26 Eylül 2013 Perşembe

İlk kez gün ışığına çıkan belgelerle Balkan Harbi belgeseli

'Balkan Harbi / 1912 -1913' adlı belgesel, asırlık bir acının ve göç yollarında yaşanan dramları etkili bir dille anlatıyor. Belgesel, yerli ve yabancı arşivlerde bulunan belge, film, fotoğraf ve anıların derlenmesi ve konunun uzmanı tarihçilerle yapılan röportajlarla Balkan Harbi’nde yaşanan acıları anlatıyor.

TMC'NİN yapımcılığında yönetmenliğini Cem Fakir’in üstlendiği belgesel 'Balkan Harbi / 1912 -1913' adlı belgesel, asırlık bir acının ve göç yollarında yaşanan dramları etkili bir dille anlatıyor. Belgesel, yerli ve yabancı arşivlerde bulunan belge, film, fotoğraf ve anıların derlenmesi ve konunun uzmanı tarihçilerle yapılan röportajlarla Balkan Harbi’nde yaşanan acıları anlatıyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun tek başına giriştiği son savaş olan Balkan Harbi, acı bir yenilgiyle sonuçlandı. 1913 yılında savaş bittiğinde Edirne’nin batısındaki Osmanlı toprakları tamamen elden çıkmıştı. Hezimete uğrayan askerler geri çekiliyor, açlığın pençesinde yaşam mücadelesi veriyordu.

Üst üste vagonlara yığılan yaralılar kendi kaderlerine terk edilmişti. Su ve ekmek isteyenler, can, çekişenler ve ölenler iç içe yatıyordu.

Geride bırakılan her karış vatan toprağı, binlerce Osmanlı vatandaşı için göç yollarına düşmek demekti. Köylerini ve evlerini terk etmek zorunda kalanlar, akın akın İstanbul’un yolunu tutmuştu.

Belgeseli, İngiltere, Fransa, Sırbistan, Arnavutluk ve Bulgaristan arşivlerinde bulunan daha önce hiç yayınlanmamış görüntülerle bir döneme ışık tutuyor. Belgeselde arşiv görüntüler ve fotoğrafların yanı sıra, savaşın geçtiği coğrafyanın bugünkü hali ve o bölgelerdeki izler, aktüel çekimlerle anlatılıyor.

Belgeselin müzikleri Cem Özkan, seslendirmesi tiyatro ve seslendirme sanatçısı Ercan Demirel tarafından yapıldı. DVD versiyonu yayınlanan belgesel Antalya Altın Portakal Film Festivalmi'nde 99 yapım arasından seçilerek, yarışmaya hak kazanan 15 filmden biri oldu…



Kaynak: stargazete.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın