21 Kasım 2013 Perşembe

Türk izleyici ekranda film izlemeyi seviyor

Ünlü oyuncu Tamer Karadağlı İzmir Üniversitesi'nde verdiği ilk derste, "Türkiye'de sinema izleyicisi yok ne yazık ki. Üstelik kimse sinemaya gitmeyi sevmiyor, ekranda bedava izlemeyi tercih ediyor" dedi

Güzel Sanatlar Fakültesi'nin kurulması ile birlikte öğrencilerine farklı bir kültürün de kapılarını açan İzmir Üniversitesi, bu kez de oyuncu Volkan Severcan tarafından verilen oyunculuk dersinde sevilen dizi Çocuklar Duymasın'ın yönetmeni Bora Tekay ve başrol oyuncusu, Taş Fırın Erkeği Tamer Karadağlı'yı ağırladı. Söyleşi öncesi Tekay'ın önümüzdeki günlerde vizyona girecek filmi Böcek'i izleyen öğrenciler, Tekay'a film hakkındaki eleştirilerini aktardı.

Söyleşi sonrası konuklar, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Selim Doğanata ile bir araya geldi. İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon ve Görsel İletişim Tasarımı bölümlerinin öğrencileri ilk stajlarını önümüzdeki aylarda Çocuklar Duymasın setinde yapacak.

SİNEMA ANLAYIŞI
Gelecekte sinema sektörü içinde yer almak isteyen öğrencilere sektörün sorunları ile ilgili görüşlerini ileten Tekay, Türkiye'de sinemanın devlet tarafından yeteri kadar desteklenmediğini söyledi. İlk kez bir üniversitede öğrencilerle söyleşi gerçekleştiren Tekay'ın görüşüne destek veren Tamer Karadağlı önemli saptamalarda bulundu: "Türkiye'de sinema izleyicisi yok ne yazık ki. 70 milyonluk bir ülkede rekor izleyici sayısı 6.5 milyon, yani toplam nüfusun ancak onda biri. Oysa televizyonda bir diziyi, bir günde 12 milyon kişi izliyor. Türk izleyicisi ne yazık ki sinemaya gitmeyi sevmiyor, bedava izlemeyi tercih ediyor. Yunanistan'da yıllar önce Bir Tutam Baharat diye bir film çekmiştim hatta Yunanistan adına Oscar aday adayı olmuştu. 11 milyonluk Yunanistan'da 5 milyon insan seyretti o filmi. Ülkenin yarısı. Bizim ülkemizde iyi bir filmi bu hesaba göre 35 milyon kişinin seyretmesi gerekiyor."Karadağlı, Hollywood filmlerinde Türkiye'ye yer verilmemesi noktasında da bu durumun etkili olduğunu savundu ve "Slumdag Millionaire'i çeken Hollywood, Hintli oyuncular oynadığı ve Hindistan'daki yaşama yer verdiği için filmi 1.3 milyar Hintlinin izlemesini garanti altına alarak çekti ama Türkiye için bu durum söz konusu olamaz bile" diye konuştu.

TEKNOLOJİYE DUYARLI
Sinemanın, son teknolojiyi en yoğun olarak kullanan sanat dalı olduğuna dikkat çeken, aynı zamanda Çocuklar Duymasın dizisi oyuncularından biri olan Volkan Severcan, "Teknolojiyi kullanabilmeniz için paranızın olması gerekiyor. Amerika'da film yapımı için bankalar krediler kullandırıyor ancak Türkiye'de bu söz konusu değil. Türkiye'de bir oyuncunun sadece tiyatrodan kazandığı parayla istediği sinema filmini hayata geçirmesi mümkün değil. Mutlaka, seslendirme, sunuculuk, dizi oyunculuğu gibi yan dallar devreye girmek zorunda" dedi. yönetmen Tekay, Sinema Televizyon eğitiminde çok film izlemenin ve o filmleri yapanlar ile bir araya gelmenin öğrenciye büyük katkısı olduğuna dikkat çekti ve İzmir Üniversitesi öğrencilerinin sektörde iyi yerlere geleceğine inandığını söyledi. Oyuncu Karadağlı ise "meşhur olma"nın başarılı olmak anlamına gelmediğini söyledi ve gelecekte kamera önü ve arkasında yer alacak öğrencilerin çok iyi birer gözlemci, iyi bir izleyici ve donanımlı bir birey olmaları gerektiğini vurguladı.

kaynak: yeniasir.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın