11 Eylül 2013 Çarşamba

SİNEMA SEKTÖRÜNDE KARİYER YAPMAK...

Merhaba,

Birkaç gündür buraya yazamadım, çünkü yeni programlar oluşturmakla meşgulüm. Bu yeni programları birkaç gün içerisinde bu blog sayfasında bulacaksınız. Hepsi sinema ve yapımcılık mesleği ile ilgili programlar olacak. Yazın yaptığımız atölye çalışmalarını daha da geliştirerek ve zamanı olmayanlar için daha uzun zamana yayılmış programlar hazırlıyorum.

Yazının başlığından da anlayacağınız üzere, 'sinemada kariyer yapmak' konusunda bazı fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Çünkü, asistan seçmelerimiz hala devam ediyor ve okuduğum özgeçmişlerde 'amaçlar' ile 'kariyer hedefi biraz birbirine karışıyor. Örneğin, hedeflerin arasına 'yönetmen' 'senaryo yazarı' 'yapımcı' olmayı koyarken, yönetmen olana kadar geçecek olan sürecin kısa ve hızlı geçen bir süre gibi düşünüldüğü izlenimini veriyor. Oysa, kariyer hedefi, uzun vadeli bir hedeftir ve hiçbir zaman bitmez. Her yaptığınızdan sonra yapacağınız yeni işte yeni bir bakış açısı kazanırsınız ve bu sizi daha yeni yollara yönlendirir. Bu da rekabet değil, 'fark'ı yaratır. İşte benim bu işe gönüllü herkese anlatmaya çalıştığım budur. Fark yaratmak, çok önemlidir. Siz, en fonksiyonsuz olduğunuzu sandığınız 'iş'te bile bir fark yaratıyorsanız, önünüz açık, yolunuz uzun demektir. Ama, bu fark, zorlama bir şekilde olmaz, kendiliğinden olur, düşünce biçiminizle olur... İşinizi iyi yapma isteği, inancı ve kararlılığı ilk farkı yaratacaktır. Ama, o önemli süreçleri hızla atlatıp, en yukarıdaki hedefe kilitlenmek size sadece vakit kaybettirir.

Kişinin kendisine objektif bakış açısı geliştirebilmesi de, bireysel gelişimine önem vermesi ile olur. Bunun da en önemli temeli, bilgiye açık olmak, güvendiği kimselerden gelecek objektif yorumlara açık olmak, vizyon ve misyon sahibi olmak...

'Sinemada kariyer' kelimesi çok geniş anlamlı, bunu daha net bir hedefe getirebilmek için, bilgi, eğitim ve çalışmak gerekiyor. Yapımlab'ın amaçlarından bir tanesi öğrencilere kariyerleri konusunda acele etmeden, kendilerini tanıyarak bir yol belirlemelerini ve bakış açısı geliştirmelerini sağlamak. Bu noktada, Yapımlab'a yapılan başvuruları bizzat kendim inceliyorum. Yapımlab için aradığımız asistanlar için 300'ün üzerinde başvuru oldu. Tüm başvuruları tek tek okudum ve değerlendirdim. Bazı arkadaşlara, başka anket soruları gitti...Gidemeyenlerin CV'leri özenle ve özel notlarla 'insan kaynakları' bölümüne konuldu. Çünkü her başvuru biricikti bizim için...Dolayısıyla anket yollamadığımız arkadaşlara, yani bu iş için farklı nedenlerle olamayacağına inandığımız arkadaşları da yapımlab'ın bir parçası olarak görüyoruz. Ama ilk aşamayı geçen ya da geçemeyen herkes için tek bir sözüm var, kariyerinizin hedeflerini koyarken şunları gözardı etmeyin:

-Sadece istek yetmez, çok çalışmayı göze alın.
-Herşeyi kendiniz yapacaksınız. Kimseden Bir şey beklemeyin, birileri size sadece rehberlik ve öğretmenlik yapabilir.
-Her 'deneyim' size dair ve tek olacak.
-Hedefinize adım adım ulaşmanın planını oluşturmalısınız
-'Bir yer den başlamak' cümlesindeki 'bir yer'i sadece bir yapım şirketi olarak düşünmeyin, kendinizin 'bir yer'de neler yapabileceklerine odaklanın.
-Hiçbir işi küçümsemeyin.
-Para kazanacağınız işleri küçümsemeyin, o işler sayesinde hayatınızı devam ettirerek istediğiniz hedefe ulaşabilirsiniz.
-Sinema sektöründe kariyer yapmanın zor ve uzun bir yol olduğunu unutmayın.
-Sektörün sorunlarını kendinize bahane olarak kullanmayın.
-Başarızlıklarınız, deneyim olarak görün ve yılmayın.
-Başarılı ve başarısız noktalarınızı net olarak ortaya koyun.
-Kendinize ve herkese dürüst olun.

Galiba liste uzuyor... Ama bunlar, kendi kariyerinizin adımları için birkaç önemli not.

Yapımlab, bu noktada, eğitimleri ile size bir kapıyı birazcık aralıyor, devamında o kapıdan geçmek sizin elinizde...

kaynak: yapimlab.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın