18 Eylül 2013 Çarşamba

'Kayıp film' listesi daha da kabaracak

Antrakt sinema gazetesi henüz proje aşamasında olanlar da dahil olmak üzere 400 filmlik bir liste yayımladı. Listede 'Haber alınamayan' başlığı altında 45 yapım yer alırken, söz konusu yüzlerce filmin önemli bir kısmı da bu listeye eklenecek!

Radikal Hayat ’ın dünkü manşetinde yer alan ‘Kayıp Filmler’ haberi oldukça ses getirdi. Haber, sadece bu yıl Altın Portakal ve Altın Koza’ya başvuran film sayılarına bakarak elliye yakın filmin vizyon ya da festivalde gösterim şansı bulamadan kaybolup gideceğine dikkat çekiyordu. Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi’nde yayımlanan bir liste durumun vehametini daha da gözler önüne seriyor.

Antrakt’ın haberine göre, şu anda Türkiye ’de proje, çekim ve laboratuvar aşamasında tam 315 film yer alıyor. Aynı haberde tamamlanmış ve vizyon bekleyen film sayısı ise 40 olarak belirtiliyor. Yani birkaç ay içerisinde 350’den fazla film vizyon şansı arayacak. Bir kısmı ise ulusal ve uluslararası festivallere kabul edilmeyi bekleyecek. ‘Haber alınamayan’ film listesi ise 45 satırdan oluşuyor. Yani önümüzdeki bir-iki yıl içinde 400’e yakın film üretilmiş olacak. Peki, bu iyi bir haber mi? Bu durum seyirci olarak bizi sevindirebilir ama sektör için söylemek biraz zor görünüyor.

Her yıl Türkiye’de ortalama 60-70 civarında film vizyon şansı bulabiliyor. Hem nüfus oranına göre izleyicisi sayısının az olması (Ortalama iki kişiye bir bilet düşüyor; Avrupa ortalaması bir kişiye 2-3 bilet) hem uluslararası dağıtımcıların sinema salonlarıyla olan bağlayıcı sözleşmeleri (her yıl 200’ün üzerinde yabancı film salonlarda gösteriliyor) hem de salon sahiplerinin ‘gişe garantili’ filmleri tercih etmesi nedeniyle bu sayının çok fazla yükselmesi zor görünüyor. Çünkü seyirci sayısında büyük bir artış da öngörmek zor. Geçen yıl 44 milyon bilet satılan sektörde, bu rakam bu yıl 13 Eyül itibariyle 32.5 milyon adet civarında. Geride kalan üç buçuk ayda geçen yılı geride bırakabilir ama bir ‘patlama’ beklenmiyor.

Peki, bu 400 filmin akıbeti ne olacak? Muhtemelen bir-iki yıla yayılan bir süreçte 100-150 tanesi vizyona girme ve seyirciyle buluşabilme şansı yakalayacak. Çok az bir kısmı da ulusal festivallerin çeşitli bölümlerinde kendilerine yer bulup en azından ‘görünür’ hale gelecek. Bu filmlerden şanslı olup vizyona girebilenler, birkaç salonda ve kısa süreli de olsa seyirciyle buluşacak. Çünkü festivalde ödül almak da bir garanti değil. Örneğin Pelin Esmer’in geçen yıl birçok festivalde gösterilen ve ödüller alan son filmi ‘Gözetleme Kulesi’, ancak bir kaç kentte ve sadece 5 salonda gösterim olanağı bulabildi. Film bu ay Fransa’da 13 kentte ve 18 kopya ile vizyonda!

Bu film enflasyonu, yüzlerce filmin gösterildiği, salonların dolup taştığı ‘görkemli’ Yeşilçam günlerini çağrıştırıyor. Ama o görkemin sektörün sağlıklı bir şekilde organize edilememesi; yapım, dağıtım ve gösterim ayaklarının birbiriyle uyumlu hale getirilememesi sonucu nasıl da dağılıp gittiğini biliyoruz. Üstelik şimdi o kadar da ‘görkemli’ değiliz!


HABER ALINAMAYAN FİLMLER!

Antrakt Sinema Gazetesi, 45 filmi de ‘Kaybolanlar, Ertelenenler, Haber Alınmayanlar’ başlığı altında toplamış.

İşte Antrakt’ın çalışmasına göre ‘Haber alınamayan filmler’:

Albatrosun Yolculuğu - Cengiz T. Asaltürk

Ali Hıdır Bir - Volga Sorgu

Ana Yurdu - Senem Tüzen

Asimetrik - Alper Giray Urhanoğlu

Ateşe Uçan Kelebekler - Selda Salman Acar

Ayaz - Hakan KurşunAyhan Hanım - Levent Semerci

Barınak - Haluk Can, Hakan Karcı

Bir Aylak Adam - Özgür Şeyben

Bir Hikâyem Var - Talip Karamahmutoğlu

Bul Beni - Evre Türkel

Çakma Hayat - Kemal Kara

Diğer Yol - Oğuz Çiçek

Gitme Baba - Ahmet Sönmez

Hadi Baba Gene Yap - Emre Yalgın

Hasat - Kazım Taşkın

Komik Bir Aşk Hikâyesi - Cüneyt Yosulçay

Kral Yolu: Olba Krallığı - Serli Seta Nişanyan

Melek Yoksa Şeytan mı? - Erdal Bayraktar, Zaim Güvenç

Mum - Yaşar Bedri Özdemir

Mutlak Adalet - Hüseyin Eleman

Orada - Ezel Akay

Oyuncu - Serhat Furtuna

Pucca Günlük : K. Aptalın B. Rüyası

Saba - Erdal Rahmi Hanay

Saklı Bahçede Aşk - Zeynep Üstünipek

Sarı Siyah - Levent Akçay

Semi - Refik Çakar

Şiirin Tadı - Savaş Baykal

Takım - Sami Güçlü

Toprağa Uzanan Eller - Ömer Can

Turquaze - Kadir Balcı

Uçan Melekler - Fırat Gürsoy

Üç Yol - Faysal SoysalYün Bebek - Ümmiye Koçak

Bu listede yer alan bazı filmleri ayrı parantez açmak gerekti. Örneğin Faik Ahmet Akıncı’nın ‘3 Kadın 3 Kader’ isimli filmi 27 Eylül’ün vizyon programında görünüyor. Veli Kahraman’ın ‘Ana Dilim Nerede’si, Elfe Uluç’un ‘Aziz Ayşe’si ve M. Çağatay Tosun’un ‘Derin Düşünce’si festivallerde gösterilmelerine rağmen vizyon akıbetleri belli değil. Hüseyin Tabak’ın ‘Güzelliğin On Par’Etmez’i ise kısa bir vizyon macerası yaşayabildi.

Bu listede yer alan Ferit Karahan imzalı ‘Cennetten Kovulmak’ ve Alpgiray M. Uğurlu’nun yönettiği ‘Uvertür’ü Altın Portakal’da ; Atıl İnaç imzalı ‘Daire’yi de Altın Koza’da göreceğiz. Seyfi Teoman’ın aramızdan ayrılmadan önce üzerinde çalıştığı son projesi ‘Evliya’ ve Ahmet Uluçay’ın bitiremediği filmi ‘Bozkırda Deniz Kabuğu’nun akıbetleri ise henüz belli değil.


VİZYONA GİREN YERLİ FİLM SAYISI

2009 70

2010 66

2011 75

2012 60

2013* 45

* 13 Eylül itibariyle

(Şenay Aydemir / Radikal)
kaynak: timeturk.com/tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın