdır. Eğer doğru türden bir polarize filtre kullanıyorsanız, kamera pozometresi bu hesaplamayı yapacaktır.
Geniş açı çekimlerde çekim sonrası gökyüzünü özellikle kontrol edin, eğer ışığın açısı doğru değil veya polarize miktarı doğru değilse gökyüzünün bir kısmı açık bir kısmı koyu tonlu olur, bu da hoş gözükmez. Geniş açı objektif kullanımında “Slim” ince filtre turu tercih edilirse filtrenin kalınlığından dolayı kenarlardaki kararma önlenebilir.
Yazı ve Fotoğraflar: Vasgen Değirmentaş
kaynak : fotografbilgimerkezi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın