6 Eylül 2013 Cuma

“Armstrong’un yalanı” Venedik Film Festivali’nde

Venedik Film Festivali’nde bu kez spor tarihinin bilinen en büyük yalanlarından biri beyaz perdeye taşınıyor: Lance Armstrong.

Alex Gibney başlangıçta Amerikalı bisikletçinin ağır sağlık sorunun ardından yeniden spora dönüşünün belgeselini yapmak amacıyla projeye başlamıştı. Ancak henüz hazırlıklar sürerken doping skandalı patlak verdi ve ardından da peşpeşe itiraflar geldi.

Sporun bir efsanesini anlatmak için başlayan film bir büyük aldatmanın öyküsü olarak Venedik’e taşındı. “Armstrong’un yalanı” yarışma dışı kategoride, Venedik Film Festivali’nde gösterime girdi.

Yönetmen Gibney armstrong’un ilk başta güçlü bir irade olarak ona ilham verdiğini ifade ediyor:

“Ben “irade” üzerine bir film yapmayı düşünmüştüm. Armstrong’un spor hayatında büyük bir kazanma isteği görülüyor. Bu kazanma isteği aynı zamanda onun güçlü bir hayatta kalma, varlığını sürdürme tutkusundan kuvvet buluyordu. Çünkü bir yandan da kanserle savaşını kazanmak için mücadele ediyordu. Yani harika bir hikaye var ortada. Fakat ben bu kadar tutkulu bir insan gördüğümde hep güçlü bir şeylerin geride, gölgede kaldığını düşünürüm. Tabii bu yön ortadaki irade kadar büyük olmasa gerektir. Ancak daha sonra anlaşıldı ki durum hiç de sandığımız gibi değil.”

Bisiklet sporunun en çok ilgi çeken ve en muteber yarışı olarak kabul edilen Fransa Bisiklet Turu’nu Lance Armstrong tam 7 kez kazandı. 2012 yılına gelindiğinde tesbit edilen veriler ve itirafları sonrasında ise 1999- 2005 yılları arasındaki tüm şampiyonlukları elinden alındı ve bisiklet yarışlarından men edildi.

Gibney, Armstrong’un aslında çok büyük bir problemin görünen yüzü olduğu görüşünde:

“Lance Armstrong doping yapan tek kişi değildi. Bir ara sanki “dopingi Lance yaptı bizler temiziz” deniyor gibi bir hisse kapıldım fakat bu doğru olmazdı. Tyler Hamilton ve Floyd Landis gibi diğerleri de yalan söylediler. Tabii doping yaparak başarılı olmuş sporcular için sonrasında yalan söylediklerini kabul etmek çok kolay olmuyor. Sadece kendi fiziki başarıları olmadığını kabullenemiyorlar. Şunu görmeliyiz ki sporda, özellikle de bisiklet sporunda doping büyük bir problem teşkil ediyor.”

Sporun en zirve noktasındayken adeta yere çakılan Armstrong’un hikayesi, sinemacıların ilgisini çekmeye devam edecek gibi görünüyor. Yönetmenler J.J. Abrams ve Jay Roach’un da senaryo üzerinde çalıştıkları biliniyor.

kaynak: tr.euronews.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın